Selecteer een pagina

Bron: Laurens ten Dam – Robin van der Kloor | Nieuw Amsterdam.
Samenvatting

Een openhartig boek over de geloofwaardigheid van het moderne wielrennen

‘Waar het vroeger stoer was om wielrenner te zijn, schaam ik me nu.’ Ook voor profwielrenner Laurens ten Dam zijn het verwarrende tijden. De sport is met de ontmaskering van Lance Armstrong als dopinggebruiker in groot verval geraakt. De coureur van het voormalige Rabobankteam wil met zijn boek laten zien wat het betekent om vandaag de dag als professional op een racefiets te zitten.
‘Sinds een aantal jaar is de sport veel schoner, maar we worden nu gestraft voor de fouten van een vorige generatie.’ Maar is de sport nu wel schoner? En heeft Ten Dam eigenlijk wel altijd volgens de regels gespeeld? En hoe is het vertrouwen onderling in de ploeg, met enkele verdachte ploeggenoten? Zoals altijd in het wielrennen is het antwoord niet zwart-wit.Ten Dam legt in dit boek alles op tafel. Zijn gedurfde mening, zijn bloedwaardes, zijn beruchte trainingsschema’s, zijn kritiek op journalisten en collega’s en zijn vurige wens om geloofwaardig te zijn. Voor hem is dit boek een poging nieuwe fundamenten voor vertrouwen te leggen. Voor de lezer is dit boek een kans om in de huid te kruipen en het lijden te ervaren van een van de beste en kleurrijkste renners die het Nederlandse peloton kentTijdens zijn wielercarrière is Laurens ten Dam uitgegroeid tot een ware cultheld bij het publiek. Hij is geen veelwinnaar, maar heeft een grote schare fans die hem vooral waarderen voor zijn openheid, doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke liefde voor zijn sport. Zijn verhaal is om die redenen al de moeite waard. Nodig hem uit in de winkel, hij heeft een verhaal te vertellen en wil het graag met iedereen delen!

Persrecensies
‘Een boeiend en openhartig inzicht in het leven van de renner. […] De lezer krijgt een goed beeld van wat het voor Ten Dam is om heden ten dage profwielrenner te zijn.’ >BN de Stem, Zeeuw-Vlaanderen. ‘Sympathiek en spannend. Zelden heb ik de bedwelmende werking die het wielrennen op een relatieve buitenstaander (want dat ben je en dat blijf je, ook als journalist) heeft, zo accuraat verwoord gezien. Dit boek gaat dan ook niet alleen om de wielrenner Ten Dam, maar ook om de journalist Van der Kloor, die allebei gemeen hebben dat wielrennen hun passie is. En dat passie en een kritische, afstandelijke houding vaak moeilijk te rijmen zijn. En dat maakt dit boek niet alleen sympathiek, maar ook spannend. Uiteindelijk landt Van der Kloor na een jaar weer op veilige aarde en durft hij de voorzichtige conclusie aan dat de wielersport schoner is dan ooit en dat hij Ten Dam het voordeel van de twijfel gunt. Want, zegt hij: “Een renner die voor zichzelf koerst en dan toch doping gebruikt, neemt alleen zichzelf in de maling.”’h

‘Interessante inkijkjes in het leven van een wielerprof.’ Arthur van den Boogaard, Het Parool

Bestel hier ‘Laurens ten Dam’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.

%d bloggers liken dit: