Selecteer een pagina

Het wonderlijke verhaal van hoe een introverte kruidenierszoon uit Sint-Pieters-Woluwe de grootste wielrenner aller tijden werd

De grootste wielrenner aller tijden, Eddy Merckx, is zeventig. Voor deze biografie heeft hij urenlang teruggeblikt op zijn jeugd en op zijn carrière. Hij legt uit hoe zijn opvoeding en het karakter dat hij van zijn ouders heeft meegekregen hem gemaakt hebben tot de altijd naar overwinningen hongerende Kannibaal. Ook komen we te weten hoe zijn bijzondere lichaamsbouw hem toeliet nooit geziene sportprestaties te leveren.

Over alle belangrijke momenten uit zijn wielerloopbaan en uit zijn leven geeft hij vaak verrassende commentaar: over zijn eerste Tour de France-zege, over zijn val tijdens de dernymeeting in Blois, die hem fel verzwakte als klimmer, over zijn werelduurrecord, over zijn indrukwekkende beklimming van de Tre Cime di Lavaredo, die hem zijn eerste zege in de Ronde van Italië opleverde, over de betwiste positieve dopingcontrole in Savona, die hem een Giro-zege kostte, over zijn verhouding met tal van andere kampioenen zoals Rik Van Looy, Jacques Anquetil, Luis Ocaña, José-Manuel Fuente, Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck…

Diepgravende getuigenissen van familieleden, bondgenoten en tegenstrevers schetsen een uniek portret van de kampioen: echtgenote Claudine Acou, broer en zus Michel en Micheline, verzorger Guillaume Michiels, schoonvader Lucien Acou, sportbestuurder Robert Lelangue, zijn vele ploegmaats en heel wat niet-Belgische toprenners. De biografie beschrijft daarnaast gedetailleerd de levensloop van Eddy Merckx, van zijn kinderjaren over zijn loopbaan als wielrenner tot zijn carrière als fietsenfabrikant.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met nog nooit gepubliceerde foto’s uit het familiearchief en tal van schitterende actiebeelden.

Johny Vansevenant (1958) is een van de grootste kenners van het Merckx-tijdperk. Voor deze biografie heeft hij meer dan tien jaar researchwerk verricht. Eerder schreef hij samen met Patrick Cornillie De mannen achter Merckx, over de ploegmaats van de Kannibaal. Van zijn hand is ook Mannen tegen Merckx, met getuigenissen van dertig Belgische en Nederlandse toprenners over hun strijd met de uitzonderlijke kampioen. Vansevenant volgt sinds 1990 de Belgische politiek voor de VRT-radio en kreeg voor zijn politieke berichtgeving een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt in 2012.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.

%d bloggers liken dit: