Het parcours van de Tour de France 2023  is bekend. in ieder geval van start. De 110e editie van de Ronde van Frankrijk zal worden gereden van 1 juli tot en met 23 juli 2023. Het Grand depart in wielergekke Spaans Baskenland kan voor een flitsende start zorgen. Frankrijk om de hoek.  Weinig tijdritkilometers en veel klimmen. Er zullen twee rustdagen zijn. Is Pogacar op tijd hersteld van zijn polsblessure en tovert Jumbo weer een geniaal aanvalsplan uit de hoge hoed? En worden Evenepoel en Roglic op het laatste moment toch aan de toerselecties toegevoegd. Genoeg ingredienten voor een spetterende julimaand!

Zoals net als ieder jaar kun je meedoen aan een van de vele tourspellen. Het samenstellen van een ideale tourploeg kost tijd. Tenminste, als je speelt om te winnen. 10 tips.

  1.  Analyseer de spelregels. Hoeveel punten krijg je voor een dag in de gele trui, in de bergtrui, voor een dagoverwinning en voor winst van een bepaalde trui in Parijs? Het maakt echt een verschil of je een team moet samenstellen voor een bepaald budget of dat de keuze volledig vrij is. Of dat je uit jouw team van 20 er dagelijks 9 moet selecteren die strijden om de dagwinst. Bereken op basis van de spelregels af wat hij minimaal moet halen m te renderen. Maar op basis van dat aantal reen realistische keuze.
  2.  Bekijk het parcours van de ronde kritisch: hoeveel tijdritten, hoeveel aankomsten bergop, hoeveel sprints.
  3.  Lijstjes, lijstjes, lijstjes: wie streden vorig jaar om de groene trui, de bergtrui en de gele trui? Hoe deden zij het in voorbereidende koersen, zoals Parijs-Nice en het Criterium du Dauphiné. Check recente uitslagen en die van vorig jaar. Extra moeilijk door de Corona-break. Lees je in met bijvoorbeeld de tour editie van Bicycling of de Officiële Tour de France gids van FIETS, De meest complete actuele informatie vindt je op Procyclingstats.com. En wat vullen de meeste anderen in? Kijk dan bijvoorbeeld op Zweeler bij meest gekozen. Of kijk op www.wielerorakel.nl waarbij de uitslag met een satistisch model wordt beschreven.
  4.  Zorg ervoor dat in elk geval een renner in jouw ploeg in aanmerking komt voor de rekening met de witte trui (jongerenklassement). Het is zonde als je deze punten laat liggen.
  5.  Weet dat de top 10 in het algemeen klassement het gemiddeld ook goed doet in de daguitslagen. Kies dus relatief veel algemeen klassementsrenners. Selecteer daaromheen sprinters voor de dagsuccessen en groene trui.
  6.  Beperk het aantal ‘dark horses’, mannen waarvan je hoopt dat ze het goed gaan doen, maar die (nog) weinig hebben bewezen.
  7.  Wees niet te chauvinistisch. Natuurlijk hoop je dat Nederlanders goed presteren. Maar blijf realistisch. Best kans dat het Dylan van Baarle en Robert Gesink 50% van de bergetappes op kop van de groep der favorieten rijden. Maar punten scoor je er niet mee.
  8.  Check voor het sluiten van de deadline van jouw tourspel nog een keer jouw team. Zijn er bijzonderheden? Doet iedereen mee? En maak je ploeg dan definitief.
  9. Luister naar wielerpodcast zoals ‘de Rode Lantaarn’ of  ‘In het wiel’ voor handige tips en inzichten.
  10. Wees niet sentimenteel. Sagan, Cavendisch en Kristoff hebben hun beste tijd gehad.
%d bloggers liken dit: