De Wonderwielenaar – Eric van Lakerveld

Pim Kiderlen is de eerste wielerkampioen van Nederland en wegbereider voor de wielersport en coureurs als Jaap Eden. In 1885 reed hij als gevolg van een weddenschap binnen 24 uur op een hoge bi van Rotterdam naar Leeuwarden. De pas 17-jarige wielrenner doorkruist onder toeziend oog van ANWB-officials met zijn fiets een groot deel van het land, dat zich op de grens tussen oud en nieuw bevindt, een tijdperk bovendien waarin de fiets een belangrijke rol in de sociale verhoudingen speelt. Erik van Lakerveld reconstrueert de monstertocht van Kiderlen en schrijft over de ANWB als aanjager van het vroege wielrennen, de geografische verscheidenheid van een land in dynamische ontwikkeling, de tegenstrijdige reacties op de moderne tijden, de betekenis van sport, de invloed van de media, de professionalisering van de sport en het karakter van de verschillende landschappen langs de route aan het einde van de negentiende eeuw. ERIK VAN LAKERVELD (1984) is freelance (sport)journalist voor onder meer de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis en sociale geografie. Tijdens het schrijven van zijn scriptie over professioneel wielrennen en schaatsen tussen 1870 en 1914 stuitte hij op het verhaal van Pim Kiderlen.
ERIK VAN LAKERVELD (1984) is freelance (sport)journalist voor onder meer de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis en sociale geografie.
Pagina's: 256
Uitgever: ANWB
Verschijningsdatum: 11/2019
ISBN:
No results found.
Recensie boekbespreking van De Wonderwielenaar
Erik van Lakerveld, sportjournalist en historicus, beschrijft in zijn boek 'Wonderwiel Naar' de monsterlijke wielertocht van Pim Kiderlen. Kiderlen is jong, vrolijk, ingenieur in spe, welgesteld en fietslegende van het eerste uur. In het boek staat de barre fietstocht van 243 kilometer (!) van Rotterdam naar Leeuwarden centraal. Ook schetst hij een beeld van Nederland aan het einde van de 19e eeuw. Hij volbracht zijn tocht op een 'hoge Bi', zo'n klassieke fiets waarbij je bijna 2 meter van de grond zit. Deze eerste fietsen werden alleen voor wedstrijden gebruikt. De fiets werd in die jaren gezien als symbool van de vooruitgang, iets waar veel mensen bang voor waren. Door uitvinding van de stoommachine kwam de industrie op en werden dorpen met elkaar verbonden. Voor sommige mensen ging dit allemaal te snel. Fietsen werd eind 19e eeuw ook gezien als gevaarlijk en elitair. Het zou slecht zijn voor het lijf en zeker voor je vruchtbaarheid. Ook kostte een fiets in die tijd 150 gulden, iets wat alleen de welgestelden in die tijd konden betalen. Kiderlen liet zich bij zijn historische tocht vergezellen van jonkheren en baronnen die een beetje konden fietsen en de broodnodige parcourskennis hadden. Naast de tocht naar Leeuwarden deed Kiderlen mee aan wielerwedstrijden in binnen- en buitenland, wat voor enige controverse zorgde. De monsterlijke tocht maakte een wielerlegende van Pim Kiderlen. Door zijn bijzondere prestatie, maar mede dankzij de ANWB die 'reclame' maakte voor de barre tocht in het huisblad 'de Kampioen'. In Leeuwarden werd Kiderlen enthousiast ontvangen door honderden mensen. De fiets zou uitgroeien tot een typisch Nederlands fenomeen bekend over de hele wereld. De Wonderwielenaar is een vermakelijk jongensboek voor iedere wielerliefhebber die meer wil weten van de sportgeschiedenis van de fiets. En passant steek je nog wat op over Nederland aan het einde van de 19e eeuw.

Recensent, Wielertochten.nl

De uitgebreide samenvatting vanDe Wonderwielenaar
De uitgebreide samenvatting

Onlangs uitgekomen wielerboeken…

Straffe touren – Geert de Vriese

Straffe touren – Geert de Vriese

Wielerauteur Geert De Vriese (Bahamontes) vertelt in Straffe Touren in zijn meeslepende stijl het verhaal van meer dan een eeuw Belgische triomfen in de Ronde van Frankrijk.
Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! van Thomas Olsthoorn vertelt over bijzondere ritwinnaars in de jongste jaren van de Tour de France. Met hoofdrolspelers als Marianne Vos, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel.
Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Een uniek perspectief op de koers, van de hand van een van Nederlands beste wielerschrijvers.
Het Plan – Nandoe Broers

Het Plan – Nandoe Broers

Hoe Team Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd. Nando Broers was erbij en legt het in dit boek vast.