Selecteer een pagina

Je hebt mooie boeken en nog mooiere boeken. De touren van Marc Sleen hoort bij die laatste categorie. De fantastische strips gelardeerd met fraaie teksten en prachtige foto’s maken dit boek tot een echte ‘must have’ voor de echte wielerliefhebber. Een ideaal boek om tijdens een saaie vlakke touretappe naar hartenlust in te bladeren.

Marc Sleen is niet alleen de geestelijkevader van stripheld Nero. Als groot sportliefhebber maakte hij van 1947 tot 1964 ook ieder jaar een reeks cartoons waarin hij de Tour de France in zijn unieke karikatuurstijl samenvatte. Dit boek bundelt de mooiste, meest in het oog springende prenten per Tourjaar en zoekt naar de verborgen thema’s die Sleen hierin verwerkte. Zo laat hij Nero, Madam Pheip en Adhemar figureren tussen de coureurs, kaart hij op ludieke wijze de toen al relevante dopingproblematiek aan en geeft hij extra aandacht aan historische gebeurtenissen als Expo 58. Hier en daar duikt zelfs een klein zelfportret op. De stripstroken worden geduid door Tourexpert Frederik Backelandt. Hij bespreekt hun historische context en licht de stijl en de fijnzinnige humor van Sleen toe. Het resultaat is een uniek beeld van de gouden jaren van de Ronde van Frankrijk, de tijd van de echte helden en de karakterkoppenvan de koers: Schotte, Impanis, Bartali, Coppi, Kübler, Koblet, Poulidor, Anquetil… Dit boek is het perfecte boek voor Tournostalgici, voor liefhebbers van ons striperfgoed en natuurlijk ook voor alle fans van Marc Sleen.

In een tijd dat televisie amper bestond en dat radioverslagen beperkt waren, waren de ritverslagen van de dagbladjournalisten en de tekeningen van Sleen voor veel mensen hét venster op het grootste wielergebeuren van het jaar: de Ronde van Frankrijk. De Tour was een droomfabriek en Sleen stond aan de lopende band.

Frederick Backelandt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.