Indringende gesprekken waren het, die schrijver en wielerliefhebber Jan Siebelink voerde met oud-wielrenners als Erik Breukink, Wim van Est, Jan Janssen, Peter Post, Steven Rooks, Jan Siemons, Gert-Jan Theunisse, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk. Zo indringend dat Siebelink zich tot op de dag vandaag de interviews nog letterlijk herinnert.
Het resulteerde in Pijn is genot, een spectaculair en tegelijk intiem, literair wielerboek dat begin jaren negentig verscheen bij uitgeverij Meulenhoff.
De vernieuwde versie van Pijn is genot is uitgebreid met alle andere wielerverhalen die Siebelink heeft geschreven over de sport. Over de grote obsessie: het winnen van een etappe of de Tour en de bekroning die alle pijn doet vergeten. De verhalen in Pijn is genot zijn een genoegen om te lezen. Een vleugje spot, een snufje psalm en een kleine herinnering aan de Franse literatuur: deze ingrediënten zijn de herkenbare elementen waarmee de schrijver zich ook in dit boek bedient.
Jan Siebelink (1938) werd geboren te Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij had. Hij werd onderwijzer en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Hij debuteerde met het boek Nachtschade (1975). Het boek viel op omdat het door zijn zwartromantische motieven afstand nam van het realisme dat toen in de letteren heerste. In zijn romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. Geleidelijk aan werd duidelijk wat die motieven waren: de kwekerij die steeds meer het beeld zou worden van het verloren paradijs, het duistere geloof van de vader dat, hoe exact en liefdevol beschreven, nooit begrepen zal worden, het middelbaar onderwijs, de sociale rangorde in een ogenschijnlijk genivelleerde samenleving en bovenal de jeugdjaren in het land van herkomst: Velp en omstreken. Hoezeer hij zijn persoonlijk stempel kan drukken op zijn onderwerp, is te zien in Pijn is genot (1992), waarin wielrenners als Erik Breukink en Johan van der Velde als devote avonturiers worden neergezet.
Verschijningsdatum: 06/2010