Irma

door | dec 9, 2020 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Gelukkig was Irma Sluis er weer bij. Zij schitterde door afwezigheid tijdens de corona persconferentie in november. Wat was er aan de hand? In quarantaine? Maar tijdens de laatste corona persconferentie gisterenavond was zij wederom het stralende middelpunt tussen premimier Rutte en minister de Jonge. 

Terwijl de Haagse elite ons al negen maanden de put in praat houdt Irma ons op de been. Gedurende de gehele corona crisis is zij onze hoop in bange dagen.  Zij biedt – met haar fijne handgebaren en dwingende gelaatsuitdrukkingen – wel troost en perspectief in deze onzekere tijden. Ik krijg zelfs het idee dat Irma heel wat anders vertelt met haar gebaren dan Rutte met zijn mond. Haar 'Hamster-gebaar' is inmiddels legendarisch. De knappe Irma is al maanden ons licht in de corona duisternis. Met die gedachte werd zelfs de nieuwe sluis van IJmuiden naar haar vernoemd.   

De boodschap was niet positief tijdens de laatste persconferentie. Helaas geen echte vrolijke kerst dit jaar. Premier Rutte kan niet anders doen, gezien de oplopende besmettingen, dan de boel op slot houden. Vooral de horeca en de evenementenbranche zijn al maanden de pineut omdat een deel van de bevolking de opgelegde maatregelen aan zijn laars lapt en klaarblijkelijk alleen de zorg op het corona-dashboard staat. Jongeren zitten al maanden zonder de broodnodige uitlaatklep. Sommige beslissingen zijn echter wel arbitrair. Wel vliegen met honderd man + of en masse shoppen  tijdens Black Friday terwijl de horeca gesloten blijft. Burgerlijke ongehoorzaamheid hangt in de lucht.

De gedeeltelijke lockdown blijft dus gehandhaafd. Het blijft dus stil aan de goed gevulde kersttafel. Gezellig is anders in deze surrealistische tijd waar alles anders is en onze vrijheid wordt ingeperkt. Vrienden worden vreemden in deze bizarre coronatijd. De beperkende maatregelen ontregelen het sociale contact. Intimiteit is verdomd lastig op anderhalve meter. Ik ben al in geen tijden naar de kroeg of op stap geweest met mijn vrienden. Ik begin zelfs tegen mijn poes Saar te praten. Mijn enige contact met de buitenwereld is via Whatsapp of Zoomen. Gelukkig geniet ik van de Golden Hours op mijn vele MTB-rondjes en de overkill aan voetbal op Ziggo Sport. Voor de rest houd ik me vast aan Irma; nu elkaar loslaten betekent straks dichter bij elkaar. 

Als Nederlandse samenleving staan we op een tweesprong. Rollen we zo de derde golf in – volledige lockdown voor kerst – of weten we onszelf te beheersen hoewel dat steeds moeilijker wordt. De hoop is op meer ruimte half januari. Dan wordt ook begonnen met gecontroleerde proefprojecten. Het vaccin is namelijk onderweg – begin januari – en de testcapaciteit gaat omhoog. Het vaccin is overigens niet de heilige graal als een derde van de bevolking zich niet laat inenten. Het zal natuurlijk wel de druk op de zorg verminderen waardoor de samenleving langzaam weer open kan. Echter de boodschap blijft, hou vol! 

Troost je met de gedachte dat zolang de coronapandemie duurt we nog van Irma kunnen genieten. Fijne feestdagen. Stay safe. 

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: