Koers!

door | aug 2, 2020 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na maanden op de rollenbank te hebben getraind en een paar flauwe rondjes in een teletubbie landschap op Zwift was het zaterdag 1 augustus eindelijk weer echt koers. En met welke koers kun je het uitgestelde wielerseizoen door het coronavirus beter beginnen dan met de Italiaanse iconische wielerkoers Strade Bianche. 

Stof happende wielrenners, torenhoge cipressen, Toscaanse heuvels, een los geslagen peloton en publiek op afstand waren de ingrediënten van een prachtige koers. Zelf waren we ook van plan om de fiets onder de kont te schuiven. Met de sportfiets van Leiden naar Rockanje via Maassluis zouden we onze staycation vieren. Oké, een stuk minder heroïsch dan de Strade Bianche maar daarom niet minder leuk. Echter onze 'Strade Bianche' viel door een rugblessure van mijn vrouw Ing in het water. 


De wielerwereld, met België voorop, had  maanden naar de herstart van het wielerseizoen uitgekeken. Het is vanaf nu drie maanden lang koers. Als koeien die de hele winter op stal hadden gestaan, zochten de wielerhelden briesend en dansend hun weg op de Toscaanse heuvels. Vooraf – breed uitgemeten in de pers – zou Strade Bianche gaan tussen MVDP en Wout van Aert. Met ruim 60 km op onverharde wegen zouden zij, als crossers, in het voordeel zijn. Of zou het hete weer roet in het eten gooien? 

De heroïsche strijd brandde los op ruim 50 km van de streep toen Fuglsang op de pedalen ging staan. Mathieu van der Poel en Alaphilippe stonden geparkeerd. Zij hadden na een lekke band kostbare kracht verspild om terug te keren bij de favorieten. De hitte deed de rest. Andere favorieten als van Aert, Schachmann, Formolo, Bettiol en van Avermaet waren wel op de afspraak. Op de laatste 'dirt road' strook sloeg van Aert – op de macht – zijn slag. Fuglsang moest passen terwijl van Avermaet en Bettiol de man met de hamer tegen kwamen. Schauchmann en Formolo kwamen op 9 seconden maar konden het gat niet dichten naar de ontketende Wout van Aert. 

Solo kwam de Jumbo-Visma renner aan op het lege, maar prachtige Piazza del Campo in Siena. Na twee eerdere ereplaatsen nu het hoogste podium. België kan zijn geluk niet op met zijn nieuwe wielerheld. Het belooft alsnog een mooi wielerseizoen te worden. Met of zonder rondemissen.

Ab+


Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: