Wie zijn de sponsors van de Tour de France-ploegen?
Bron: Danny de Graaf|Marketing Tribune

De komende weken kunt u weer genieten van de Tour de France bij de NOS. De grootse wielerronde van de wereld staat niet alleen bol van de heroïek en spanning, maar ook van de sponsornamen. Maar welke bedrijven gaan er eigenlijk schuil achter ploegnamen als “Katusha”, “Orica GreenEDGE” en Tinkoff-Saxo”? Danny de Graaf van Sponsoringadviseur zocht het voor het tweede achtereenvolgende jaar uit.

Een wielerploeg kost ongeveer tussen de pakweg 10 en 20 miljoen Euro per jaar. Het grootste gedeelte van dit budget wordt betaald door de hoofd- en naamsponsor van het team. Daarnaast heeft ieder wielerteam nog een groot aantal toeleveranciers als cosponsor aan zich verbonden. Een gemiddelde ploeg heeft wel zo’n 20 van dit soort cosponsors die voornamelijk producten leveren zoals auto’s, fietsbanden, bidons en andere noodzakelijke benodigdheden. In veel gevallen leveren deze bedrijven hun producten aan meerdere teams. Bij het wielrennen draait het echter voornamelijk om de hoofdsponsors van de teams. Dit zijn (in alfabetische volgorde) de teams en de bedrijven die schuil gaan achter de ploegen van de Tour de France van 2015.

AG2R Mondial (Frankrijk):
Hoofdsponsor: AG2R La Mondial

AG2R Is een Franse verzekeringsmaatschappij die vooral actief is in pensioenen, ziektekosten en spaarverzekeringen. Het bedrijf staat ‘slechts’ op de 10de plaats van grote verzekeringsmaatschappijen in Frankrijk. Ag2R sponsort de wielerploeg al 15 jaar. In 2009 is AG2R gefuseerd met de verzekeringsmaatschappij La Mondiale en gaat het bedrijf en de wielerploeg verder als AG2R Mondial.

Opmerkelijk: het Nederlandse bureau ‘Studio Dumbar’ heeft de shirts en het logo van de wielerploeg ontworpen.

Astana Pro Team (Kazachstan):
Hoofdsponsor: Astana

Het bedrijf achter de sponsor Astana is Samruk-Kazyna, een investeringsfonds van de Kazachse Staat. Het bestaat uit een aantal grote machtige staatsbedrijven zoals de nationale spoorwegen, de posterijen, Air Astana en nog 16 andere ondernemingen. Samruk-Kazyna sponsort met de naam van de hoofdstad Astana om Kazachstan en haar hoofdstad te promoten.

Opmerkelijk: heel erg goed in het promoten van Astana als vakantiebestemming is de sponsor niet. De site Astana.com bestaat niet en ook op de site van de wielerploeg is weinig informatie over Kazachstan te vinden. Onder Europeanen is Kazachstan dan ook niet erg populair als vakantiebestemming. Minder dan 4 procent van de toeristen komt uit Europa.

BMC Racing Team (Verenigde Staten/ Zwitserland):
Hoofdsponsor: BMC

BMC is een Zwitserse fietsenfabrikant dat drie merken vertegenwoordigd: BMC, Bergamont en Stromer. De bedrijven zijn in eigendom van de Zwitserse miljardair Andy Rihs die naast fietsmerken ook vastgoed, horecazaken en wijngaarden bezit. Rihs verwierf zijn fortuin in gehoorapparaten van het merk Phonak, dat ook jarenlang als sponsor in de wielersport actief was.

Opmerkelijk: Hoewel het team Zwitsers is, staat het team geregistreerd in de Verenigde Staten. Fietsfabrikant BMC hoopt hiermee gemakkelijker de Amerikaanse markt te veroveren.

Bora – Argon 18 (Duitsland)
Hoofdsponsors: Bora en Argon18

Bora – Argon 18 is één van de debuterende ploegen in de Tour. Het wordt gesponsord door het Duitse bedrijf Bora dat keukens levert met een unieke afzuiginstallatie die in de kookplaat is ingebouwd. Door deze innovatie heb je geen afzuigkap meer boven de kookplaat nodig. Argon18 is een Canadese leverancier van fietsen. Het bedrijf is in 1989 opgezet door Gervais Rioux, één van Canada’s meest succesvolste wielrenners.

Opmerkelijk: een “bora” is ook een bekende en beruchte windstroom die zorgt voor valwinden.

Bretagne-Séché Environment (Frankrijk)
Hoofdsponsors: Region Bretagne en Séché Environment

Region Bretagne is het Bretonse Verkeersbureau dat zich ten doel stelt de Provincie Bretagne te promoten. Het sponsort de ploeg sinds 2005 en voor het tweede jaar op rij mag de wielerploeg dit jaar meedoen aan de Tour. Het bedrijf Séché Environment is een Frans afval-/ recyclingbedrijf dat vooral gespecialiseerd is in het verwerken van industrieel afval. Het bedrijf is internationaal actief maar is vooral groot in Frankrijk.

Opmerkelijk: veel van de wielrenners die voor de ploeg rijden komen ook daadwerkelijk uit Bretagne en omstreken.

Cannondale Pro Cycling (Italië)
Hoofdsponsor: Cannondale

Cannondale is een Amerikaanse fietsenfabrikant en maakt onderdeel uit van Dorel Industries, dat gevestigd is in Canada. Naast fietsen produceert Dorel ook buggy’s en kinderwagens zoals het bekende merk Maxi-Cosi. Ook het Nederlandse kinderwagenmerk Quinny is onderdeel van Dorel.

Opmerkelijk: de naam Cannondale is vernoemd naar een metrostation in de stad Wilton, Connecticut.

Cofidis (Frankrijk)
Hoofdsponsor: Cofidis

Cofidis is al sinds 1997 sponsor van de wielerploeg en is een Franse financiële dienstverlener dat zich met name richt op het verstrekken van kredieten aan particulieren. Het bedrijf biedt haar services alleen online en telefonisch aan. Cofidis heeft ook vestigingen in België, Italië, Portugal, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Opmerkelijk: Tijdens de kredietcrisis bezat Cofidis heel veel “rommelhypotheken”. Opvallend genoeg heeft het bedrijf de kredietcrisis wel overleefd en heeft dit geen invloed gehad op de sponsoractiviteiten van Cofidis.

Etixx – Quick Step (België)
Hoofdsponsors: Etixx en Quick Step

Etixx is een producent van voedingssupplementen en sportdrankjes. Naast de wielerploeg sponsort het bedrijf ook een aantal voetbalclubs in België, zoals Anderlecht en Club Brugge.Quick Step is een van oorsprong Belgische producent van parket, laminaat en vinyl vloeren. Het bedrijf is nu in Amerikaanse handen en vormt een onderdeel van Mohawk Industries.

Opmerkelijk: de reden waarom Quick Step de wielerploeg sponsort is volgens het bedrijf vanwege de gemeenschappelijke waarden. Dit lijkt vergezocht als je bedenkt dat het om de waarden “innovatie”, “design” en “kwaliteit” gaat. Alleen de laatste waarde heeft iets met wielrennen te maken.

Francaise des Jeux (Frankrijk)
Hoofdsponsor: Francaise des Jeux

Francaise des Jeux is een Franse aanbieder van kansspelen en is voor 72% in handen van de Franse Overheid. Het bedrijf biedt bekende loterijen en kansspelen aan zoals de Lotto, krasloten en sportweddenschappen. Net als de Nederlandse Lotto staat Francaise des Jeux een deel van haar inkomsten af aan sportorganisaties.

Opmerkelijk: om zich te onderscheiden van de concurrentie hoeft Francaise des Jeux niet te sponsoren want FDJ is de enige aanbieder van kansspelen in Frankrijk.

IAM Cycling (Zwitserland)
Hoofdsponsor: IAM Funds

IAM Funds is een Zwitsers beleggingsfonds en bestaat uit 7 onderliggende fondsen waar beleggers in kunnen investeren. Om in IAM Funds te kunnen beleggen moet je wel de beschikking hebben over een Zwitserse bankrekening.

Opmerkelijk: één van de cosponsors is het Duitse (..hoe kan het ook anders..) bedrijf “Schwalbe”, een leverancier van fietsbanden. Schwalbe is overigens van nog een aantal ploegen cosponsor.

Lampre-Merida (Italië)
Hoofdsponsors: Lampre en Merida

Lampre is een Italiaans bedrijf dat pre-coated staal levert. De naam Lampre komt van de samenvoeging van de woorden ‘Lamiere’ (Italiaans voor staal) en Pre-coated. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft in Luik haar Benelux-vestiging. Sinds 1992 sponsort Lampre al af en aan verschillende wielerploegen. Merida is een Italiaanse fietsenfabrikant.

Lotto – Jumbo (Nederland)
Hoofdsponsors: Lotto en Jumbo

Lotto en Jumbo hoeven weinig uitleg. De supermarktketen en de aanbieder van kansspelen zijn zeer bekend in Nederland.

Opmerkelijk: bij Jumbo kun je sparen voor een replica van de gele trui van Joop Zoetemelk. Inmiddels zijn er al 90.000 van deze shirts over de toonbank gegaan.

Lotto-Soudal (België)
Hoofdsponsors: Lotto en Soudal

Lotto is onderdeel van de Belgische Nationale Loterij en biedt het bekende kansspel aan dat we ook in Nederland kennen.Soudal is een Belgische fabrikant van silicone, lijm en andere producten voor de bouw en de doe-het-zelfmarkt. Het bedrijf is in 35 landen actief.

Movistar Team (Spanje)
Hoofdsponsor: Movistar

Movistar is onderdeel van het Spaanse Telefonica: een aanbieder van mobiele en vaste telefonie, vergelijkbaar met KPN in Nederland. Telefonica is de 6de grootste telefonie-aanbieder te wereld. Het sub-merk Movistar is actief in Spanje en veel Latijns Amerikaanse landen. Naast telefonie biedt het ook tv en internet aan.

Opmerkelijk: behalve de wielerploeg sponsort Movistar ook voetbalploeg Barcelona en het Yamaha MotoGP Team.

MTN – Qhubeka (Zuid Afrika)
Hoofdsponsor: MTN

MTN – Qhubeka is een nieuwkomer in het peloton en is als Afrikaanse ploeg ook meteen de vreemde eend in de bijt. MTN is net als Movistar een aanbieder van telefonie en is in Afrika heel groot. Qhubeka is een goed doel en betekent “doorzetten/ doorgaan”. Qhubeka heeft als doel de mobiliteit van arme Afrikanen te bevorderen door hen een fiets te geven. Sinds 2005 heeft Qhubeka al 54.000 fietsen uitgedeeld.

Opmerkelijk: MTN wil als grote sponsor van Qhubeka aandacht vragen voor dit goede doel. Overigens heeft Nederland als fiets- en goede doelen natie nog geen vestiging van Qhubeka, dus mocht iemand zich geroepen voelen..

Orica – GreenEDGE (Australië)
Hoofdsponsor: Orica

Orica is een Australisch bedrijf dat o.a. explosieven levert voor de mijnbouw. Daarnaast levert het bedrijf ook chemicaliën en apparatuur voor de mijnbouw. Orica is wereldwijd actief en is marktleider op dit gebied. GreenEDGE is de naam van de wielerploeg.

Opmerkelijk: ook Orica steunt een goed doel. Voor iedere foto die je op Twitter post met de hashtag “getintOGEar” doneert Orica 1 Australische Dollar aan een organisatie die medische apparatuur levert aan ziekenhuizen in ontwikkelingslanden.

Team Europcar (Frankrijk)
Hoofdsponsor: Europcar

Europcar is een Frans autoverhuurbedrijf dat ooit in handen was van de Volkswagengroep. In meer dan 140 landen kun je bij Europcar terecht om een auto te huren. Zeer recent is Europcar naar de beurs gegaan waarmee het tussen 1,5 en 2 miljard heeft opgehaald.

Opmerkelijk: dit is het laatste jaar dat Europcar in de Tour te zien is want de autoverhuurder heeft al aangekondigd na dit jaar te stoppen met sponsoring van de wielerploeg.

Team Giant – Alpecin (Nederland)
Hoofdsponsors: Giant en Alpecin

Giant is een fietsenfabrikant uit Taiwan en is opgericht in 1972. Giant levert fietsen en fietsaccessoires over de gehele wereld, waaronder Nederland.Alpecin is een Duits bedrijf dat producten tegen haaruitval, roos en grijze haren bij mannen. De producten van Alpecin zijn in meer dan 40 landen verkrijgbaar, tot aan Afghanistan toe.

Opmerkelijk: over Alpecin als sponsor is al veel geschreven, vooral rondom de ongelukkige slogan “doping voor het haar”. Erg gelukkig is Alpecin met deze slogan ook in het verleden niet geweest. Zo was het Jan Uhlrich die met de slogan “doping fur das haare” reclame maakte voor Alpecin.

Team Katusha (Rusland)
Hoofdsponsor: Itera

Van alle Tourploegen heeft Team Katusha misschien wel de meest dubieuze sponsors. De grootste sponsor van het team is Itera. Itera is een Russisch gasbedrijf dat opereert in Rusland en de Baltische staten. Het exporteert gas naar onder meer Europa en de Verenigde Staten. Behalve Itera zijn ook andere (semi) overheidsbedrijven als sponsor verbonden aan het team. De meest opvallende sponsor is Rostechnologii. Dit bedrijf is actief in de defensie-industrie en maakt onder andere de beruchte BUK-raketten waarmee de MH17 waarschijnlijk uit de lucht geschoten is.

Opmerkelijk: De naam Katusha is geleend van de naam van een raketsysteem dat vroeger gebruikt werd door het Rode Leger. Het team zelf zal het echter positiever uitleggen door te zeggen dat de naam komt van een koosnaampje voor de meisjesnaam Jekaterina.

Team Sky (Verenigd Koninkrijk)
Hoofdsponsor: Sky Sports

Sky Sports is een Brits commerciële TV-zender, dat actief is in het Verenigd Koninkrijk, Ierland Duitsland en Italie. Het bedrijf is in handen van de miljardair Rupert Murdoch. In Engeland en Ierland hebben circa 10,5 miljoen mensen een abonnement op Sky. Een abonnement is echter niet goedkoop. Het starttarief is circa 21 Pond per maand.

Opmerkelijk: Sky is de laatste tijd veelvuldig in het financiële nieuws vanwege overnamegeruchten door o.a. Vodafone, maar vooralsnog houdt Rupert Murdoch de boot nog af en blijft het bedrijf onderdeel van BSkyB.

Tinkoff – Saxo (Rusland)
Hoofdsponsors: Tinkoff Credit Systems en Saxo Bank

Tinkoff Credit Systems is een Russische online financiële dienstverlener en is in Rusland marktleider in de uitgifte van credit cards. Saxo Bank is een Deense online beleggingsbank. Naast wielrennen sponsort Saxo Bank ook het Lotus Formule 1 Team en is het in Nederland sponsor van hockeyclub Pinoké.

Trek Factory Racing (Verenigde Staten)
Hoofdsponsor: Trek

Trek is een Amerikaanse fietsenfabrikant en levert de lichtste productieracefiets ter wereld. Het bedrijf is in 1976 opgericht in Wisconsin en levert inmiddels racefietsen over de hele wereld, waaronder Nederland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.