Het parcours van de Tour de France 2022  is bekend. in ieder geval van start. De 109e editie van de Ronde van Frankrijk zal worden gereden van 1 juli tot en met 24 juli 2022. Er zullen niet twee, maar drie rustdagen zijn, omdat de Tourkaravaan na het openingsweekend in Denemarken de overstap naar Noord-Frankrijk moet maken. De kreet ‘Parijs is nog ver’, doet op het moment van schrijven van dit bericht nog steeds opgeld want het Corona-spook hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven het tourpeloton. Het zwaard is gelukkig iets minder scherp dan in 2020-2021 want de maatschappij en wielrennerij hebben veilige vormen gevonden om wielerevenementen te kunnen organiseren .

Zoals net als ieder jaar kun je meedoen aan een van de vele tourspellen. Het samenstellen van een ideale tourploeg kost tijd. Tenminste, als je speelt om te winnen. 10 tips.

  1.  Analyseer de spelregels. Hoeveel punten krijg je voor een dag in de gele trui, in de bergtrui, voor een dagoverwinning en voor winst van een bepaalde trui in Parijs? Het maakt echt een verschil of je een team moet samenstellen voor een bepaald budget of dat de keuze volledig vrij is. Of dat je uit jouw team van 20 er dagelijks 9 moet selecteren die strijden om de dagwinst. Bereken op basis van de spelregels af wat hij minimaal moet halen m te renderen. Maar op basis van dat aantal reen realistische keuze.
  2.  Bekijk het parcours van de ronde kritisch: hoeveel tijdritten, hoeveel aankomsten bergop, hoeveel sprints.
  3.  Lijstjes, lijstjes, lijstjes: wie streden vorig jaar om de groene trui, de bergtrui en de gele trui? Hoe deden zij het in voorbereidende koersen, zoals Parijs-Nice en het Criterium du Dauphiné. Check recente uitslagen en die van vorig jaar. Extra moeilijk door de Corona-break. Lees je in met bijvoorbeeld de tour editie van Bicycling of de Officiële Tour de France gids van FIETS, De meest complete actuele informatie vindt je op Procyclingstats.com. En wat vullen de meeste anderen in? Kijk dan bijvoorbeeld op Zweeler bij meest gekozen. Of kijk op www.wielerorakel.nl waarbij de uitslag met een satistisch model wordt beschreven.
  4.  Zorg ervoor dat in elk geval een renner in jouw ploeg in aanmerking komt voor de rekening met de witte trui (jongerenklassement). Het is zonde als je deze punten laat liggen.
  5.  Weet dat de top 10 in het algemeen klassement het gemiddeld ook goed doet in de daguitslagen. Kies dus relatief veel algemeen klassementsrenners. Selecteer daaromheen sprinters voor de dagsuccessen en groene trui.
  6.  Beperk het aantal ‘dark horses’, mannen waarvan je hoopt dat ze het goed gaan doen, maar die (nog) weinig hebben bewezen.
  7.  Wees niet te chauvinistisch. Natuurlijk hoop je dat Nederlanders goed presteren. Maar blijf realistisch. Best kans dat het Dylan van Baarle en Robert Gesink 50% van de bergetappes op kop van de groep der favorieten rijden. Maar punten scoor je er niet mee.
  8.  Check voor het sluiten van de deadline van jouw tourspel nog een keer jouw team. Zijn er bijzonderheden? Doet iedereen mee? En maak je ploeg dan definitief.
  9. Luister naar wielerpodcast zoals ‘de Rode Lantaarn’ of  ‘In het wiel’ voor handige tips en inzichten.
  10. Wees niet sentimenteel. De André Greipel en Kristoff hebben hun beste tijd gehad. En kies nooit meer Nairo Quintana of Richie Porte. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.