Eddy Merckx, de biografie – Johny Vansevenant

Nooit heeft een renner een wielerseizoen zo gedomineerd als Eddy Merckx in 1969. Hij wint een indrukwekkende reeks topkoersen: Parijs-Nice, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik én de Tour de France. De manier waarop hij dat doet, voert ons terug naar het vooroorlogse wielrennen. Hij gaat geregeld 100 kilometer of meer in de aanval en wint zware wedstrijden met maar liefst 8 minuten voorsprong, zoals Luik-Bastenaken-Luik of de koninginnenrit in de Tour over de Pyreneeëncols Tourmalet en Aubisque. In het eindklassement van de Ronde van Frankrijk gaat hij de nummer 2, Roger Pingeon, met bijna 18 minuten vooraf. 1969 is voor Eddy Merckx ook een jaar met veel drama. Hij wordt met de roze leiderstrui om de schouders uit de Ronde van Italië gezet na een betwiste positieve dopingcontrole. In het najaar komt hij zwaar ten val tijdens een dernymeeting in Blois, waardoor hij nooit meer pijnloos kan klimmen. Dit boek blikt gedetailleerd terug op het formidabele wielerseizoen 1969. Ook Merckx zelf, zijn familie en ploegmaats geven uitleg bij alle belangrijke gebeurtenissen van dat jaar. Bovendien vertellen de toprenners van dat wielerseizoen hun kant van het verhaal.
Johny Vansevenant (Roeselare, 13 juli 1958) is een Vlaamse journalist bij de VRT. Vansevenant groeide op in Lichtervelde en studeerde Germaanse filologie aan de Gentse universiteit. Vansevenant is bezeten van wielrennen uit de jaren 60 en 70. Samen met Patrick Cornillie schreef hij De mannen achter Merckx. Daarin vertellen de ploegmaats over Eddy Merckx als wielrenner en als mens. Eerder schreef hij “Maffia aan de Maas” over Luik, het Agusta-dossier en de moord op André Cools (1993). Het boek De Agusta-affaire is een kroniek van de omstreden helikopteraankoop in 1994. Hij bracht in 2013 het boek 'De mannen tegen Merckx' uit.
Pagina's: 432
Uitgever: Lannoo
Verschijningsdatum: 05/2019
ISBN:
No results found.
Recensie boekbespreking van Het jaar van Eddy Merckx 69
Op dit moment wordt dit boek gelezen door een van onze recensenten. Na lezing volgt hier een recensie annex boekbespreking.

Recensent, Wielertochten.nl

De uitgebreide samenvatting vanHet jaar van Eddy Merckx 69
De uitgebreide samenvatting

Onlangs uitgekomen wielerboeken…

De race naar de top

De race naar de top

De race naar de top is de biografie van de succesvolle Belgische ploeg Intermarche Wanty Gobert.
Sportfood

Sportfood

In Sportfood bundelt Claudia Van Avermaet haar kennis over gezonde voeding en met sport in een practig boek.
The Wolfpack Years

The Wolfpack Years

The Wolfpack Years van Frederik Backlandt is een lijvig rijk geïllustreerd naslagwerk over de ploeg van Patrick Lefevre