Italiaanse hondenweer II

door | mei 17, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De eerste bergetappe in de Giro werd een grote deceptie. De favorieten hielden hun benen stil. De wind stond de hele dag op kop en veel renners wilden zich sparen voor de 2e en 3e week. Voor veel ploegen toch een gemiste kans. Voor bijvoorbeeld Jay Vine van UAE. Hij staat op 2 minuten, waarom probeer hij niks? En waarom rijdt Ineos niet om Leknessund uit het roze te rijden zodat Quickstep morgen op kop moet rijden. Een dag van de gemiste kansen.

In de achtste etappe moest de beruchte Muro dei Cappuncini uit de Tirreno-Adriatico twee keer beklommen worden.
Tussendoor moesten de renners ook nog even de Monte della Casano op, 8 km á 6,5%. Ben Healy van Education First had er zin in. Al op de eerste beklimming van de Cappuncini liet hij met een versnelling zijn medevluchters geparkeerd staan en ging solo met nog 50 kilometer te gaan. Het peloton komt geen meter dichterbij in de achtervolging op de jonge ontketende Ier. Gelukkig is er nog één renner die met zijn hart rijdt. En op zijn Aero Cannondale fiets en in tijdrit kleding! Een man met een missie. Zijn stijl is niet echt gepolijst maar gaat wel hard. Net als Mathieu van der Poel, van Aert en Pogacar gooide hij de tactiek overboord. Na een indrukwekkende solo kwam hij – lijkt hij niet op George Best? – in zijn eerste grote ronde als eerste over de finish in Fossombrone (le Marche). Daarachter testte Roglic Evenepoel op de laatste passage van de Cappuncini. Evenepoel kraakte maar barstte niet maar verliest toch 14 seconden. Evenepoel toonde kwetsbaar en dat hebben zijn concurrenten gezien.


Ook in de lange tijdrit met de finish in Cesana toont Evenepoel zich kwetsbaar. Waar hij normaal gesproken de concurrentie wegblaast, wint hij nu met 1 seconden (!) van Thomas. Roglic verliest maar 17 seconden. Op de rustdag werd duidelijk waarom.
Op de rustdag werd de koers opgeschrikt door het verlaten van de Giro door Evenepoel. Corona ! De wereldkampioen testte positief op een test van de ploeg en is uit voorzorg door Quickstep zelf uit koers genomen. Doodzonde, we zullen nooit weten hoe de Giro was geëindigd met Evenepoel.


Etappe 10 vertrekt met Thomas in het roze. Met ‘G’ in het roze hoeft Ineos niet meer aan te vallen. Dat maakt de koers minder aantrekkelijk. Het is wederom kutweer in Italië. Koud, stevige wind en zeiknat. Veel renners hadden grote moeite om warm te blijven en zich staande te houden om de gladde wegen. De kletsnatte heuvelachtige etappe werd gewonnen door de Deen Magnus Cort Nielsen. Hij was de sterkste uit de kopgroep van drie. De Marchi – weer in de kopgroep – liet maar weer eens een keer zien waarom hij zoveel in kopgroepen zit maar toch zo weinig koersen wint. Het uitgepierde peloton kwam net te laat doordat sprinters als Pedersen en Cavendish nauwelijks ploegmaten meer over hadden om de kopgroep in te rekenen. Rome is nog ver..

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d