Selecteer een pagina

Wie eerlijk is wint nooit de Tour de France

De meeste renners benaderen de Ronde van Frankrijk op een noodlottige manier. Een rit winnen zou aardig zijn, een plaats in de buurt van het podium waanzinnig. Dat is een rampzalige benadering. Zo win je nooit! Want hoop is ontoereikend. Wie wil winnen (al helemaal van sterkere ploegen en renners) zal elke vorm van eerlijkheid achter zich moeten laten. Een renner heeft strategieën nodig om het beoogde doel (de eindoverwinning) te behalen, en dan niet de aloude methoden. In De kunst van het winnen bespreekt Herman Chevrolet onconventionele strategieën om het ultieme doel te bereiken. Kortom: dit is een boek zo smeuïg en vermakelijk als de spannendste klassieker.

Herman Chevrolet (vaste medewerker van De Muur) wordt alom gewaardeerd als wielerschrijver en -expert. Hij schreef eerder vier wielerboeken bij De Arbeiderspers – De Flandriens, 8 seconden, Het feest van list en bedrog en Het mysterie van de eerste gele trui – waarvan er twee genomineerd werden voor de Nico Scheepmaker Beker voor het Beste Sportboek. Twitter @hermanchevrolet Facebook hermanchevrol

Hij beschrijft de vrolijke zwarte ziel van de sport – en vermoedelijk deed niemand voor hem dat beter. […] Chevrolet is de romantiek ver voorbij. Hij verhult niks […]. Het zou een koelbloedige afrekening zijn, als het niet tegelijkertijd een gepassioneerde liefdesverklaring was. – Bert Wagendorp in de Volkskrant

 

Auteur: Herman Chevrolet
Uitgever: De Arbeiderspers

  • Nederlands
  • 152 pagina’s
  • De Arbeiderspers
  • juni 2015

 

Recensie(s)

Als open brief aan ploegleiders geschreven reeks van adviezen die de kans op een eindoverwinning in de Tour de France aanzienlijk moeten verhogen. Het is een uitgewerkt geheel van eerder gepubliceerd proza uit literair wielertijdschrift ‘De Muur’. Geschreven door een auteur die al vele wielerboeken heeft geschreven en te boek staat als wielerexpert. De adviezen komen voort uit oude Chinese oorlogstrategieën en worden uitvoerig met voorbeelden uit de strijd beschreven. De nadruk ligt op het vernuftig gebruikmaken van de zwakte van de tegenstander. Alles is geoorloofd, de auteur roept op zonder schroom zand in de ogen te gooien van de ander. List, bedrog en intriges is legitiem, want met eerlijk en sportief spel win je de Tour niet. Elke strategie is voorzien van een succesvol voorbeeld uit de wielerkoers. Het boek laat zien hoe je de grens van het toelaatbare opzoekt, zonder je toevlucht te nemen tot verboden middelen. Het is een vlot geschreven werk, waarin de auteur de sluwe menselijke psyche blootlegt die koste wat het kost wil winnen.

Erwin van Klinken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.

%d bloggers liken dit: