Koningsdag 2022

door | apr 28, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na twee jaar coronaperikelen kon de oranje prullaria weer uit de kast. Met mijn oranje zonnebril ziet de harde wereld er een stuk zonniger uit. Mijn familie is minder enthousiast over mijn oranje-look maar dat mocht de oranje-pret niet drukken. 

Terwijl mijn zoon zijn roes uitsliep van Koningsnach ging ik het huis ontspullen. Gevonden topitems waren mijn oude LP's waaronder Doe Maar, de 12-delige encyclopedie van mijn oud tante Annie, een staande gouden lamp van mijn dochter en het houten loopfietsje Bykie van mijn zoon. Mijn vrouw was bij de deur de ballotage commissie. Mijn Babolat tennisracket mocht toch niet op het vrijmarktkleedje.. 

Voordat ik naar het centrum van Leiden vertrok propte ik op de verjaardag van de koning, voor de broodnodige energie, nog even snel twee oranje tompoucen en drie oranje moorkoppen naar binnen. 

De eerder genoemde Oranje-items en wat hebbedingetjes konden allemaal mee op de fiets. Al snel vond ik een – illegale – A-lokatie op het einde – of is het het begin? – van de Breestraat. De van oorsprong Spaanse (!) BOA van dienst zag de illegaliteit graag door de vingers. Ik vertelde haar het gewelddadige Oranje-arrestatie incident van een paar geleden op de vrijmarkt. Zij luisterde half want ze zat al met haar hoofd in Alicante, na de op handen zijnde verkoop van haar huis. 

Binnen no time kreeg het Bykie een tweede leven. Juna – 5 maanden, huilend in de kinderwagen – was de gelukkige. Oma en moeder werden, na zware onderhandelingen, de trotse eigenaar. 

Ook de LP van Doe Maar werd al snel voor het recordbedrag van €2,50 verkocht. Een meisje van pakweg 15 – net een platenspeler gekocht – wilde het aanstekelijke Nederpop-geluid uit begin jaren '80 wel eens horen. 

Nog voor het middaguur was ik nagenoeg leeg. Oh ja, mijn zoon kwam – bang om geen oranje-geld mis te lopen – ook nog even kijken. Ik beloofde, bij het wegfietsen van plaats delict, aan de BOA tzt langs te komen in Alicante. 

Na mijn beautysleep stortten Timo, Hans en ik in de middag nog even in het feestgewoel. Onder de valse klanken van het zoveelste oranje kutbandje bij het Praethuijs liep het al gauw uit de hand. Volwassen mannen met Maxima kroontjes en losbandige vrouwen. Een beschonken 'dame' vond het nodig een nog walgelijker verhaal – details op aanvraag – dan dat van Johan Derksen – kaars penetratie – met ons te delen. Tijdens het kijken naar een opvallend relaxe koning in Maastricht op RTL Boulevard heb ik de bewuste 'dame' gecanceld. Willy kreeg nog het voordeel van de twijfel. Het was een onvergetelijke Koningsdag. 

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d bloggers liken dit: