
De Muur 72
Frank Heinen analyseert Wout
Je wilt wel weer eens een wielrenner zonder mondkapje op een podium zien stralen – laten we hopen dat het daar in het wielerjaar 2021 van komt. En dat de Ronde van Vlaanderen massaal in de buitenlucht mag worden bekeken en dat er op de kasseien van Parijs-Roubaix kan worden gekoerst. Hopen, hopen, je kunt als wielerliefhebber niet zonder hoop. Wie we, met of zonder mondmasker, heel graag op een podium met de bloemen zouden zien zwaaien, is Fabio Jakobsen. Zijn nog prille carrie`re en die van zijn vriend Julius van den Berg waren al vier Muren lang onderwerp van een serie die Menno Haanstra schrijft – over hun verleden en heden. Lees in aflevering vijf wat die verwoestende val in Polen met Fabio deed, hoe hij op de rand van de dood balanceer- de en hoe het nu met hem is. Hoewel veertig jaar ouder dan Jakobsen is ook Johan van der Velde nog veel te jong om dood te gaan. Twee jaar geleden werd hij getroffen door acute leukemie. Bart Jungmann, die eerder de biografie Langs het ravijn over hem schreef, zocht Van der Velde opnieuw op. De afgrond zag er weer dreigend uit, maar Johan, optimistisch als vaker, sloeg zich erdoorheen – het liefst wil hij alweer een teambus besturen. Dat het met Frank Vandenbroucke daarentegen heel anders is afgelopen weten we; wat voor een renner (en mens) hij was, valt nog eens te lezen in de reconstructie van Luik-Bastenaken-Luik 1999 die Wiep Idzenga voor zijn serie Every picture tells a story maakte. Wout van Aert, de beste Belgische wielrenner van het afgelopen jaar, is iemand die in zijn sportcarrie`re over meerdere levens lijkt te beschikken. Veldrijder, klimmer, sprinter, tijdrijder, superknecht. Frank Heinen beschreef het publieke bestaan van deze homo universalis – een contrast met oud-renner Martijn Maaskant die zich te- genwoordig als rattenvanger in de anonimiteit koestert, al wilde hij daar aan Thomas Sijtsma wel iets over vertellen. Een superknecht bleek ook Lennard Hofstede te zijn, in de voorlaatste etappe van de Vuelta 2020. Martijn Sargentini rekent in deze Muur voor hoe hij er mede voor zorgde dat zijn kopman Roglic? de Ronde van Spanje won. Over loyale knechten gesproken: Ramon Sinkeldam is er zo een. Hij legt het waar- om daarvan uit aan Nando Boers in de reeks ‘Beroep: wielrenner’. Met een liefdes- verklaring van dichter Willie Verhegghe aan de Polareberg, Peter Winnen die vertelt hoe je een goede wielrenner kunt worden en een essay van Martijn Sargentini over de vraag hoelang het wielerkoersen nog gegeven zal zijn hele landschappen te door- kruisen, biedt deze Muur, hopen wij, veel leesstof die doet uitzien naar de komende voorjaarsklassiekers.

Frank Heinen (Utrecht, 1985) studeerde in 2012 af in de Moderne Letterkunde. Voor zijn eerste verhaal in literair wielertijdschrift De Muur won hij in 2009 de Hard Gras Prijs voor het Beste Sportverhaal. Sindsdien schreef hij voor meer dan 800 sportcolumns voor HP/De Tijd en verder verhalen, interviews, artikelen, columns en recensies voor Hard Gras, De Muur, De Volkskrant, Studio Voetbal, Vrij Nederland, Bahamontes, De Avondetappe, Soigneur, 8weekly, Veilig Sportklimaat, Toto, Het is koers, nrc.next, De Speld, Hard/Hoofd, De Optimist, Panache en Das Magazin.
Pagina's: 144
Uitgever: De Muur
Verschijningsdatum: 03/2021
ISBN: 9789462310520



De race naar de top

Sportfood

The Wolfpack Years

Lonely Planet: Gids voor de Bikepacker

Fabio en Julius – Menno Haanstra

Koersen op geluk – Thomas Dekker

Velo vrouwen – The Women Peloton

Iedereen Flandrien – Guy Fransen en Liesbet Aelvoet

Sprintend door niemandsland

God is dood – Andy McGrath

Jan Ullrich – Daniel Friebe
Recensie boekbespreking van De Muur 72
Op dit moment wordt dit boek gelezen door een van onze recensenten. Na lezing volgt hier een recensie annex boekbespreking.
De uitgebreide samenvatting vanDe Muur 72
De uitgebreide samenvatting
Onlangs uitgekomen wielerboeken…

Triomf en twijfel – Tom Dumoulin

De race naar de top
De race naar de top is de biografie van de succesvolle Belgische ploeg Intermarche Wanty Gobert.

Sportfood
In Sportfood bundelt Claudia Van Avermaet haar kennis over gezonde voeding en met sport in een practig boek.

The Wolfpack Years
The Wolfpack Years van Frederik Backlandt is een lijvig rijk geïllustreerd naslagwerk over de ploeg van Patrick Lefevre