Selecteer een pagina

De ex-wielrenner Léon Lemiers leeft teruggetrokken op het Franse platteland. Vijfentwintig jaar het einde van zijn wielercarrière meldt zich een journalist bij hem. Hij wil een boek over de ex-wielrenner schrijven om hem uit de vergetelheid te verlossen. Lemiers weigert zijn medewerking, maar de omstandigheden dwingen hem om zijn wielerverleden onder ogen te zien. Lemiers, een succesvolle amateurwielrenner, is al ruim dertig jaar als hij door Cor de Greef, ploegleider van een Nederlandse wielerploeg wordt overgehaals om prof te worden. Vlak voor de klassieker Parijs-Roubaix ontmoet Lemiers Jelena Kovacs. Zij is de dochter van een Parijse nachtclubeigenares die een Franse wielerploeg sponsort. De vreemde gebeurtenissen die zich rondom en tijdens Parijs-Roubaix afspelen, hebben grote invloed op het rijden van Lemiers. Welke rol spelen De Greef en Jelena Kovacs daarbij?

Titel: Over de keien
Auteur: Harmen Malderik
Bladzijden: 184
Uitgever: Aspekt B.V.
Jaar: 2011

Koop bij bol.com

Recencies:

Op Bol.com door K.W. Cuperus

“De wielercarriere van Leon Lemiers eindigde vijfentwintig jaar  geleden abrupt na een botsing met een vrachtwagen. Sindsdien woont hij teruggetrokken op het Franse platteland. Op een dag komt een Nederlandse sportjournalist langs. Deze deelt aan Lemiers mee, dat hij van plan is om een boek te schrijven over zijn merkwaardig verlopen wielerloopbaan en wil hem graag interviewen. Lemiers voelt hier weinig voor, maar wordt nu wel geconfronteerd met gebeurtenissen uit het verleden. Was de liefde tussen hem en de dochter van de directrice van zijn laatste wielerploeg oprecht? Had hij de ‘keienkoers’ Parijs-Roubaix, waar de boektitel naar verwijst, ooit kunnen winnen? Aan het eind van deze wielerroman worden deze en andere vragen enigszins beantwoord. Daarvoor gaat het vooral over het voortkabbelende plattelandsleven van Lemiers, onderbroken door flashbacks uit zijn actieve wielerperiode. Met een knipoog naar de echte wielerwereld vertelt de auteur een aardig verhaal in overwegend korte zinnen. Kleine druk.”
Over de keien is een wielerroman. Dat moet je durven, een wielerroman schrijven, want de valkuilen zijn groot. Het wielrennen als metafoor voor het leven mag dan, volkomen terecht, een veelgebruikte zijn, al te duidelijke verwijzingen (bergen die moeten worden beklommen, vrienden die morgen de vijand zijn, etc.) zijn dodelijk. Want als ze te weinig subtiel worden gebruikt, wekken ze eerder irritatie op dan dat ze ons iets over onszelf vertellen.De hoofdpersoon van Over de keien, Léon Lemiers, een gepensioneerd wielrenner, leidt een teruggetrokken bestaan op het Franse platteland. Hij is een moeilijke man, getekend door een gebeurtenis tijdens zijn korte profloopbaan (Lemiers was vooral een succesvol amateurrenner). Dat heeft te maken met het niet behalen van wat een zekere overwinning leek in Parijs-Roubaix. Lemiers raakt hierdoor, maar ook door een botsing met een vrachtwagen die het einde van zijn loopbaan betekent, uit zijn evenwicht, om het nooit meer helemaal terug te vinden. Op de fiets mislukt, in de liefde mislukt. Wat de oorzaak is van de tragische gebeurtenis tijdens Roubaix, wordt pas op de laatste bladzijden duidelijk.Lemiers’ gevoel van mislukt zijn wordt nog eens versterkt door een allesoverheersend gevoel van ontheemding. Hij past niet meer bij het wielrennen, niet bij Nederland en zelfs niet bij zijn buurtbewoners van het Franse platteland. En vooral past hij niet bij de tijd waarin hij leeft. Hij kan niet wennen het groeiende belang van geld en commercie (in zowel de sport als het hele leven), maar hij heeft ook een sterke aversie tegen de wijdverspreide neiging tot zelfverheerlijking en het continu met elkaar in contact staan. Lemiers verdraagt geen onechtheid en de wereld om hem heen ervaart hij als steeds onechter. Zijn afglijden is daarmee voor een groot deel verklaard.

De worsteling van Lemiers wordt door auteur Malderik uitstekend in beeld gebracht. En waar je als lezer eerst vooral een zure, zeurderige kluizenaar ziet, zie je later vooral een gedesillusioneerd man, die niet is toegerust op de verworvenheden van de moderne tijd.

Het taalgebruik is sober, de zinnen zijn kort. En dat werkt. Maar eerlijk gezegd had het ook niet anders gekund. Een boek dat een aanklacht vormt tegen ijdelheid verdraagt geen mooischrijverij.

Ik kan het mis hebben, maar ik vermoed dat de strijd van Lemiers ook de strijd is van de auteur zelf. Is dat niet zo, dan beschikt Malderik over een uitzonderlijk inlevingsvermogen.

In beide gevallen is Over de keien een geslaagde roman.”

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.

%d bloggers liken dit: