En weer werd er op de deur gebonkt. Mathieu van der Poel – in het Australische Wollongong voor het WK Wielrennen – vond het welletjes. Dit was nu al de derde keer. Zijn vriendin Roxanne – wat doet ie op de kamer? – draaide zich nog een keer om. ‘Shut the fuck up’, vloekte MVDP toen hij zijn kamer uitstierde, de gang op waar twee meisjes  – nichtjes Michael Matthews ? – verschrikt bleven staan. Met zijn zwaaiende armen raakte hij lichtjes één van de meisjes die haar arm aan de muur open haalde. De geschrokken meisjes renden weg, verder de gang op. Mathieu kroop weer tegen zijn vriendin aan, terug in bed. Morgen stond immers de WK Wegrace op het programma. Een half uur later werd hij wederom gestoord. Dit keer geen irritante meisjes maar de politie, die verhaal kwam halen. MVDP moest meekomen en zat vier uur, tot zijn eigen verbazing, in de cel. Weg WK.

Bizar verhaal, maar na het plank-incident op de Olympische Spelen zo langzamerhand een terugkerend patroon bij de eigenzinnige Mathieu van der Poel. Maar ook de KNWU schitterde door afwezigheid, gebrek aan communicatie en teamgeest. Ik haal maatje Tiem ook op, doen een bakkie en bespreek taktiek – hij is mijn lead-out – bij onze Cycle NL graveltocht in Soesterberg. Onder Louis van Gaal was dit nooit gebeurd. Zonder topfavoriet MVDP won die andere favoriet, Evenepoel, op fenomenale wijze de regenboogtrui.

Gelukkig maakte Annemiek van Vleuten wel een professionele indruk Down Under. Zij werd met een klein breukje in haar arm – opgelopen na een val in de tijdrit – op onnavolgbare wijze wereldkampioen. Ze reed in dienst van Marianne Vos, maar in de diepe finale sprong ze weg op het juiste moment en won glorieus de wereldtitel. Onderweg werd ze er twee keer afgereden, maar bleef vechten en de pijn verbijten zoals alleen zij dat kan. Ze kon niet staan op de pedalen, maar toen haar groepje aansloot bij de kop van de wedstrijd koos zij het juiste moment om te demarreren. Het viel even stil en op de grote molen vanuit het zadel ging ze er 400 meter voor de finish vandoor. Kopecky won daarachter de sprint om het zilver. De beste wielrenster aller tijden mag van haar regenboogtrui genieten in haar laatste jaar als profwielrenster. De kers op de taart van een ongelooflijke carrière.

Ab+

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.