Surplace – Gio Lippens en José de Cauwer

Het was meer dan een eeuw lang nauwelijks voorstelbaar, een voorjaar zonder koers. Zonder gedokker over kasseien, zonder heuvelklassiekers, etappewedstrijden, massasprints en bergetappes. Totdat een virus onze maatschappij ging beheersen, en de sport verviel tot een bijzaak in het leven. Dit boek is het relaas van twee wielervolgers die aanvankelijk een wielerseizoen in duigen zien vallen. Ze tonen zich bezorgd over de impact van het virus, niet alleen op de samenleving, maar ook op de toekomst van de wielersport. Ze verbazen zich daarna over de veerkracht van organisatoren, ploegen en coureurs. Over een sport die zich aan de crisis ontworstelt en creatief omgaat met de beperkingen in tijden van corona. Vele kopstukken uit de Lage Landen komen aan het woord. Grote namen als Patrick Lefevere, Wout van Aert, Wouter Vandenhaute, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin. Ze kijken vooruit, naar hoe de sport verdergaat na het vreemdste jaar in de wielergeschiedenis, wat er moet gebeuren met de macht van de grote organisatoren, de veiligheid in en rond de koers en de manier waarop de sport zich via de televisie verkoopt. Maar ze kijken ook terug op een seizoen dat lang stilstond, als in een oneindig lijkende surplace, en daarna alsnog een spetterende finale kreeg met honderd dagen koers.
Gio Lippens (Hoensbroek, 10 juli 1958) is een Nederlands sportverslaggever. Hij is werkzaam op de radio en tv voor de NOS. Als atletiekverslaggever voor het Algemeen Dagblad was Lippens actief tijdens de Olympische Spelen 1988 in Seoul. Daarna was hij als commentator voor de NOS werkzaam bij de Zomerspelen van Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000), Athene (2004), Beijing (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) en bij de Winterspelen van Vancouver (2010) en PyeongChang (2018). Sinds 1989 is Lippens te horen bij NOS Langs de Lijn als commentator. Aanvankelijk als atletiekspecialist, vanaf 1993 ook bij het wielrennen. Sinds 1993 is Lippens de vaste wielercommentator van Radio Tour de France, eerst als reporter achterop de motor en sinds 2008 als verslaggever aan de finish. Lippens is ook auteur van drie boeken. In 2009 verscheen een bundel wielercolumns onder de naam Een Engel op een Rotsblok. In 2012 debuteerde hij met een literaire roman, uitgegeven door Atlas Contact: Halverwege de Heuvel. In 2021 kwam Surplace uit, een wielerboek over het coronajaar 2020, dat hij samen met de Vlaamse televisiecommentator José De Cauwer schreef en dat werd uitgegeven door Volt in Amsterdam. In 2015 ontving Gio Lippens de Theo Koomen Award, de prijs voor het beste sportverslag van dat jaar. Hij beschreef daarin de heftige valpartij in de Tour de France op weg naar de Muur van Huy, waarbij onder anderen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara waren betrokken. Een jaar later ontving hij de RadioFreak Award, waarmee hij werd onderscheiden als "beste radioverslaggever van 2016" in Nederland. Van 2015 tot en met 2019 was Lippens voorzitter van de stichting Nederlandse Sport Pers, de belangenvereniging van sportjournalisten en -fotografen in ons land. Daarna werd hij gekozen tot bestuurslid van de Europese afdeling van de AIPS, de internationale organisatie van sportjournalisten en - fotografen. Bron: Wikipedia
Pagina's: 416
Uitgever: Volt
Verschijningsdatum: 02/2021
ISBN: 9789021424507
No results found.
Recensie boekbespreking van Surplace
Heerlijk boek van Gio Lippens met medewerking van José de Cauwer. Het boek geeft een goed overzicht van het corona-jaar 2020. Hoe virus in eerste instantie sceptisch werd bekeken tijdens de Omloop het Nieuwsblad wordt de ernst in alle hevigheid duidelijk. Maandenlang geen koers, dan behelpen met online-fietsen en vervolgens een explosie van wedstrijden in het najaar met altijd dat zwaard van Damocles boven de koers. Gio Lippens legt een prima journalistiek werk neer waarin van verschillende kanten de wielersport tijdens het corona-jaar en de toekomst wordt belicht. José de Cauwer zorgt met zijn ontwapenende bijdragen voor de menselijke kant van het boek. De Sporza-kijker hoort het het zeggen. Surplace is een fijn boek om te lezen met de hoop dat we de Corona-tijd snel achter ons kunnen laten. Ben wel benieuwd als je het boek over 10 jaar nog eens leest. Zou het dan onwerkelijk of voorstelbaar overkomen.
Frank van Leeuwen

Recensent, Wielertochten.nl

De uitgebreide samenvatting vanSurplace
De uitgebreide samenvatting

Onlangs uitgekomen wielerboeken…

Straffe touren – Geert de Vriese

Straffe touren – Geert de Vriese

Wielerauteur Geert De Vriese (Bahamontes) vertelt in Straffe Touren in zijn meeslepende stijl het verhaal van meer dan een eeuw Belgische triomfen in de Ronde van Frankrijk.
Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! – Thomas Olsthoorn

Incroyable! van Thomas Olsthoorn vertelt over bijzondere ritwinnaars in de jongste jaren van de Tour de France. Met hoofdrolspelers als Marianne Vos, Fabio Jakobsen en Mathieu van der Poel.
Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Verhalen uit de volgwagen – Lidewey van Noord

Een uniek perspectief op de koers, van de hand van een van Nederlands beste wielerschrijvers.
Het Plan – Nandoe Broers

Het Plan – Nandoe Broers

Hoe Team Jumbo-Visma de beste wielerploeg ter wereld werd. Nando Broers was erbij en legt het in dit boek vast.