Sloveens vuurwerk in de Pyreneën

door | sep 9, 2020 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Het tweeluik in de Pyreneeën van de Tour de France 2020 zorgde voor Sloveens vuurwerk. In de eerste Pyreneeënetappe pakte de Sloveen Pogacar 40 seconden terug – zitten slapen in de waaieretappe – op zijn directe concurrenten. Hij reed de Col de Peyresourde sneller op dan Lance Armstrong is zijn beste (doping) jaren. 

Op weg naar Col de Peyresourde vertoonde de sterke Jumbo-Visma ploeg voor het eerst scheurtjes. Ook de tactiek was niet altijd duidelijk. Als Gesink het Jumbo-Visma treintje aanvoert op de klim naar Port de Bales moeten superknechten Kuss en Bennett al vroeg lossen. Wout van Aert sleurt vervolgens zo hard op kop dat schaduwkopman Dumoulin op breken staat. Toch zette Tom – na het wegsturen van van Aert – zichzelf op kop tijdens de beklimming van de Col de Peyresourde. Hij reed volle bak omhoog. Waarom? Hij gaf zelf – na de etappe – toe dat hij niet top was en daarom zichzelf maar leeg reed. Als Wout van Aert op kop gaat rijden is niemand in zijn wiel meer top. Meer renners zaten ondersteboven op hun fiets maar die harken gewoon door. Uit frustratie – Tourwinst aan diggelen – ging Dumoulin op kop rijden. Wat ging er om in het hoofd van Dumoulin? Winnaar Dumoulin is een kampioen, hij verliest niet graag. De ploegleiding was niet blij met zijn keuze, to put it mildly.  Konden zij niet ingrijpen? Dumoulin verloor uiteindelijk twee minuten. De geblokte Fransman Peters soleerde trouwens naar de zege na zijn medevluchters te hebben afgeschud. Roglic kwam – buiten Pogacar – samen met zijn concurrenten over de streep in Loudenvielle.

Jumbo-Visma kon het harde werken op kop dus niet verzilveren met winst van Roglic op zijn concurrenten. Had Jumbo zichzelf over de kop gereden? Waarom ging Roglic niet mee toen Pogacar voor de derde keer demarreerde? Wilde hij de gele trui (nog) niet of was hij niet goed genoeg? Veel vragen na de eerste spectaculaire Pyreneeënrit. Overigens moest de Franse hoop Thibaut Pinot wederom het hoofd buigen in de Tour. Spoken in zijn hoofd of toch zijn rug? 

In de tweede Pyreneeënetappe reed het peloton van Pau naar Laruns met Col de Marie Blanque (7,7 km met een stijgingspercentage van 8,6%) als scherprechter. Alsof ze niks geleerd hadden van de eerste Pyreneeënrit sleurde Jumbo-Visma weer op kop en dunde het peloton binnen no time uit tot een handje vol renners. Hebben ze nu wel een plan? 

Diep in de finale demarreerde Pogacar op de Col de Marie Blanque.  Alleen Roglic, Bernal en Landa konden volgen op het steile stuk van 12%. Dumoulin had zich al eerder opgeofferd voor Roglic. Overigens was Hirshi – protégé Cancellara – de eerste in koers. Het wielertalent van Sunweb reed ruim 90 km solo op kop. Als een baksteen daalde hij na de Col de Marie Blanque naar de finish. ‘Wat een piloot zeg’, zei commentator Josè De Cauwer op Sporza. Hij had op de top nog 20 seconden voorsprong. Echter de vier klassementsrenners vonden elkaar en haalden de Jonge Zwitser nog voor de streep in. De explosieve Pogacar won de sprint voor Roglic die nu wel de gele trui pakte. Op kop rijden deed Jumbo-Visma toch al. 

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d bloggers liken dit: