Na een weekendje fietsen in de Ardennen was het genoeg geweest. Mijn oude BBB optieview fietsbril voldeed niet meer. De leeftijd en de omstandigheden maakten dat ik tijdens het fietsen op de hellingen van de Ardennen te maken met beslagen glazen, te kleine lettertjes en licht en donker invloeden van de bossen. Hierdoor kon ik de route op mijn fietscomputer niet goed meer lezen wat de veiligheid niet te goede kwam. Met 20% naar beneden en dan niet weten of onderaan de heuvel links op rechts moet.,,,

Producteisen fietsbril op sterkte

Op zoek naar een nieuwe kekke fietsbril dus. Aangezien ik jaarlijks heel wat ritjes maak ga ik voor het optimale. Dus eerst maar eens inventariseren waaraan mijn nieuwe fietsbril moet voldoen. Als brildragende man van in de vijftig heb ik nogal wat noten op mijn zang…

  • Licht en modern montuur, het moet er toch een beetje gesoigneeerd uitzien
  • Geslepen glazen, ik draag in het normale leven ook een bril
  • Anticondens, het is vervelend als je glazen beslaan
  • Leesgedeelte, de lettertjes op de fietscomputer tegenwoordig  klein om zonder te lezen. En je bril omhoog schuiven is geen goed idee.
  • Meekleurend, de glazen moeten zich snel aanpassen aan de veranderende omgeving. Van bos naar open.
  • Betaalbaar, het moet natuurlijk niet de prijs van een nieuwe fiets gaan kosten

Op zoek naar een leverancier van een fietsbril op sterkte

Maar waar koop je zo’n fietsbril die voldoet aan deze eisen? Google is een mooie plek om de zoekterm ‘fietsbril op sterkte’ in te tikken en te kijken wat de markt te bieden heeft. Mijn oog viel direct op de advertentie van Specialspex, de specialist in betaalbare sportbrillen. Een bedrijf dat ook nog eens in mijn woonplaats Leiden is gevestigd. Aangezien ik best wat eisen stel aan mijn nieuwe bril leek het mij een goed idee om een bezoekje aan Specialspex te brengen om wat meer te weten te komen over hun bedrijf en de productlijnen die ze voeren. Normaal vindt de verkoop online plaats maar bij uitzondering van harte welkom om mijn vragen te beantwoorden en verschillende brillen te passen. De drijvende krachten achter Specialspex zijn Gijs en Rinse. Twee oogexperts met jarenlange ervaring in (sport-)brillen. Naast bekende merken zoals Oakley, Nike, Julbo en Adidas hebben ze ook het eigen merk Specialspex op de markt gebracht. In dit eigen brilmerk heeft Specialspex de jarenlange ervaring met sportbrillen samengebald.

 

Makkelijk bestellen via de website

De gekozen bril heb ik een dag later via de website www.specialspex.com besteld. Na keuze voor een bril uit het uitgebreide assortiment kun je via een menu  variabelen (glas, kleur, anti-condens etc.) doorgeven. De sterkte van de glazen kun je doorgeven door je sterktes in te vullen of je brilrecept te uploaden. Elke bestelling wordt gecontroleerd waarna de bril binnen enkele werkdagen wordt geleverd.

Ontvangst bril

Na een kleine tien dagen komt het bericht dat mijn bril binnen is. Een zeer afzienbare levertijd voor een meekleurende variofocusbril op maat met diverse extra’s. De bril ziet er goed uit zit lekker en de afwerking is super. In de doos zijn schoonmaakmiddel, een schoonmaakdoekje en een kekke bandana bijgevoerd.  

Conclusies en rijtest

Het is oktober dus het is lastig om bij volledige zonneschijn de bril te testen. Tijdens de eerste testritjes bevalt de bril prima. Hij is licht. Het zicht is glashelder en eindelijk kan ik alle kleine lettertjes op mijn fietscomputer weer goed lezen. Binnenkort een grote toch en dan kan ik echt conclusies trekken. De eerste indruk is super. Een complete sportbril voor niet te veel geld. Kijk voor de complete collectie op specialspex.com.