Italiaans hondenweer

door | mei 11, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Met de voorjaarsklassiekers nog vers in het geheugen – wat hebben we genoten van onder andere MVDP – staat de eerste grote ronde op het programma. Dit jaar geen Mathieu in zijn prachtige olijfgroene shirt in de Giro. Wel aan de start de Belg Remco Evenepoel die op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik won. De Giro is met ruim 70 kilometer tijdritkilometers op zijn lijf geschreven. Maar kan het Belgisch wonderkind ook de loodzware zware derde week met veel beklimmingen aan? De Giro 2023 belooft een tweestrijd te worden tussen Evenepoel en Roglic. Of gaan toch meer renners zich mengen om de roze trui?

Evenepoel gaf in de eerste etappe direct zijn visitekaartje af. Hij reed iedereen op een hoop in de TT in de Abruzzen. Hij declasseerde Roglic en de andere klassementsrenners. Ze kregen op 19 kilometer ruim 40 seconden aan hun wielerbroek. De Italiaan Jonathan Milan – bijgenaamd de reus – pakte verrassend de eerste sprintetappe. De derde etappe – sprint bergop na een heuvelachtige finale – werd een prooi voor Michael Matthews, voor Mads Pedersen. Hij beloonde zijn ploeg die de halve dag op kop sleurde. In de vierde etappe met drie bergjes gaf Evenepoel de roze trui met alle plezier weg aan de Noor Leknessund. Wel verloor hij de sprint bij Lago Laceno van Fransoos Paret-Peintre voor de etappezege. Zij waren overgebleven van een kopgroep van zeven. Overigens Remco al snel op de laatste klim zonder zijn ploeggenoten te zitten. Volgens plan zei ploegleider Lefevere…vrijdag 12/5 is de eerste echte bergetappe met finish bergop.

De vijfde etappe werd in de stromende regen afgewerkt. Het was de hele dag hondenweer in het zuiden van Italië. Het werd één grote glijpartij. Eerst struikelende Evenepoel over een loslopende hond. Gelukkig zonder erg. In de finale schoof hij door onoplettendheid nog een keer onderuit. Ook Roglic bleef – bijna  traditiegetrouw – niet op zijn fiets. De sprint in Salerno werd gewonnen door Kaden Groves. Cavendish kwam buikschuivend over de finishlijn na de zoveelste valpartij wat een hilarische finish foto opleverde. 

De zesde etappe rond de Vesuvius en de Amalfi-kust bij Napels leverde prachtige plaatjes op.  Na een paar beklimmingen van de tweede categorie en afdalingen aan één van de mooiste kusten van de wereld werd het duo De Marchi en Simon Clark in extremis- 200 meter voor de meet – ingerekend. De massasprint in Napels werd gewonnen door Mads Pedersen.

Op vrijdag 12 mei is de eerste aankomst bergop naar Gran Sasso. Hoe sterk is Evenepoel en zijn ploeg in het hooggebergte?

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d