Op zondag 20 juli 1980 won Joop Zoetemelk de Tour de France. Veertig jaar later buigen de Zoetemelk-biografen Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk zich samen met Joop Zoetemelk – ‘Nederlands beste wielrenner ooit’ (dixit Jan Janssen) – over de legendarische zege en de carrière van de renner uit Rijpwetering. Ze struinen met de tweede en laatste Nederlandse Tourwinnaar nog eens door de koffers die Zoetemelk zelf vulde. Zij tonen Joop Zoetemelk – Ongezien, aan de hand van foto’s, documenten, prijzen, kleding en wonderlijke wielerparafernalia.

De 25 ritten plus twee rustdagen van de Tour van 1980 worden met infographics, statistieken, beeld, verhalen en verslagen tegen de achtergrond van Zoetemelks hele wielercarrière in kaart gebracht.  Het resultaat is een indrukwekkend boek, vol met prachtige niet eerder gepubliceerde fotografie en een voorwoord van Wilfried de Jong.

Een gelimiteerde oplage wordt in een box uitgegeven, met daarin het boek en onder meer een dvd met bewegend beeld en een replica van Zoetemelks gouden WK-medaille uit 1985.

Koop hier het boek ‘Joop Zoetemelk Ongezien’

 

Jacob Bergsma (1964) werkte 15 jaar lang voor diverse media, zoals TrouwDe Telegraaf, NOS, Sport International en Canal+. In 1994 en 1995 versloeg hij voor de NOS-radio alle grote wielerkoersen vanaf de motor. Na zijn journalistieke carrière volgden in rap tempo KNVB, Nederlands Elftal, Team de Mission Olympische Spelen Sydney 2000, Ajax, Rabo Wielerploegen, Nederlandse Basketball Bond, Gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam. Bergsma is Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond.

Joop Holthausen (1945) werkte als journalist onder meer voor Trouw, dagblad De Tijd en Het Parool. Als algemeen verslaggever maakte hij reportages in Afrika, Azië en vooral Oost-Europa na de ‘val van de Muur’. Holthausen volgde veelvuldig de Tour de France en de klassiekers. Het Geheim van Raleigh, de biografie van de meest succesvolle Nederlandse wielerformatie uit de historie, was zijn eerste wielerboek. Hij won er in 2005 de Nico Scheepmakerbeker mee; de prijs voor het beste sportboek van het jaar. Ook zijn boek over Fedor den Hertog – Fedor – Eenzaamheid is de school van het genie – oogstte bewondering.

Peter Ouwerkerk (1946) volgde de internationale wielersport zo’n 35 jaar als journalist van Het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad en GPD. Hij is een van de stafredacteuren van het literaire wielertijdschrift De Muur. In 2005 ontving hij de Laurenspenning voor zijn bijzondere inzet voor Kunst en Cultuur in de Maasstad. In 2016 won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2015 met zijn indringende biografie over Roy Schuiten. Een andere topper uit zijn uitgebreide reeks biografieën is het boek over Rini Wagtmans Ongekend.

Joop Zoetemelk. Ongezien | Jacob Bergsma, Joop Holhausen en Peter Ouwerkerk | Boek: ISBN 978 90 830 1405 0 | 177 pagina’s | € 49,95 | Box : ISBN 978 90 830 1408 1, € 125 | 19 mei 2020