Oerol 2.0

door | jun 14, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na twee jaar afwezigheid maakte het Oerol festival zijn rentree op Terschelling. Het eiland Terschelling is weer het bijzondere decor van de kunstzinnige theatervoorstellingen van Oerol. Ik had het gevoel dat – ondanks de tegenstrijdigheden – Oerol Terschelling had gemist en Terschelling Oerol. 

Oerol of geen Oerol, tijdens de Oerolloze jaren waren we toch afgereisd naar ons favoriete eiland. In die twee jaar was 'bejaardentehuis' Hotel de Walvisvaarder ons geriefelijke onderkomen. We voelden ons als jonge vijftigers toch niet helemaal op onze plek. Daarbij was het hotel reteduur. Gelukkig konden we dit jaar een bescheiden vakantiehuisje huren. Het Libelle – of ANWB zoals je wilt – gehalte op het mini-vakantieparkje van het huisje was ook hoog, maar we zagen ze nauwelijks in het wild. 

Wij hadden dit jaar dubbel feest want mijn zoon was cum laude geslaagd voor zijn gymnasium. Van wie hij die wijsheid heeft mag Joost weten, maar we waren apetrots. 

Het paste allemaal net tot grote opluchting van mijn vrouw. De terugkeer van mijn feestende zoon uit Albufera, de examenuitslag, de herstellende keelontsteking van mijn dochter en de laatste afvaart naar Terschelling op vrijdag. Bij aankomst op 'ons' eiland konden we –  na traditiegetrouw wat gesteggel bij fietsverhuurder Zeelen – bij strandpaviljoen 'de Walvis' nog net genieten van het mooiste uitzicht van het noordelijk halfrond bij zonsondergang.

Founder Joop Mulder van het Oerol festival had helaas de corona perikelen niet overleefd. Het wonderlijke houten getijden kunstwerk – de Streken – bracht een prachtig eerbetoon aan Joop die ons zoveel vreugde heeft gebracht met 'zijn' Oerol festival. 

Ieder jaar voelt Terschelling aan als thuiskomen. De kolonie vissende Lepelaars, de eindeloze stranden, nukkige fietsenmakers, meevliegende Tureluurs en het glooiende duinlandschap kleuren het eiland. Dit jaar konden we dus gelukkig ook weer genieten van onze jaarlijkse dosis kunst met als absolute hoogtepunt de woordeloze voorstelling 'Exit'. Vier evenwichtskunstenaars 'verbouwden' samen op de choreografie van Piet van Dycke een huis op sensationele wijze. De bezwerende dans van de aimabele mannen en de opzwepende elektronische muziek ontroerde mij in grote mate. 

Op OM Oost – één van de vier (nieuwe) oorden – genoten we van het adembenemende uitzicht van Oost-Terschelling gelegen in Kingsize frietbakjes onder het gefluister van eiland  verhalen. Bij het Geitepark voelden wij het eiland in al zijn haarvaten tijdens 'Listen to the land'. De stilte, de wind die je gezicht aait, het geluid van de vogels, de bezinning, het zorgeloze en de schoonheid van een land bezaaid met wilde bloemen. Diezelfde middag werden we met onze voeten in het zand op 'de Betonning' in West-Terschelling  opgewarmd door Merol om ons vervolgens in de avond onder te dompelen in de dance scene van Club W midden op het eiland. Het Oerol festivalgevoel lijkt nooit weg te zijn geweest. 

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d bloggers liken dit: