Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland. Altijd tegen de wind in trappen, maar wat is het prachtig! Over de rivierdijken, door de bossen, door uitgestrekte polders en langs grazende koeien, door de duinen van de Noordzeekust en de heuvels van Limburg. Ons land is niet zo groot, maar de verscheidenheid is enorm. En de fietsroutes zijn ongeëvenaard.

Waar houdt u van? De polders en plassen van Friesland? De uitgestrekte vlaktes van Groningen? De Drentse heide of de eindeloze bossen van de Veluwe? De prachtige buitenplaatsen langs de slingerende Vecht? De glooiende heuvels van Limburg? In Nederland kunt u werkelijk alle kanten op.

Over het weer hoeven wij u waarschijnlijk niet veel te vertellen; het is niet voor niets een van de meest besproken onderwerpen in Nederland. Een aanrader is onze Fietsweerpagina in samenwerking met weeronline.nl met per plaats gedetailleerde informatie over het fietsweer aldaar, met de exacte windrichting – belangrijk in ons vaak nogal winderige landje.

Nederland fietsland
De fietsdichtheid van Nederland is de grootste ter wereld en het aantal fietspaden is daar ook naar. Met de zogeheten fietsknooppunten is fietsen door onbekende gebieden een fluitje van een cent: de groenwitte bordjes met de knooppuntnummers wijzen u de weg. Op www.fietsen.123.nl/page/fietsknooppunten vindt u meer informatie over de knooppunten, plus mooie knooppuntroutes en een complete routeplanner.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. In Nederland hoeft u nooit lang te zoeken naar een fietsenmaker; eigenlijk heeft nagenoeg ieder dorp minstens een fietsenmaker.

Fietsverhuur
Fietsen huren kan in Nederland in veel grotere plaatsen en steden. In toeristische gebieden is het vinden van een fietsverhuurbedrijf nog eenvoudiger. Veel hotels en campings hebben speciale arrangementen waarbij huurfietsen zijn inbegrepen. Op http://fietsliefhebber.tripod.com/index.html vindt u een overzicht van alle fietsverhuurbedrijven in Nederland, ingedeeld naar provincie. Verder is er de speciale OV-fiets, te huur op veel NS-stations en een aantal tram- en metrostations. Op een aantal stations kunt u zelfs een OV-e-bike huren. Meer informatie over de OV-fiets vindt u op www.ov-fiets.nl.

Fietstransport
Met de fiets de trein in is in Nederland geen probleem. Houd er echter wel rekening mee dat u met uw fiets niet op werkdagen in de spits (van 6.30 tot 9.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur) mag reizen. Voor uw fiets moet u een speciaal treinkaartje kopen, per fiets betaalt u € 6,-, ongeacht de reisafstand. Van tevoren reserveren is niet nodig, wel kan de NS u verzoeken een trein later te nemen als het fietsgedeelte van de trein al vol is.

Overnachten
In Nederland vindt u meer dan genoeg mooie en schone campings. Voor een plekje op een camping betaalt u per nacht gemiddeld zo’n € 20,-. De prijzen zijn sterk afhankelijk van periode, locatie en voorzieningen op de camping. U kunt er ook voor kiezen bij de boer te kamperen. Deze kleinschalige campings zijn zeer geschikt voor echte rustzoekers. Prijzen liggen gemiddeld rond de € 14,-. Op www.kamperen-bij-de-boer.com/ vindt u alle Nederlandse boerencampings op een rijtje.

Houdt u niet van kamperen maar vindt u kleinschaligheid en persoonlijke service wel belangrijk? Dan is een bedbreakfast wellicht iets voor u. BB’s zijn er in soorten en maten: met alle mogelijke luxe of heel eenvoudig, middenin de stad of op het platteland; u kunt alle kanten op. De prijzen variëren van € 25,- tot zo’n € 100,- per nacht en zijn vooral afhankelijk van luxe en voorzieningen. Op www.bedandbreakfast.nl vindt u zo’n beetje alle BB’s in Nederland. Echt bijzondere adresjes vindt u op www.erfgoedlogies.nl; de hierbij aangesloten BB’s zijn vaak wat luxueuzer en altijd gevestigd in historische panden.

Bijzondere routes in Nederland
Friesland: Rondje Zuid-Friesland (52 km)

In het zuidwesten van Friesland rijgen de prachtige plaatsjes zich aaneen. Deze fietsroute voert u langs het IJsselmeer, langs schilderachtige dorpjes als Workum en Hindeloopen. Daarna het binnenland in en langs Friese meren uiteindelijk terug naar Workum. Puur genieten. Meer informatie op www.routezuidwestfriesland.nl/index.php?option=com_routesview=routeid=191Itemid=6lang=nl

Groningen: Klutenplas (34 km)
Deze route voert u naar de zilte lucht van de Groningse noordkust. Een mooi gevarieerd landschap met oude dijken, fascinerende vergezichten en de Waddenzee. In de brakke Klutenplas kunt u zich vergapen aan de vele eenden, steltlopers, ganzen en natuurlijk kluten. Meer informatie op www.fietsenwandelweb.nl/route/view/291182/Fietsroute-Klutenplas.nl

Drenthe: Dwingelderveldroute (45 km)
Als u van heide houdt, mag u deze route niet missen. U fietst door een van de mooiste heidegebieden van Nederland. Mooie vennetjes, pittoreske esdorpen, oude boerderijen met weilanden en graanakkers. En natuurlijk: de uitgestrekte heidevelden. Meer informatie op www.fietsprovincie.nl/index.php/fietsroutes/natuur-en-landschapsroutes/47-dwingelderveldroute

Overijssel: Pontjesroute over de IJssel (42 km)
Deze route voert u langs en over de prachtige rivier de IJssel. U doet Deventer aan en fietst langs landgoederen en uiterwaarden. Onderweg niet alleen veel natuurschoon, maar ook de gezellige botendrukte op de rivier. Meer informatie op www.fietseninoverijssel.nl/nl/site/routetips

Gelderland: Naar de Posbank (65 km)
U moet het een keer gedaan hebben: de Posbank. Het is even klimmen, maar de voldoening is onbetaalbaar. Deze route voert u door bos en heide naar de Posbank, maar doet ook plaatsen als Doesburg, Dieren en Arnhem aan. Meer informatie op www.fietsen.123.nl/entry/8027

Flevoland: Rondje Oostvaardersplassen (68 km)
Als u van water en uitgestrekte polders houdt, is dit een route voor u. Langs het Markermeer en vergezichten over de Oostvaardersplassen, afgewisseld door bossen en landbouw. Het kan geen kwaad voor vertrek de windrichting even te checken! Meer informatie op www.fietseninflevoland.nl/Routes/rondje_oostvaardersplassen

Utrecht: Grote Polderroute (40 km)
Even iets anders dan de zo bekende route langs de Vecht. Deze mooie route voert u vanaf Amersfoort via Soest en Baarn naar de stilte van de Eempolder. Bos en weiland wisselen elkaar af en als u zin in cultuur heeft, heeft Amersfoort u genoeg te bieden. Meer informatie op www.fietsvriendelijk.nl/nl-nl/routes/utrecht/grote-polderroute.aspx

Noord-Holland: Vechtvallei – boerenlandroute (30 km)
Deze afwisselende route voert langs boerderijen – kunt u het verse boerenijsje weerstaan? -, langs de pracht en praal van de Vecht, de groene polders met grazende koeien en door het pittoreske vestingstadje Naarden. Meer informatie op www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/vechtvallei-boerenlandroute

Zuid-Holland: Theetuinenroute (52 km)
Deze prachtige route start in een theetuin vol heerlijkheden en voert dwars door het zuidelijke deel van Nationaal Landschap De Hoeksche Waard. Onderweg veel, heel veel bijzondere natuur, maar ook galeries, molens en een aantal inspirerende tuinen. Meer informatie op www.fietsvriendelijk.nl/nl-nl/routes/zuid-holland/theetuinenroute.aspx

Brabant: De Drie Gewesten (49 km)
Speciaal voor de echte levensgenieters, deze fietsroute uit de ‘Happen en Trappenreeks’. Deze route voert u door de Peel, de Kempen en de Meijerij. In Nuenen – het dorp van Vincent van Gogh – wacht u een lekker voorgerecht, waarna u verder gaat naar Nederwetten voor een goede kop soep. Het hoofdgerecht eet u in het Bavaria Brouwerij Café waarna u nogmaals op de fiets moet voor uw nagerecht dat in Stiphout wordt geserveerd. Een Bourgondisch rondje Brabant! Meer informatie op https://www.happenentrappen.nl/route/4

Zeeland: Rondje Walcheren (65 km)
Vanaf Vlissingen fietst u langs al het moois dat het bekendste eiland van Zeeland te bieden heeft. Onderweg de oude stadjes Middelburg, Veere en Domburg en daartussendoor veel prachtige natuur. De zilte Zeeuwse zeelucht is nooit ver weg. Meer informatie op www.fietstoeren.be/Archief/Ned/Walcheren/Walcheren.htm

Limburg: Tussen Maas en Grens (37 km)
Limburg is natuurlijk bekend vanwege de vele felle klimmetjes in Zuid-Limburg. Maar ook als uw klimkuiten niet zo goed ontwikkeld zijn, heeft deze provincie genoeg te bieden. Deze fietsroute voert u vanuit Arcen langs de Maas naar Velden en via het Nationaal Park Maasduinen terug naar Arcen. In Arcen vindt u trouwens de bierbrouwerij van Hertog Jan – zeker een bezoekje waard. Meer informatie op www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen/tussen+maas+en+grens?route_id=88

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

De ronde van Nederland – Paul Vreuls
De auteur fietste langs de Nederlandse grens en bracht zijn ervaringen samen in dit geweldige boek. Het enthousiasme en de verbazing van Vreuls zijn zeer inspirerend.

Ronde van Nederland in LF-routes
Na het lezen van het boek van Paul Vreuls ook zin om de pedalen te laten zingen? Dan is dit boek onontbeerlijk: in totaal ruim 1.300 kilometer aan fietsroutes langs de Nederlandse grenzen.

Het land van Lely – Pauline de Bok en Tijs van den Boomen
Dit is geen reisgids, eerder een boek dat u aanzet tot ontdekkingstochten in eigen land. Bijzondere plekjes in alledaags Nederland, nog niet ingekaderde monumentjes, parken, kanalen, wegen, bossen en polders. Een bijzonder boek.

Dit artikel is afkomstig van Fietsen123, Lees verder op: http://fietsen.123.nl/entry/13698/fietsen-in-nederland

Deel dit met andere wielerliefhebbers!

468 ad
Share This
'