Naast exotische tripjes naar Lanzarote, Tenerife en Zuid-Limburg ging het Wielertochten Testteam naar Egmond aan Zee. De strandklassieker Egmond-Pier-Egmond was het decor van een  voor het beoefenen van een puur Hollandse wielerdiscipline: strandracen.

Organisatie E-P-E dik in orde

Het was voor het WTTestteam de eerste keer dat wij deelnamen aan deze strandrace. Dat de strandrace EPE al toe aan de 22e editie is te merken. Le Champion heeft de organisatie van dit goedbezochte evenementen met 4000 zielen goed voor elkaar. De inschrijfprocedure, de opvang in de sporthal, de bewegwijzering naar het startvak en de verslaglegging achteraf zijn dik in orde. Overal zijn medewerkers van Le Champion te vinden om bijstand te kunnen leveren bij eventuele calamiteiten. 

Gespecialiseerde strandracer aangeraden

Het WTTestteam bestond deze zaterdag uit Frank en Michel een onervaren en een meer ervaren strandracer. Alle twee de beschikking over een geprepareerde strandfiets met brede strandbanden en desgewenst een speciaal strandstuurtje. Het rijden op een geprepareerde strandfiets is geen overbodige luxe. In de voorband een bandendruk en 0,7 bar en in de achterband een 0,9 zorgen voor een ideaal draagvlak op het zand. Deze luxe is niet voor iedereen weggelegd. Veel mountainbikers leggen voor de gelegenheid strandbandjes op de fiets of doen behalve het aanpassen van de bandendruk geen extra aanpassingen.

Heen wind tegen en terug wind mee

Het parcours van E-P-E is even eenvoudig als doeltreffend. Over het strand van Egmond aan Zee naar de pier van Wijk aan Zee en met wat kleine uitstapjes in Wijk aan Zee en Castricum weer terug naar Egmond aan Zee. Bij elkaar zo’n 38 km vrijwel alleen over het strand. De wind kwam uit het Zuid-Westen en dus eerst wind tegen en daarna wind terug.

Wringen en sprinten van groepje naar groepje

Het rijden op het strand behoeft een andere techniek dan op de weg. Het zand is weerbarstig en vereist opperste concentratie. Bij tegenwind is het prettig toeven in de buik van het peloton en daarmee het bordje van andere leeg te eten. Wil je echter je positie verbeteren dan is het bij tegenwind aan te raden niet als een dolleman van groepje naar groepje te rijden maar samen te werken met anderen of af te wachten of er uit de achtergond medestanders komen waarbij je kunt aanpikken. Trek om het laatste gaatje te dichten is een sprintje om niet nodeloos in de wind te blijven hangen. Wat dat betreft verschilt het niet heel veel met het fietsen op de weg behalve dat je erg goed moet opletten waar je fietst. Op het strand fietsen met meewind is van een compleet andere orde. Daar is het niet echt mogelijk om van de slipstream van anderen te promoten maar gaat het vooral om het leveren van zoveel mogelijk vermogen.  Blijven opletten is het devies want het mulle zand is met snelheden van rond de 50 per uur verraderlijk.

Wedstrijdverslag E-PE

De 22e editie werd overigens voor de derde keer gewonnen door Sebastiaan Langeveld uit Lisse die 1.11 de tocht volbracht. Het WTTestteam maakte deel uit van het legioen cyclosportieven die als laatsten startten. Na een bezoekje aan de Giant stand in de sporthal bereikten wij als laatsten het startvak. Met de geprepareerde strandfietsen en een prima conditie voor deze tijd van het jaar wurmden wij ons met windkracht 6 tegen van groepje naar groepje een weg naar voren. Na het keerpunt blies de wind ons terug naar Egmond waar wij een tijd van circa 1.43 minuten aftikten. Weliswaar meer dan een half uur langer dan winnaar Sebastiaan Langeveld maar ja, dat is ook een prof.

Conclusie

Strandracen is een ‘vette’ wielerdiscipline en de Egmond-Pier-Egmond is een goed georganiseerde strandrace. En een mooie manier om ook als wegfietser in de winter actief te zijn en een mooi uitstapje voor ATB’ers vanuit het bos. De inschrijfprijs van 25 euro is wat aan de hoge kant maar 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.