3 Vragen over de motor van een e-bike

3 Vragen over de motor van een e-bike

Uit Toeractief nummer 5, juni 2012

20 juni 2012 – De motor van een e-bike zit in het voorwiel, in het achterwiel of centraal bij de trapas. Welke constructie u kiest heeft onder andere gevolgen voor de versnelling. Hans de Looij, fietsspecialist van de ANWB geeft antwoord op de vragen.

Welke constructie verdient de voorkeur?

Een achterwiel aangedreven e-bike is comfortabel. De aandrijving voelt natuurlijk aan en verloopt zeer vloeiend. Bij voorwielaandrijving word je enigszins ‘voortgetrokken’ en duurt het meestal een paar tellen voordat de motor in actie komt. En je hebt bij een gladde ondergrond eerder last van wielspin. Plaatsing van de motor in het midden van het frame bij de trapas heeft als voordeel dat het gewicht mooi wordt verdeeld en het zwaartepunt laag ligt. Een ‘middenmotor’ pakt de aandrijving bovendien direct op.

Welk motortype wordt toegepast bij een gesloten kettingkast?

Bij een gesloten kettingkast in combinatie met een naafversnelling valt de keuze op voorwiel- of trapasaandrijving. De naafversnelling in het achterwiel biedt namelijk geen plaats voor een motor. Een uitzondering vormt Trek, die op sommige fietstypen de motor in de naaf heeft geïntegreerd. Het voordeel van een naafversnelling is het bedieningsgemak van de versnellingen. En je hebt in combinatie met een dichte kettingkast naar onderhoud nauwelijks omkijken. Dat een fiets met de motor in het voorwiel iets zwaarder stuurt moet je wel voor lief nemen.

Kan ik bij een e-bike met derailleur kiezen voor alle motorconstructies?

Bij de keuze van een e-bike met derailleur zijn er geen belemmeringen en heb je de keuze uit achterwiel-, trapas- of voorwielaandrijving. Het totale gewicht van de e-bike valt vaak lager uit dan bij een naafversnelling. Dit fietst niet alleen lichter, bij verveoer met de auto loop je niet zo snel op tegen het maximum van het beladingsgewicht van de drager. Doorgaans zijn de e-bikes met derailleur voorzien van een achterwielmotor. Constructies met voorwielmotor kom je vooral tegen bij de goedkopere fietsen.

Dit artikel is afkomstig van ANWB, Lees verder op: http://www.anwb.nl/fietsen/nieuws-en-tips/archief,/2012/juni/3-Vragen-over-de-motor-van-een-e-bike.html

Deel dit met andere wielerliefhebbers!

468 ad
'