Voorspel Tour 2022

door | jun 21, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De Tour de France wordt dit jaar afgetrapt met een individuele tijdrit in Denemarken op 1 juli. Mijn koffer – en die van mijn broer – staan al klaar. Geel gepimpt fietsje gaat natuurlijk ook mee. Nu maar hopen dat in de aanloop mijn vader geen brokken maakt. Afgelopen twee jaar was het iedere keer raak. La Grand Boucle finisht drie weken later traditiegetrouw in Parijs op de Champs-Elysees. 

In de eerste week kunnen de favorieten hun borst nat maken. Er staat in Kopenhagen een technische individuele tijdrit van ruim 13 kilometer op het programma. In de 5e etappe moeten ze een mini Parijs-Roubaix overleven en in etappe zeven wordt de steile Planches des Belles Filles beklommen. 

Na zijn showdown in de Giro is MVDP van plan om met name de eerste week te vlammen. Hij heeft zich – zo te zien op Insta – in alle rust en met veel plezier op de racefiets en op de mountainbike (?!) in Livigno en omgeving voorbereid. De technische ITT in Kopenhagen zou hem moeten liggen. Of toch een prooi voor zijn eeuwige rivaal Wout van Aert of Ganna? Ik zal hem vooruit schreeuwen in de straten van de Deense hoofdstad. Ook de Mini-Parijs-Roubaix etappe belooft een duel te worden tussen de twee wielerfenomenen die met het hart koersen. Voor de rest zal MVDP zoals altijd koers maken als hij er zin in heeft. Ook kijk ik al uit maar de gepimpte Canyon fietsjes van Alpecin-Fenix.  

Daarna is het in de tweede en derde week aan de klassementsrenners in het hooggebergte. In de voorbereiding hebben zij hun uiterste best gedaan om elkaar te ontlopen. Roglic won met zijn zege in de Dauphiné pas zijn eerste ronde wedstrijd in Frankrijk. Een voorbode? Jumbo-Visma was met van Aert, Vingegaard en Roglic heer en meester in de Dauphiné. Met Vingegaard en met Roglic gaat de geel-zwarte formatie voor het podium in de Tour. Dumoulin is er niet meer bij gezien de ex-Girowinnaar  – na lang wikken en wegen – zijn fiets aan de wilgen gaat hangen aan het einde van het seizoen. 

Pogacar heeft zich zoals altijd voorbereid in eigen land, de ronde van Slovenië. Er reden nog meer renners rond in het thuisland van Poga, maar voor spek en bonen. In eigen land wordt het wielerfenomeen op handen gedragen. Eens te meer bewees hij in Slovenië dat hij de kloppen man is in de Tour. Met twee vingers in de neus ging hij met ploeggenoot Majka de bergen over. De rest was in geen velden of wegen te bekennen. Ineos heeft niet echt een renner die zich kan meten met Roglic en Pogacar, maar wel een sterk blok met Martinez, Yates en Thomas. Bernal is nog herstellende van een horrorcrash. Dark horses zijn de Fransman (?!) Vlasov van Bora en Caruso van Bahrein. En wat kan Kelderman na een goede, maar onfortuinlijke – what’s new? – Giro? Kan Groenewegen nog potten breken in de spint tegen landgenoot Jacobsen of de Belg Jasper Philipsen? Gaat van Aert zich mengen in de strijd om de groene trui. Allemaal vragen om naar uit te kijken. 

In de tweede en derde week van de Tour 2022 moeten de renners onder andere usual suspects als de Alpe d’Huez, Col de Galibier en de Col d’Aspin in respectievelijk de Alpen en de Pyreneeën beklimmen. Hier zal  de Vorentscheidung plaatsvinden. Maar hopelijk ontbrandt de Tour al de eerste week in de (waaier) etappe over de brug (18 km!) naar Nyborg of op één van de vele kasseienstroken in Noord-Frankrijk.

Mocht Poga op achterstand gereden zijn – bijna ondenkbaar – kan hij dit altijd nog goedmaken in de afsluitende tijdrit in Rocamadour op de voorlaatste dag. Op een nagenoeg vlak parcours zal de winnaar bekend worden van de 109e Tour de France. Vive le Tour! 

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.