Gravelty!

door | okt 10, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Daags na het hotel incident tijdens het WK in Australië pakte MVDP ruim drie uurtjes zijn Canyon MTB om zijn hoofd leeg te maken. Remco – winnaar Vuelta en wel wereldkampioen – daarentegen reed twee uurtjes op zijn tailor made S-Works racefiets. Twee eigenzinnige, super gedreven wielerfenomenen met hun eigen voorkeur.

Om de Australische kater weg te spoelen reed Mathieu zondag het eerste UCI WK Gravel in Italië. Het leek Mathieu wel leuk. Evenepoel had geen tijd voor de ronde van Lombardije, de traditionele seizoensafsluiter. Zijn vriendin en golddigger Oumi wist hem eindelijk het ja-woord te ontfutselen.

Het fietsen op gravel heeft een grote vlucht genomen de laatste twee jaar. Het rijden op onverharde wegen ontstond in de US zo’n 15 jaar geleden. Nadat eerst  gravelaar van het eerste uur Laurens ten Dam en in zijn kielzog de recreanten de discipline omarmd hadden kon de UCI niet achterblijven.

Ook ik maak regelmatig mijn hoofd leeg op mijn zelf gecreëerde gravelpaden – foei – in Meijendel, Wassenaar. Weliswaar op mijn Specialized MTB maar dat mag de pret niet drukken. Ik laat me namelijk niet gek maken door fietsfabrikanten die massaal op de Gravelhype zijn gedoken. Gravelen is speelser, technischer en gevarieerder dan racefietsen. Daarbij is hard fietsen bijzaak. Dat is een kolfje naar mijn hand. Relax is meer the attitude van de gravel fietser. Zo geniet hij of zij ook meer van de natuur. Bakkie met appeltaart onderweg mag en kan. BBQ en camping zijn ook vaste ingrediënten van de hype, maar dat vind ik net too much.

Ook MVDP – fietsliefhebber bij uitstek – heeft dus schik in de combinatie van veldrijden en MTB-en. Op het eerste WK Gravel in Italië had hij wat goed maken na het desastreus verlopen WK op de weg. Ook andere grote namen, Sagan, van Avermaet en Magnus Cort stonden aan de start. Deze was in Vicenza en 194 kilometer verderop in Cittadella was de finish. De beelden zaten achter een decoder dus ik moest het doen met beperkte (internet) communicatie. Net als MVDP want het wielerfenomeen liet – bij gebrek aan communicatie – zijn Belgische ploeggenoot Gianni Vermeersch en de Italiaan Daniel Oss ruim vijf minuten weglopen. Toen dat duidelijk werd was het te laat om nog te repareren. Vermeersch werd de eerste wereldkampioen Gavel. MVDP werd achter Oss verdienstelijk derde.

Bij absentie van Evenepoel won Pogacar met twee vingers in de neus voor de tweede achtereenvolgende keer de ronde van Lombardije. Hij won de sprint in de straten van Como voor Enric Mas. Samen waren ze weggereden uit een groepje met favorieten. Met ‘de koers van de vallende bladeren’ is er officieel een einde gekomen van een memorabel wegseizoen. De glorieuze overwinning van MVDP op Pogacar in de Ronde van Vlaanderen, een superieure van Aert in de Tour en een fabelachtige Evenepoel in de Vuelta. Ook namen we dit jaar met weemoed afscheid van Nibali, Valverde, Gilbert, Terpstra en Dumoulin. A bientôt.

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d