Geitenpad

door | sep 16, 2020 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Niemand kon zich verstoppen op de monsterlijke klim Col de la Loze. Bernal had zich al verstopt door af te stappen na een dramatische tour. De col – voor het eerst opgenomen in de Tour selectie – is een geasfalteerd geitenpad met stevige stijgingspercentages. Enkele stukken zelfs 24%! Het schijnt dat de Tour directie de Col in Meribel pas als volwaardige beklimming beoordeelde na een dure lobby van Bernard Hinault himself. Zijn kuuroord boven op de berg heeft hier niets mee te maken.. Het werd een fascinerend man tegen man gevecht. 

In het  begin van de koninginnenrit zette Landa – goede benen? – zijn mannen van Bahrein op kop bij de beklimming van de Col de la Madelaine, de eerste kuitenbijter van de dag. Lopez raakte door het hoge tempo van onder andere Poels – gelukkig weer herstelt – geïsoleerd. Voor het peloton reed nog een kopgroep met onder andere Alaphilippe, Izaquirre en Carapaz.

Op de top van de  Madelaine hebben ze een voorsprong van twee minuten waar Pogacar op kousenvoeten de bolletjestrui pakte door acht puntjes te sprokkelen. Is hij op weg naar drie truien?

Aan het begin van de Col de la Loze lost Carapaz Alaphilippe. Alleen Izaquirre was in staat te volgen. Dit terwijl Bahrein nog steeds de dans van het peloton leidde. 

Carapaz laat ook Izaquirre achter, maar werd door het jagende peloton 4 kilometer voor de top toch ingehaald. Favorieten keken elkaar even aan.  Wie durft het eerst zijn kaarten op tafel te leggen? Wie kan nog? 

Landa – toch geen goede benen – zakt er als eerste van de overgebleven favorieten  doorheen. Lopez is de enige die nog wat over heeft en gaat op de pedalen staan. Roglic en Pogacar zijn in eerste instantie in staat om hem te volgen. Als hij nog een keer demarreert moeten ze toch passen. Lopez pakte zijn eerste Tourzege en klimt naar de derde plek in het GC. Roglic liet op zijn beurt Pogacar staan en pakte uiteindelijk 15 seconden op Poga. Morgen de laatste kans om in de bergen toe te slaan. Welke Sloveen staat op het hoogste podium in Parijs? 

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: