Selecteer een pagina

Wanneer je in het wielrennen over ‘een verborgen motor’ spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er een andere verborgen motor is, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen. Wat motiveert renners, en wat doet dat met hun prestaties? Waar komt de angst voor het afdalen vandaan, en hoe kom je ervanaf? Waarom bezwijken sommigen onder druk, maar anderen niet? Waarom is fietsen in je eentje mentaal zwaarder dan in een groep? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en interviews met wielrenners als Gert Jakobs, Henk Lubberding en Tom Veelers worden dergelijke vragen beantwoord. Thema’s als macht, motivatie, wilskracht en teamspirit komen aan bod. De onderwerpen en anekdotes in De verborgen motor zullen niet alleen voor fietsliefhebbers herkenbaar zijn, maar voor álle (actieve en passieve) sporters. Martijn Veltkamp (1980) is psycholoog. Hij promoveerde in 2009 aan de Universiteit Utrecht, en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van motivatie en gedragsverandering. Daarnaast is hij een gepassioneerd fietser en volger van de wielersport.
Recensie(s)

Vergeet verboden pillen of spuiten, denk niet aan een motortje dat ergens in het frame verscholen zit. Er zijn andere manieren om als wielrenner boven jezelf uit te stijgen, of jammerlijk te falen. Psycholoog en wielerliefhebber Martijn Veltkamp zet ze in zijn boek over de psychologie van het wielrennen helder uiteen. Hij schrijft onder meer over het effect van alleen rijden en in een groep, over de angst voor het vallen, over wilskracht en het risico om mentaal te breken. Het gaat ook over doping, maar dan vooral over het effect dat het tussen de oren heeft op de fietser die vals speelt. Het lukt Veltkamp om al deze onderwerpen vlot te behandelen, met voorbeelden uit de praktijk en renners van nu en toen. Soms geholpen met grafiekjes. Achterin het boek een uitgebreide bronvermelding en een namenregister.

Koop ‘de Verborgen motor bij Bol.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.

%d bloggers liken dit: