Indoor fietsen op de fietstrainer

Geen zin om nat en vies te worden? Met een fietstrainer kun je thuis ‘op de rollen’ tóch je rondjes fietsen. Plaats je racefiets op de fietstrainer, neem plaats op je fiets en gaan. Er zijn mogelijkheden te over voor binnen fietsen met fietstrainers van bijvoorbeeld Tacx, Wahoo en Elite. Meet met een ergotrainer je snelheid, cadans en vermogen of rijdt met een virtual reality trainer individueel of online met andere wielrenners jouw favoriete etappes na, gewoon in je woonkamer. Naast een standaard fietstrainer waarbij je achterwiel wordt ingeklemd, zijn er direct-mount fietstrainers waarbij je geen achterwiel nodig hebt. Hiernaast zijn er ook rollerbanken. Een rollerbank biedt een vrije trainingservaring en vereist opperste stuurconcentratie waardoor je je stuurvaardigheid en balans traint.

Op deze pagina een uitbreid overzicht van de ins-en-outs van fietstrainers, apps-fietstrainers, nieuwe ontwikkelingen, merken, veel gestelde vragen, webshops fietstrainers.

Voordelen en nadelen en tips voor rijden op de Fietstrainer

Voordelen van binnen fietsen op de fietstrainer

 • Wanneer je een fietstrainer bezit ben je niet meer afhankelijk van het weer.
 • Op een fietstrainer kun je in de winter ook ’s avonds fietsen
 • In de winter hoef je je niet dik aan te kleden
 • Op een fietstrainer heb je geen last van verkeer en stoplichten. Je kunt je training doen zoals je dat van plan bent te doen.
 • Naar aanleiding van bovenstaande: vooral bij intervaltraining is een trainer heel nuttig.
 • Met een ergotrainer kan je op vermogen trainen.
 • Met een smart fietstrainer kun je virtuele ritten rijden. Fiets gewoon thuis in Nederland de Alpe d’Huez op of haakt aan bij Zwift.
 • Bij tijdgebrek kan je op een trainer vaak wel een korte training doen.
 • Wanneer je thuis moet blijven (bijvoorbeeld slapende kinderen) kan je toch gewoon gaan trainen.
 • Wanneer je binnen fietst kan je prima naar muziek luisteren of tv kijken. Niet alleen tijdens een lange rustige duurtraining, maar ook om je zelf te motiveren tijdens een zware intervaltraining.
Nadelen binnen fietsen met de fietstrainer:

 • De fietstrainer kan voor geluidsoverlast zorgen
 • De fietstrainer kan voor hinderlijke trillingen zorgen
 • Binnen trainen is vaak saaier
 • Buiten heb je meer afleiding
 • Buiten fietsen is goed voor een een frisse neus te halen
 • Buiten wielrennen is een stuk socialer
 • Door naar buiten te gaan ben je er echt even uit
 • De fietstrainer neemt best wel ruimte in

Tips voor fietsen op de fietstrainer:

 • Ook als je binnen gaat fietsen moet je een goede warming-up en cooling-down doen.
 • Lange duurtrainingen kunnen saai zijn. Luister naar muziek of kijk televisie of doe een interactieve test.
 • Je kunt de trainer ook gebruiken tijdens de zomermaanden als je een tuin bezit.
 • Neem voor, tijdens en na de training voldoende vocht.
 • Gebruik een grote mat voor bescherming van de vloerbekleding. Ook kan een mat eventueel geluidshinder bij de buren voorkomen.
 • Er zijn speciale zweetdoeken verkrijgbaar die je fiets beschermen tegen al te veel transpiratievocht (kan corrosie veroorzaken).
 • Ook zijn er speciale fietsbanden verkrijgbaar voor een fietstrainer. Het rubber minimaliseert oververhitting, slippen en slijtage. Deze banden geruislozer dan een gewone fietsbanden.

Selectie-criteria

Het is erg belangrijk van te voren vast te stellen aan welke criteria de fietstrainer dient te voldoen. Denk goed na over de volgende onderwerpen

Ga je voor een fietstrainer met virtueel fietsen als mogelijkheden, dan is het belangrijk om te achterhalen of de software geschikt is voor jouw PC, iPhone, Android smartphone of tablet? Hierbij moet worden opgemerkt dat je met een Apple device net iets meer softwaremogelijkheden hebt dan bij Android. Verder is het belangrijk om te kijken of het programma ook te gebruiken is zonder internetverbinding, als jij je fietstrainer op een zolder hebt staan waar nauwelijks wifi signaal is, dan wil je niet afhankelijk zijn van software die enkel via internet werkt. Ook de mogelijkheden van de software verschillen per merk. Zo is er op dit moment software op de markt die je kunt koppelen aan Strava en waarbij je met andere fietsers realtime kunt trainen.
Fiets jij regelmatig uit het zadel? Dan is stabiliteit van de fietstrainer een belangrijke factor, let hier op bij het lezen van de reviews en kijk bijvoorbeeld ook naar het gewicht van de fietstrainer en het gewicht en het vermogen van de fietser.
Staat je fietstrainer in de bijkeuken of boven de slaapkamer van de kinderen? Zorg dan dat je een fietstrainer kiest die weinig geluid maakt. De een of de andere fietstrainer scheelt nogal.
Een belangrijk onderdeel van een fietstrainer is de weerstand die de trainer levert. Lees in de beoordelingen van andere gebruikers of deze weerstand realistisch mee veranderd bij versnellen en hellingen. Er zijn zelfs fietstrainers waarbij de fietstrainer kasseien simuleert.

Merken hometrainers

Was het aantal merken in het verleden beperkt tot Tacx, Yahoo en Elite. Een aantal nieuwe merken klopt voorzichtig op de deur.

Tacx is gevestigd in Wassenaar en een innovator op het gebied van fietsaccessoires in de ruimste zin van het woord. Het begrip ’tacxen’ staat al jaren synoniem voor trainen op de fietstrainer

 

Elite is wereldwijd de grootste aanbieder van fietstrainers. Ze maken onderscheid in Interactive, smart, classic en rollerbanken. Elite heeft met de Drivo, Rampa, Qubo, Arion en Muin stille en krachtige fietstrainers die via ANT+ en bluetooth smart veel zinvolle en leuke informatie geven of je scherm.

Wahoo heeft zich beperkt tot een tweetal kwalitatief uitstekende interactieve fietstrainers: de Wahoo Kickr Power Trainer (direct drive) en de Wahoo Kickr Snap Trainer (remming op de band). 

 width=

Webshops fietstrainers

Online zijn er heel veel webshops waar je een fietstrainer kunt aanschaffen. Het verdient de aanbeveling om toch bij een fysieke winkel te gaan testen en kopen. Dan heb je meer zekerheid of dit precies is wat je wilt. Hieronder een aantal webshops met een groot assortiment.

Het Franse Decathlon heeft een beperkt aantal scherp geprijsde modellen. Ze hebben modellen van Tacx en van het huismerk Btwin.

Klik hier om naar de shop te gaan.

Coolblue is het grootste online bedrijf van Nederland en heeft voor bijna iedere productgroep een eigen webwinkel. Zo-ook voor fietstrainers. Vrijwel alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd. 

Sport44.com biedt een hoogwaardig assortiment sportartikelen tegen zeer scherpe prijzen. Sport44.com is vanaf 2004 actief en is dan ook een vertrouwde naam in de sportwereld. De focus ligt vooral op duursport; sportvoeding, fietskleding, fietsaccessoires, hardloopkleding, inline skates. Ze hebben fietstrainers van Tacx en Elite. Ga naar Sport44.com.

 

Software/Apps fietstrainers

Innovatie van online software en de ontwikkeling van smart fietstrainers gaan hand in hand.

Zwift heeft in korte tijd de fietstrainer wereld op zijn kop gezet. Met een eigen land Watopia is een fietstraining nooit meer saai.
Tacx werkt al langer met online software

Veelgestelde vragen fietstrainers

Bij een fietstrainer klik je je fiets vast en daarna kun je gaan fietsen. Omdat je fiets vast zit, wordt een fietstrainer ook wel hometrainer genoemd. Maar: een fietstrainer is níet hetzelfde als een hometrainer! Je gebruikt namelijk je eigen fiets om te trainen: je klikt je fiets vast en door het instellen van verschillende weerstandsniveaus bepaal je zelf de moeilijkheidsgraad van je training.
Een rollerbank wordt ook wel rollenbank genoemd. Je zet je fiets erop en je kunt gelijk beginnen met fietsen. De fiets staat niet vast, en dat is dan ook gelijk het grootste verschil tussen fietstrainer en rollerbank. Bovendien is het hierdoor een uitstekende evenwichtstraining. Het kan even wennen zijn, helemaal als je een fietstrainer gewend bent. Fietsen op een rollerbank of rollenbank voelt bijna exact hetzelfde als fietsen op de weg.
Je zult jezelf eerst af moeten vragen of het belangrijk is om je prestaties te registreren. Wanneer je de fiets voornamelijk gebruikt als warming-up of om even te ontspannen, dan is dit vaak niet nodig en volstaat een normale fietstrainer. Wil je echter gericht trainen en hierbij bepaalde waarden kunnen bekijken (en instellen), dan kun je beter voor een ergotrainer kiezen. Wil je online meespelen dan is een smart trainer weer handig.
Heb je jezelf afgevraagd of het mogelijk is de stroom terug te geven aan het net? Dan is dit artikel op Mancave.nl misschien wel wat van jou. Of het echt efficiënt is is nog maar de vraag. Maar natuurlijk wel een leuk doe het zelf project.

Wat je nodig hebt is het volgende:  width=