Het is warm, en het wordt nog warmer deze week. Maar je wilt je tochten wel blijven rijden. Hoe bereid je je voor? Zeven tips

  1. Fiets tijdens de randen van de dag. Van 12 tot 16 uur is de zon op z’n felst. Dus begin wat vroeger, of juist veel later. Ga je een georganiseerde toertocht rijden, kies dan voor het vroegste startmoment.
  2. Pas je route aan. Fiets korter. Of kies – afhankelijk van waar je woont – voor de schaduwrijke route door het bos of juist voor wind van zee.
  3. Drink voldoende. Begin met drinken voordat je gaat fietsen. Tijdens het fietsen verlies je veel vocht. Neem twee (grote) bidons mee: een met water en een met isotone sportdrank om het verlies aan zout te compenseren. Kijk vooraf waar je je bidons kunt vullen met water. drinkwaterkaart.nl/waar-kan-ik-gratis-water-tappen/
  4. Draag luchtige kleding van ademend materiaal die het lichaam zoveel mogelijk bedekt tegen de zon. Met een shirtje dat je open kunt ritsen. Kies niet voor je strakste pakje.
  5. Gebruik zonnebrand om te voorkomen dat je rood als een kreeft thuiskomt. Kies er een die waterafstotend is, met een SPF factor van minstens 30. Je nek wordt volop blootgesteld aan de zon, dus smeer die in. Gezicht, benen en armen zijn vanzelfsprekend. Maar vergeet ook je hoofd niet, want ook dat kan verbranden door de luchtgaten heen.
  6. In warme omstandigheden (en een hoge luchtvochtigheid) is je hartslag hoger. Daardoor presteert je lichaam minder. Pas je tempo dus aan. Neem meer pauzes. Rijd op hartslag en niet op vermogen of snelheid. En probeer geen persoonlijke records te breken.
  1. Als je heel veel moet drinken, wordt het eten wel eens vergeten. Maar je wil de man met de hamer nooit tegenkomen, dus ook niet op een warme dag. Eet dus je energiereep, banaan of gedroogd fruit op tijd.