Zwifttoer Leiden

Elke toerfietser snakt ernaar om weer lekker buiten met een groep te fietsen. Voorlopig zit dat er helaas nog niet in. ProKwadraat biedt samen met de Leidse Burcht en de gemeente Leiden een alternatief door de organisatie van een virtuele etappekoers door middel van een aantal ‘grouprides’ en twee races op het online platform Zwift. De serie begint op donderdag 4 maart 2021 en duurt tot dinsdag 30 maart. De serie bestaat uit een achttal ritten van ongeveer √©√©n uur. Vlakke omlopen worden afgewisseld met heuvelachtige parcoursen. De etappekoers wordt afgesloten met de beklimming van de Alpe du Zwift. De online kopie van de befaamde Alpe d’Huez. Het is voor iedereen mogelijk om mee te doen mits je in bezit bent van een racefiets, smart-trainer en een Zwift-abonnement. Je kunt ze alle 8 meerijden maar √©√©n keer mag natuurlijk ook.

Wat heb je nodig?

Om mee te kunnen doen hebben je het volgende nodig.

 • Een interactieve fietstrainer
 • Een Zwift abonnement
 • Zwift ge√Įnstalleerd op je laptop of telefoon
 • Zwift companion app op je mobiel
 • Optioneel: hartslagmeter
 • Een helm is niet nodig. ūüėČ

Persoonlijke uitnodiging door de organisator

Hoe meld ik me aan? 

De ritten worden gereden via het zogenaamde ‘meet up’ systeem. Meld je aan in Zwift en volg ‘Frank Wielertochten.nl’. Je kunt meedoen wanneer je wilt. De groepsritten en races vinden plaats op dinsdag en donderdag om 21.00 uur.¬† Organisator Wielertochten.nl nodigt alle volgers uit Leiden en omstreken uit voor alle groepsritten en races. Je kunt dan zelf besluiten of je meedoet.¬†

Fietstrainers van Tacx

Virtuele etappekoers ‘Zwifttoer Leiden’

 • 1e etappe: Donderdag 4 maart 2021 – Groepsrit – 1 uur/ca. 30 km – Vlak – 21.00 uur
 • 2e etappe: Dinsdag 9 maart 2021 – Groepsrit –¬†1 uur/ca. 30 km – Heuvelachtig¬†– 21.00 uur – Douce France (France)
 • 3e etappe: Donderdag 11 maart 2021 – Groepsrit –¬†1 uur/ca. 30 km – Bergachtig¬†– 21.00 uur –¬†Royal Pump Room 8 (Yorkshire)
 • 4e etappe: Dinsdag 16 maart 2021 – Race – 1 uur/ca. 30 km – Heuvelachtig¬†– 21.00 uur – Figure 8 (Watopia)
 • 5e etappe: Donderdag 18 maart 2021 – Groepsrit – 1 uur/ca. 30 km – Bergachtig¬†– 21.00 uur – Mountain Route (Watopia)
 • 6e etappe: Dinsdag 23 maart 2021 – Groepsrit – 1 uur/ca. 30 km – Vlak¬†– 21.00 uur – Libby Hill after party (Richmond)
 • 7e etappe: Donderdag 25 maart 2021 – Groepsrit –¬†1 uur/ca. 30 km – Heuvelachtig- 21.00 uur – Knickerbocker (New York)
 • 8e etappe: Dinsdag 30 maart 2021 – Race – 15 km – Alpe Du Zwift – 21.00 uur (Koninginnerit – live op de Leidse Burcht) – Road to the sky (Watiopa)

Verloop van de groepsrit/race

Start uiterlijk om 20.45 uur met warm rijden, zorg dat je techniek in orde is. Om  20.55 uur verschijnt de uitnodiging in beeld om naar de start te gaan. Om klokslag 21.00 uur vertrekken we. Elke rit is het parcours en zijn de deelnemers anders dus zal het verloop ook verschillen. De groepsritten duren een circa een uur of 30km en de twee races hebben een vaste afstand. Bij de twee races is degene die het eerst over de virtuele finish komt is de winnaar.

Meet-up
We maken gebruik van de ‘meet-up’-functie van Zwift. Hierbij zijn alleen de deelnemers aan ons event zichtbaar. Bij Zwift geldt dat degene die het hoogste wattage levert in combinatie met stijgingspercentage, draft en gewicht het hardst gaat. Net als in het echt dus.

Gewicht
Wij gaan er vanuit dat iedereen zijn juiste gewicht bij de groepsritten en races invult in Zwift. Dat is wel zo eerlijk en leuk.

Niveau
Het niveauverschil tussen de deelnemers is naar verwachting groot. Wij verwachten dat het  gemiddelde niveau van de deelnemers categorie C (2,5 tot 3,1  watt/per kilo) zal zijn. Stel zelf tijdens de rit een groepje samen waarmee je jezelf het prettigst voelt bij fietsers van een gelijk niveau. De organisator is zichtbaar aan het gele baken en zal waar nodig aanwijzingen geven via de chat.

Afsluiting Alpe du Zwift live op de Leidse Burcht

De finale op Alp du Zwift wordt op dinsdag 30 maart 2021 uitgezonden op het platform de Leidse Burcht. Het publiek kan dan live getuige zijn van degene die zich kroont tot de Leidse Bergkoning. Kijken is gratis je hoeft je alleen maar aan te melden bij de Leidse Burcht.

Kan ik iets winnen?

Het is een clich√©, maar iedereen die lekker ongedwongen aan het sporten is is natuurlijk een winnaar. De winnaar van de twee races ontvangt een ONTDEK Leiden wielershirt. Onder de overige deelnemers worden nog eens twee shirts verloot. Daarnaast kan het leuk zijn om na afloop van deze virtuele etappekoers Zwiftoer Leiden (als het weer mag) eens live af te spreken voor een rit in de echte wereld….

Drie handige tips voor een succesvolle Zwifttoer Leiden

 

Zwift tip 1 - Warming-up

Een goede warming up is erg belangrijk als je gaat ‘Zwiften’. Rij minimaal een kwartier warm zodat je goed opgewarmd aan de sessie kunt beginnen.

Zwift tip 2 - Verkoeling en vochtinname

Een intensieve Zwift-sessie zorgt voor heel wat zweetdruppels. Zorg voor een goede vloermat, een  handdoek en een ventilator. Zorg voor een volle bidon zodat je voldoende kunt drinken. Een hoofdband zodat het zweet niet in je ogen loopt is ook erg handig.

Zwift tip 3 - Cooling-down

Neem de tijd om na de sessie rustig uit te fietsen en je hartslag te laten zakken. Zorg dat je voldoende drinken en wellicht een extra handdoek bij de hand hebt.

Meer informatie?

Heb je vragen of meer informatie nodig. Stuur dan een e-mail of bel naar Frank van Leeuwen van ProKwadraat/Wielertochten.nl. Frank@prokwadraat.nl of 071-5233485 of vul het onderstaande formulier in.

Wat is Zwift?

Zwift (niet te verwarren met de bijna gelijknamige Leidse wielervereniging Swift) is het meest gebruikte platform om je interactieve fietstrainer aan je computer te verbinden. Zwift maakt van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Al je inspanningen op de fietstrainer zie je ‚Äď op je computerscherm ‚Äď in een virtueel landschap terug. Zelfs stijgingspercentages worden automatisch aangepast. De parcours zijn bedacht en spelen zich op verschillende plekken op de wereld af. Binnen Zwift kan geracet worden op alle niveaus. Van beginner tot prof.

Organisatie en partners