De Renner – Tim Krabbé

het beste Nederlandstalige wielerboek
De Nederlandse literatuur bevat een klassieke vertelling over de Ronde van de Mont Aigoual, die Tim Krabbé reed, nadat hij al duizenden wielerwedstrijden had gereden. In De Renner uit 1978 beschrijft hij het als een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk, waar iedere wielerliefhebber enthousiast van wordt!
<a href="https://www.wielertochten.nl/blog/schrijver_wielerboek/tim-krabbe/">Tim Krabbé</a>

Tim Krabbé

Tim Krabbé werd op 13 april 1943 geboren in Amsterdam is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans (het Gouden ei) schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen (de Renner).
Pagina's: 129
Uitgever: Prometheus
Verschijningsdatum: 01/1978
ISBN: 9789044640847
De veertiende etappe – Tim Krabbé

De veertiende etappe – Tim Krabbé

Recensie boekbespreking van De renner
Het boek de Renner staat niet voor niets op nummer 1 van de wielerboek top 10. Het is een absoluut sieraad voor de Nederlandse sportliteratuur. Mooi verhaal waarin iedere hobbyfietser zich kan herkennen. Wellicht zijn vele scholieren die het boek gekozen hebben voor hun lijst door de omvang, ook enthousiast geworden over wielrennen.

Recensent, Wielertochten.nl

De uitgebreide samenvatting vanDe renner
De uitgebreide samenvatting "De Renner" is een roman geschreven door Tim Krabbé en gepubliceerd in 1978. Het boek is een verhalende beschouwing van een wielerwedstrijd, waarin de hoofdpersoon, de wielrenner Tim Krabbé, deelneemt aan de Ronde van Mont Aigoual. De roman begint met Krabbé die zich voorbereidt op de race en de lezers meeneemt in zijn gedachten, ervaringen en observaties tijdens de wedstrijd. Het verhaal ontvouwt zich als een psychologisch portret van een wielrenner en biedt inzicht in de mentale en fysieke uitdagingen van de sport. Terwijl Krabbé de lezer door de race leidt, reflecteert hij op zijn eigen motivaties en obsessies met het wielrennen. Hij beschrijft ook de dynamiek tussen renners, de strategieën die ze gebruiken en de intense fysieke inspanning die gepaard gaat met het deelnemen aan een professionele wielerrace. Het hoogtepunt van het boek komt wanneer Krabbé in een ontsnapping terechtkomt met een mede-renner genaamd Joop Zoetemelk. Het wordt een intense tweestrijd tussen de twee, met Krabbé die diep in zijn fysieke en mentale reserves duikt om bij te blijven. De spanning en de strijd worden levendig beschreven, waardoor de lezer wordt meegesleept in het intense moment van de wedstrijd. Naarmate de race vordert, onthult Krabbé ook meer over zijn eigen leven en zijn relatie met het wielrennen. Het boek bevat filosofische overpeinzingen over de betekenis van sport, de aard van competitie en de relatie tussen lijden en glorie. "De Renner" wordt vaak geprezen vanwege de meeslepende schrijfstijl van Krabbé, zijn diepgaande inzichten in de wielersport en de universele thema's van doorzettingsvermogen en passie. Het is niet alleen een boek voor wielerliefhebbers, maar ook voor lezers die geïnteresseerd zijn in de menselijke geest en de drive om persoonlijke grenzen te verleggen.

Onlangs uitgekomen wielerboeken…

Straffe touren – Geert de Vriese

Straffe touren – Geert de Vriese

Wielerauteur Geert De Vriese (Bahamontes) vertelt in Straffe Touren in zijn meeslepende stijl het verhaal van meer dan een eeuw Belgische triomfen in de Ronde van Frankrijk.
Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! van Thomas Olsthoorn vertelt over bijzondere ritwinnaars in de jongste jaren van de Tour de France. Met hoofdrolspelers als Marianne Vos, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel.
Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Een uniek perspectief op de koers, van de hand van een van Nederlands beste wielerschrijvers.
Het Plan – Nandoe Broers

Het Plan – Nandoe Broers

Hoe Team Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd. Nando Broers was erbij en legt het in dit boek vast.