Het is weer koers!

door | mrt 1, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Het wielerseizoen 2021 is inmiddels gestart. Ruim een jaar na dato gooit het coronavirus nog altijd roet in het eten. Wedstrijden in onder andere Spanje en Australië werden om Covid-19 gecancelled. Gelukkig gaan vooraslnog veel wielerwedstrijden in Europa wel door.

Terwijl Dumoulin nog altijd op zoek is naar zichzelf, toonde Bauke ‘de Mol’ Mollema al vroeg zijn vorm in onder andere de Tour de Var (Frankrijk) door een punch-etappe te winnen. Echter veel klassementsrenners hadden zich laten verleiden door foute oliedollars uit de Verenigde Emiraten. Ook alleskunner Mathieu van der Poel was naar de zandbak in het Midden Oosten afgereisd om zich in te rijden voor de voorjaarsklassiekers. Dat pakte geheel anders uit. Voor anderhalve man – in een jurk – en een kamelekop won hij als ‘knecht’ de eerste etappe van de UAE Tour. Echter de volgende dag testte een staflid positief waarop Mathieu zijn voorbereiding in de soep zag lopen. Dat maakte wel de weg vrij voor zijn deelname aan Omloop het Nieuwsblad, het traditionele begin van het wielerseizoen in Europa. Echter deze liet hij tot mijn teleurstelling schieten. Wel reed hij Kuurne-Brussel-Kuurne, een minder zware koers maar wel met een paar kuitenbijters. Ook hier stal hij de show met een monsterontsnapping. Met nog 84 kilometer (!) naar de meet gaf hij op de kanarieberg vol gas op zoek naar de kopgroep die hij binnen no time achterhaalde. Twee kilometer voor de streep werd de kopgroep met Mathieu pas achterhaald. ‘Lekker trainingsritje’, zei MVDP droog na de finish. Pedersen won uiteindelijk de sprint van het peloton.

Zonder MVDP maakten Yates en Pogacar in de UAE tour de dienst uit. Pogacar maakte het verschil met Yates voornamelijk in de tijdrit en won de UAE Tour.

Mijn voorbereiding op het seizoen begon met de familie in Fromberg, Zuid-Limburg.  Komoot leidde me probleemloos over the usual suspects, Eyserbosweg, Keutenberg en de Camerig. Maar ook minder bekende klimmetjes zoals naar Huls vanuit Simpelveld beklom ik gretig. Ik was ruim op tijd om het poëtische gewauwel van Michel Wuyts en José de Cauwer van Sporza bij de openingsklassiekers te horen. Het klonk weer als muziek in de oren.

Zaterdag 6 maart staat voor de profs het eerste hoogtepunt gepland in het prille voorseizoen, Strade Bianche. Het belooft een strijd te worden tussen eeuwige rivalen MVDP en Wout van Aert. Of toch Alaphilippe ? Het is gelukkig weer koers! Stay safe.

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: