Giro Imperiale

door | mei 30, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

We hadden er bijna drie weken op moeten wachten maar de Giro 2023 werd op de voorlaatste dag een bloedstollend gevecht tussen de Sloveen Primoz Roglic en de Brit Geraint Thomas. In een zinderende klimtijdrit op een loei steil geitenpad nam Roglic de maglia rosa over van Geraint Thomas.

Almeida was in de voorgaande twee bergetappes naar Val di Zoldo en Tre Cime di Lavaredo op achterstand gereden waar G en Roglic (te) berekend koersten en te bang waren om te verliezen. Of was het gewoon overleven in een kletsnat Italië?

Roglic moest in de klimtijdrit 26 seconden goedmaken op G die de maglia rosa om zijn schouders droeg. De tijdrit naar Monte Lussari bestond uit twee delen. Deel 1 bestond uit een 10 kilometer vlak gedeelte wat deels over de 421 kilometer lange Alpe Adria – fietspad van Salzburg naar de Adriatische kust via de Alpen – liep. Deel 2 was een monsterlijke klim naar Monte Lussari – 7,3 km á 12,1%. Daar moest en zou de Giro beslist worden.


Op het vlakke pakte de Jumbo-Visma kopman slechts 2 seconden, dus moest hij op de rete steile klim nog 24 seconden pakken. Met zijn geheime klim fiets – één blad voor en een kingsize MTB-cassette achter zou het moeten lukken. Maar dat fietsje werd de Sloveen bijna fataal. Tegen het einde van de klim vloog zijn ketting eraf toen hij door een gootje ging waardoor de Sloveen tot stilstand kwam en kostbare seconden verloor. De Jumbo-Visma renners op de top zittend voor een groot scherm werden gillend gek. Het beeld van de Giro 2023. Niet weer – remember tijdrit La Planche des Belles Filles Tour 2020. De coole Roglic werd echter weer op gang geduwd door een ex-collega in het schansspringen (!) die toevallig langs de kant stond nadat een Jumbo-Visma mechaniker razendsnel de ketting er weer op had gelegd. Maar waar iedereen dacht het is over, vond de mentaal sterke Roglic zijn benen terug en werd hij naar boven gedragen door de duizenden uitzinnige Sloveense supporters. Roglic hield ondanks zijn eerder val in de Giro altijd geloof in een Giro zege en maakte het waar. G kreeg uiteindelijk ruim 40 seconden aan zijn broek. In de laatste kilometers stond de 37-jarige Brit geparkeerd. Misschien ging het al mis bij de (te) relaxe fiets- en helmwissel van G. ‘Where the fuck you need a helmet for uphill’, schreeuwde narcist Armstrong in zijn podcast ‘The Move’.

Een zinderend slot van een zeiknatte Giro die eigenlijk op de voorlaatste dag pas op gang kwam. Het was het wachten waard. Wielrennen stelt zelden teleur.

Als kers op de taart won de afscheidnemende en sprintkeizer Mark Cavendish de koninklijke sprint voor het Colosseum in Rome. Als vriendendienst fungeerde bro Geraint Thomas als lead out. Een geweldig slot voor een memorabele Giro.

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: