De wielerkalender van 2024 voor de profs is bekend.  Het grootste wielerevenement, de Tour de France wordt weer verreden. De 111e editie van de Ronde van Frankrijk zal worden gereden van 29 juni tot en met 21 juli 2024. Het Grand Depart is dit jaar in Florence (Italië). De toevoeging van twee individuele tijdritten met een totale afstand van 59 km, vier bergtop finishes, een reeks gravelsecties op etappe 9, en een laatste heuvelachtige tijdrit naar Nice zal zeker een meer open race creëren, waarbij Remco Evenepoel, Primož Roglič en anderen klaarstaan om volgende zomer de strijd aan te gaan met Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar. Genoeg voer voor een spetterende julimaand!

Zoals net als ieder jaar kun je meedoen aan een van de vele tourspellen. Het samenstellen van een ideale tourploeg kost tijd. Tenminste, als je speelt om te winnen. 10 tips.

  1.  Analyseer de spelregels. Hoeveel punten krijg je voor een dag in de gele trui, in de bergtrui, voor een dagoverwinning en voor winst van een bepaalde trui in Parijs? Het maakt echt een verschil of je een team moet samenstellen voor een bepaald budget of dat de keuze volledig vrij is. Of dat je uit jouw team van 20 er dagelijks 9 moet selecteren die strijden om de dagwinst. Bereken op basis van de spelregels af wat hij minimaal moet halen m te renderen. Maar op basis van dat aantal reen realistische keuze.
  2.  Bekijk het parcours van de ronde kritisch: hoeveel tijdritten, hoeveel aankomsten bergop, hoeveel sprints.
  3.  Lijstjes, lijstjes, lijstjes: wie streden vorig jaar om de groene trui, de bergtrui en de gele trui? Hoe deden zij het in voorbereidende koersen, zoals Parijs-Nice en het Criterium du Dauphiné. Check recente uitslagen en die van vorig jaar. Extra moeilijk door de Corona-break. Lees je in met bijvoorbeeld de tour editie van Bicycling of de Officiële Tour de France gids van FIETS, De meest complete actuele informatie vindt je op Procyclingstats.com. En wat vullen de meeste anderen in? Kijk dan bijvoorbeeld op Zweeler bij meest gekozen. Of kijk op www.wielerorakel.nl waarbij de uitslag met een satistisch model wordt beschreven.
  4.  Zorg ervoor dat in elk geval een renner in jouw ploeg in aanmerking komt voor de rekening met de witte trui (jongerenklassement). Het is zonde als je deze punten laat liggen.
  5.  Weet dat de top 10 in het algemeen klassement het gemiddeld ook goed doet in de daguitslagen. Kies dus relatief veel algemeen klassementsrenners. Selecteer daaromheen sprinters voor de dagsuccessen en groene trui.
  6.  Beperk het aantal ‘dark horses’, mannen waarvan je hoopt dat ze het goed gaan doen, maar die (nog) weinig hebben bewezen.
  7.  Wees niet te chauvinistisch. Natuurlijk hoop je dat Nederlanders goed presteren. Maar blijf realistisch. Best kans dat het Dylan van Baarle en Wilco Kelderman 50% van de bergetappes op kop van de groep der favorieten rijden. Maar punten scoor je er niet mee.
  8.  Check voor het sluiten van de deadline van jouw tourspel nog een keer jouw team. Zijn er bijzonderheden? Doet iedereen mee? En maak je ploeg dan definitief.
  9. Luister naar wielerpodcast zoals ‘de Rode Lantaarn’ of  ‘In het wiel’ voor handige tips en inzichten.
  10. Wees niet sentimenteel, Marc Cavendish, Jacob Fuglsang en Chris Froome hebben hun beste tijd gehad.