Strade Bianche

Eigenlijk vinden wij van wielertochten.nl en vele wielerfans dat de Strade Bianche moet worden toegevoegd aan de vijf bestaande monumenten. Niet op basis van zijn leeftijd – 20 jaren jong – maar op basis van zijn uitstraling en bijzondere karakter – gravel – mag hij worden opgenomen in het illustere rijtje.

De wedstrijd komt voort uit Monte Paschi Eroica (kortweg L’Eroica), een wielerevenement dat sinds 1997 ieder najaar wordt georganiseerd. Eroica is Italiaans voor heroïsch, en verwijst niet alleen naar het zware parcours over deels onverharde wegen, maar ook naar de klassieke fietsen van de deelnemers, die ten minste dertig jaar oud dienen te zijn. De wedstrijd voor de professionals kent deze laatste eis niet.

Sinds 2008 is de wedstrijd in maart, in tegenstelling tot het recreantenevenement dat nog steeds in het najaar plaatsvindt. Ook in Nederland wordt regelmatig een ‘Strade Bianche’ versie verreden. Check onze wielersite.

Het parcours is circa 190 kilometer en ligt in de regio Toscane. Het onderscheidt zich van andere koersen doordat bijna 70 kilometer niet over asfalt maar over elf onverharde grind- en zandstroken gaat, de strade bianche. Deze zorgen ervoor dat verschillende typen renners kunnen winnen, zoals kasseien renners en klimmers, mede afhankelijk van de weersomstandigheden. “Het is wellicht de enige koers op het palmares van Fabian Cancellara die ook door Bauke Mollema gewonnen zou kunnen worden.”[1]

In de eerste zeven edities was Gaiole in Chianti de startplaats, in 2014 en 2015 San Gimignano en vanaf 2016 Siena.

Het levert fantastische plaatjes op van het typische Toscaanse landschap; cipressen, glooiende wegen en eeuwenoude dorpjes.  Het adembenemende Toscaanse landschap en het stof die de renners – en de volgauto’s – doet opwaaien maakt deze koers magnifiek.

De finish is de laatste jaren steeds op het beroemde ‘scheve’ Piazza del Campo in Siena. Dit plein is tevens het prachtige decor van de twee jaarlijkse paardenrace ‘de Palio’.

Mathieu van der Poel werd in 2021 de glorieuze winnaar van een legendarische editie waar alle toprenners in de finale van de koers in de kopgroep waren vertegenwoordigd.