Op zondag 10 oktober waagden zo’n 1000 wielrenners zich aan de Red Bull Kop over Kop. Deze ploegentijdrit ging over 100 kilometer en vond plaats tegen het pittoresque decor van het Drentse en Friese landschap. Vanuit  Leiden nam het team “ONTDEK Leiden” deel.

De Red Bull Kop over Kop is een uitstekend georganiseerde tijdrit die ver boven het niveau van een gemiddelde recreantentocht uitstijgt.  De gereden tijden bevestigen het beeld dat deze time trial niet voor iedereen is weggelegd. Een gedegen voorbereiding is een must. Het gaat daarbij niet alleen om conditie maar zeker ook om samenwerking, communicatie, parcourskennis en het vermogen om het snot voor de ogen te rijden.

Ofschoon het een ploegentijdrit betreft, werkt deze kop-over-kop-wedstrijd iets anders. Het team van “Ontdek Leiden”  bestaat, net als alle teams, uit vijf renners. Kopman Jos Seegers, start en rijdt de eerste 20 kilometer solo. Na zo’n 20 kilometer sluit ter hoogte van Bakkeveen Stoemper Wouter van Bemmel aan. Het duo rijdt in een stevig tempo door en wordt na weer zo’n 20 km vergezeld door klimmer Frank van Leeuwen. Gedrieën rijden zij naar het plaatsje Een en doen dat door om beurten de kop over te nemen. Daar staat meesterknecht Bertil Govers klaar om nieuwe energie in de ploeg te pompen. Met pieken van over de 40 kilometer per uur draven de Leidse tijdritrijders over een landerig, bochtig en soms glad parcours. Het gevaar van een valpartij ligt voortdurend op de loer. Uiteindelijk komt het viertal na 75 kilometer aan in Zeien. Daar verloopt de aansluiting met sprinter Michel Tetteroo aanvankelijk niet geheel vlekkeloos. Het team moet het tempo gedurende een aantal minuten drukken om de aansluiting te vinden. Dan herpakt “Ontdek Leiden” zich en maakt zich op voor een vlammende finale. Een kilometer voor de meet is het team getuige van een valpartij van een van de deelnemende teams. Een ambulance was snel ter plaatse. Met de schrik nog in de benen lukt het “Ontdek Leiden” om uiteindelijk met een gemiddelde van 36,3 km per uur de finish in Roden te passeren.

Geen podiumplaats voor “Ontdek Leiden” al smaakte het ceremoniële biertje daar na afloop niet minder om. Het winnende team was USWV de Domrenner uit Utrecht. Zij reden de 100 km in  02:13:40 uur met een gemiddelde snelheid van maar liefst 45,36 km/h. Dat gegeven nemen de Leidse rijders mee in de evaluatie. Want de kans dat zij volgend jaar weer deelnemen is groot. Met de ervaring die dit jaar is opgedaan gaat dat zonder twijfel leiden tot een nog betere prestatie.

Door Bertil Govers / 10 oktober 2017

%d