Zwifttoer Leiden
ProKwadraat organiseert ook dit seizoen voor de derde keer de Zwifttoer Leiden. Gelukkig is de corona-tijd voorbij dus is een georganiseerde cyclus niet meer nodig. We doen dit jaar alleen de beklimming van de Alpe du Zwift. De online kopie van de befaamde Alpe d’Huez. Het is voor iedereen mogelijk om mee te doen mits je in bezit bent van een racefiets, smart-trainer en een Zwift-abonnement.
Wat heb je nodig?
Om mee te kunnen doen hebben je het volgende nodig.
- Een interactieve fietstrainer
- Een Zwift abonnement
- Zwift geïnstalleerd op je laptop of telefoon
- Zwift companion app op je mobiel
- Optioneel: hartslagmeter
- Een helm is niet nodig. 😉
Hoe meld ik me aan?
De ritten worden gereden via het zogenaamde ‘meet up’ systeem. Meld je aan in Zwift en volg ‘Frank Wielertochten.nl’. Je kunt meedoen wanneer je wilt. De enige race vindt dit jaar plaats op dinsdag en de start is om 20.00 uur. Organisator Wielertochten.nl nodigt alle volgers uit Leiden en omstreken uit voor de race. Je kunt dan zelf besluiten of je meedoet.
Wielertochten.nl ‘Zwifttoer Leiden’
De Zwifttoer bestaat uit 1 rit :
- Donderdag 28 maart 2023 – Race – 15 km – Alpe Du Zwift – 20.00 uur (Koninginnerit – live op youtbube) – Road to the sky (Watiopa)
Verloop van de groepsrit/race
Start uiterlijk om 19.00 uur met warm rijden, zorg dat je techniek in orde is. Om 19.55 uur verschijnt de uitnodiging in beeld om naar de start te gaan. Om klokslag 20.00 uur vertrekken we. Bij de race is degene die het eerst over de virtuele finish komt is de winnaar.
Meet-up
We maken gebruik van de ‘meet-up’-functie van Zwift. Hierbij zijn alleen de deelnemers aan ons event zichtbaar. Bij Zwift geldt dat degene die het hoogste wattage levert in combinatie met stijgingspercentage, draft en gewicht het hardst gaat. Net als in het echt dus.
Gewicht
Wij gaan er vanuit dat iedereen zijn juiste gewicht bij de race invult in Zwift. Dat is wel zo eerlijk en leuk.
Niveau
Het niveauverschil tussen de deelnemers is naar verwachting groot. Wij verwachten dat het gemiddelde niveau van de deelnemers categorie C (2,5 tot 3,1 watt/per kilo) zal zijn. Stel zelf tijdens de rit een groepje samen waarmee je jezelf het prettigst voelt bij fietsers van een gelijk niveau. De organisator is zichtbaar aan het gele baken en zal waar nodig aanwijzingen geven via de chat.
Calibreren fietstrainer
Voor een nauwkeurige vastlegging van de geleverde prestaties door de fiestrainer is het bij een aantal fietstrainers aanbevolen om de fietstrainer na 10 minuten te calibreren.
Trainer difficulty
Ze de trainer-difficulty in het midden. Dan moet iedereen schakelen en is het speelveld gelijk. Dat rijdt net wat leuker en eerlijker. Zet je ‘m helemaal naar rechts dan krijg je de trappers bijna niet rond op steile stukken. En naar links dan is het net een lange rechte weg en merk je vrijwel niks van het stijgingsprofiel. Zet ‘m dus gewoon in het midden!
Afsluiting Alpe du Zwift
De finale op Alp du Zwift wordt op dinsdag 28 maart 2023 live uitgezonden op Youtube. Het publiek kan dan live getuige zijn van degene die zich kroont tot de Zwifttoer Bergkoning.
Kan ik iets winnen?
Het is een cliché, maar iedereen die lekker ongedwongen aan het sporten is is natuurlijk een winnaar. Daarnaast kan het leuk zijn om na afloop van deze virtuele etappekoers Zwiftoer Leiden (als het weer mag) eens live af te spreken voor een rit in de echte wereld….
Drie handige tips voor een succesvolle Zwifttoer Leiden
Zwift tip 1 - Warming-up
Een goede warming up is erg belangrijk als je gaat ‘Zwiften’. Rij minimaal een kwartier warm zodat je goed opgewarmd aan de sessie kunt beginnen.
Zwift tip 4 - Cooling-down
Neem de tijd om na de sessie rustig uit te fietsen en je hartslag te laten zakken. Zorg dat je voldoende drinken en wellicht een extra handdoek bij de hand hebt.
Zwift tip 2 - Verkoeling en vochtinname
Een intensieve Zwift-sessie zorgt voor heel wat zweetdruppels. Zorg voor een goede vloermat, een handdoek en een ventilator. Zorg voor een volle bidon zodat je voldoende kunt drinken. Een hoofdband zodat het zweet niet in je ogen loopt is ook erg handig.
Zwift tip 3 - Niet relativeren
Als je op Zwift gaat relativeren en denkt: ‘Waar ben ik in godsnaam mee bezig?” ben je reddeloos verloren. Succes op Zwift gaat samen met mentale sterkte en doorzettingsvermogen.
Op zoek naar een fietstrainer?
Heb je nog geen fietstrainer? Ga dan naar Raas bikes daar kun je een exemplaar en Zwift uitproberen. Of bestel een exemplaar bij Betersport. Hieronder hebben wij een aantal geschikte exemplaren voor je uitgelicht.
Fietstrainer – Tacx Flux 2 Smart
Fietstrainer – Elite Tuo
Fietstrainer – Elite Direto XR-T
Ondershirt – Shimano Baselayer – L – Heren – Wit
Fietsshirt – Shimano Wielershirt Yuri – M – Dames – Zwart
Racefiets Schoenen – Shimano RC100 Heren – maat 46
Racefiets Schoenen – Shimano RC100 Heren – maat 43
Racefiets Schoenen – Shimano RC100 Dames – maat 39
MTB-Schoenen – Shimano XC300 Heren – maat 44
SPD-Pedalen – Shimano Combi-SPD PD-M324
Pedalen – Shimano SPD Mountainbike PD-M8100 XT pedalen – Zwart
Fietscomputer – Mio Cyclo 210 – Full Europe
Meer informatie?
Heb je vragen of meer informatie nodig. Stuur dan een e-mail of bel naar Frank van Leeuwen van ProKwadraat/Wielertochten.nl. Frank@prokwadraat.nl of 071-5233485 of vul het onderstaande formulier in.
Wat is Zwift?
Zwift (niet te verwarren met de bijna gelijknamige Leidse wielervereniging Swift) is het meest gebruikte platform om je interactieve fietstrainer aan je computer te verbinden. Zwift maakt van elke rit op je fietstrainer een leuke ervaring. Al je inspanningen op de fietstrainer zie je – op je computerscherm – in een virtueel landschap terug. Zelfs stijgingspercentages worden automatisch aangepast. De parcours zijn bedacht en spelen zich op verschillende plekken op de wereld af. Binnen Zwift kan geracet worden op alle niveaus. Van beginner tot prof.
0 reacties