La Primavera

door | mrt 21, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Op het Katwijkse Zuidduinen wielerpad werd ik ingehaald door een aantal mini-wielrenners van Swift – Leidse wielerclub. WTF dacht ik in eerste instantie. Maar al gauw realiseerde ik me dat ik op een MTB reed en de mini’s op een racefiets. Ook moest ik mijn energie sparen voor de langste klassieker vanmiddag.

Milaan Sanremo stond op de wielerkalender. Eeuwige rivalen MVDP en van Aert hadden in Tirreno-Adriatico onderling al wat prijzen verdeeld, maar La Primavera is een echte hoofdprijs.

In elke wedstrijd waar MVDP start dit seizoen baart hij opzien. Of het nou een solo is van 55 (!) kilometer in Tirreno-Adriatico of machtige punches in Strade Bianche, hij doet en kan het allemaal. De rest van het peloton kan alleen maar met grote bewondering lijdzaam toekijken hoe hij iedereen deklasseert in elke koers waarin hij start. Hij rijdt iedereen, klassieke renners en klassementsrenners, overal en altijd op een hoop. Merkxiaans durf ik, na zoveel fenomenale overwinningen, wel te zeggen.

De uitdaging voor MVDP was om zijn aanvalsdrift te beteugelen in de langste klassieker, 299 kilometer lang. De monsterlijke klassieker wordt traditiegetrouw beslist op de laatste twee ‘beklimmingen’ na ruim 270 kilometer. Daar ligt eerst de beklimming van de Cipressa met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1% met uitschieters naar 9%. Daarna volgt al snel de Poggio tegen 3,8% gemiddeld. Stelt geen reet voor zou je zeggen, maar wel met 290 kilometer  in de benen. Na de twee ‘beklimmingen’ volgt een razendsnelle afdaling naar de finish op de via Roma in Sanremo.

MVDP startte in Milaan met zijn witte broek. ‘Not done’ in het peloton, maar daar heeft Mathieu natuurlijk schijt aan. Van der Poel met witte broek, de concurrentie wist hoe laat het was..

Op de Cipressa nam Jumbo-Visma het initiatief om de koers hard te maken. Die rol werd in de steile afdaling overgenomen door Ineos naar aanloop van de Poggio. Gelukkig kwam het peloton met de drie favorieten – van Aert, Alaphilippe en MVDP – goed door de technische afdaling richting de Poggio.

Als een op hol geslagen kudde ging het peloton richting de Poggio. Vluchtpogingen van Alaphilippe en van Aert strandden op de klim. Het tempo bleef hoog en niemand kon wegkomen. Zelfs MVDP niet. Het tempo lag te hoog en de klim was niet steil genoeg. Eenmaal beneden demarreerde Jasper Stuyven op een onbewaakt moment. Kragh Andersen achterhaalde hem nog wel maar na wederom een demarrage van Stuyven moest hij passen. Ook de aanstormende groep waaronder MVDP, van Aert en Ewan kwam te laat. De Belg van Trek-Segafredo  wint voor alle topfavorieten zijn eerste monument op de via Roma in Sanremo.

MVDP en van Aert zullen op zoek moeten gaan naar revanche in de Vlaamse klassiekers. Stay safe.

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.