Krachttraining voor wielrenners

Zin en onzin van krachttraining voor wielrenners

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining een goed alternatief voor duurtraining is. Een gedeelte van de duurtraining vervangen door krachttraining en je duurvermogen blijft hetzelfde, terwijl de explosiviteit wel toeneemt. Ideaal voor cyclorijders die tochten doen in Limburg of Ardennen. Een positief bij-effect is dat je na de training sneller de trap op kunt sprinten….

Extra spieropbouw vermijden

Doe de krachttraining zo, dat je geen spieropbouw hebt. Dat kan door krachttraining in de fitness, met veel herhalingen en lage gewichten. Ingewikkeld. Je kunt ook krachttraining doen met je eigen gewicht als ballast. Die krachttraining is vooral gericht op een verbeterde coördinatie van de spieren, waardoor de kracht toeneemt. Er is echter nauwelijks toename van spiermassa.

Buiten of binnen? 

Krachttraining op de fiets buiten kun je alleen doen als de weersomstandigheden gunstig zijn. Anders koelen de spieren te snel af en dat vergroot de kans op blessures. Door middel van de mountainbike of de crossfiets in het bos train je spelenderwijs kracht. Krachttraining indoor kun je of op de ergometer doen, of in de sportschool. Net zoals bij iedere training is bij krachttraining belangrijk dat je een opbouw in je training hebt; periodisering met een mooi woord. Het is van belang om je goed te laten voorlichten, zeker als je naar de sportschool gaat.

Core stability

Voor iedere sporter is rompstabiliteit onontbeerlijk. Core stability in het Engels. Sterke rompspieren verkleinen de kans op blessures en geven een betere basis om kracht te leveren. Je kunt krachtiger op de pedalen drukken als er een platform is (van rompspieren) waartegen je af kunt zetten. Op internet zijn genoeg oefeningen te vinden die je een paar keer per week gewoon thuis uit kunt voeren. Ook in het artikel ‘no chain training’ vind je core stability oefeningen.

Advies

Krachttraining is een ideale aanvulling op de wintertrainingen. Alleen krachttraining is niet voldoende, dan verlies je teveel duurvermogen. Sommige sporters zijn allergisch voor fitnesscentra. Oefeningen zonder fietsen vinden ze dodelijk saai. Die sporters kunnen krachttraining beter mijden: het is een te zware aanslag op de motivatie. [bron:knwu.nl]

 

Betersport.nl - Black Friday
"
"