La Primavera

door | mrt 21, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Op het Katwijkse Zuidduinen wielerpad werd ik ingehaald door een aantal mini-wielrenners van Swift – Leidse wielerclub. WTF dacht ik in eerste instantie. Maar al gauw realiseerde ik me dat ik op een MTB reed en de mini’s op een racefiets. Ook moest ik mijn energie sparen voor de langste klassieker vanmiddag.

Milaan Sanremo stond op de wielerkalender. Eeuwige rivalen MVDP en van Aert hadden in Tirreno-Adriatico onderling al wat prijzen verdeeld, maar La Primavera is een echte hoofdprijs.

In elke wedstrijd waar MVDP start dit seizoen baart hij opzien. Of het nou een solo is van 55 (!) kilometer in Tirreno-Adriatico of machtige punches in Strade Bianche, hij doet en kan het allemaal. De rest van het peloton kan alleen maar met grote bewondering lijdzaam toekijken hoe hij iedereen deklasseert in elke koers waarin hij start. Hij rijdt iedereen, klassieke renners en klassementsrenners, overal en altijd op een hoop. Merkxiaans durf ik, na zoveel fenomenale overwinningen, wel te zeggen.

De uitdaging voor MVDP was om zijn aanvalsdrift te beteugelen in de langste klassieker, 299 kilometer lang. De monsterlijke klassieker wordt traditiegetrouw beslist op de laatste twee ‘beklimmingen’ na ruim 270 kilometer. Daar ligt eerst de beklimming van de Cipressa met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1% met uitschieters naar 9%. Daarna volgt al snel de Poggio tegen 3,8% gemiddeld. Stelt geen reet voor zou je zeggen, maar wel met 290 kilometer  in de benen. Na de twee ‘beklimmingen’ volgt een razendsnelle afdaling naar de finish op de via Roma in Sanremo.

MVDP startte in Milaan met zijn witte broek. ‘Not done’ in het peloton, maar daar heeft Mathieu natuurlijk schijt aan. Van der Poel met witte broek, de concurrentie wist hoe laat het was..

Op de Cipressa nam Jumbo-Visma het initiatief om de koers hard te maken. Die rol werd in de steile afdaling overgenomen door Ineos naar aanloop van de Poggio. Gelukkig kwam het peloton met de drie favorieten – van Aert, Alaphilippe en MVDP – goed door de technische afdaling richting de Poggio.

Als een op hol geslagen kudde ging het peloton richting de Poggio. Vluchtpogingen van Alaphilippe en van Aert strandden op de klim. Het tempo bleef hoog en niemand kon wegkomen. Zelfs MVDP niet. Het tempo lag te hoog en de klim was niet steil genoeg. Eenmaal beneden demarreerde Jasper Stuyven op een onbewaakt moment. Kragh Andersen achterhaalde hem nog wel maar na wederom een demarrage van Stuyven moest hij passen. Ook de aanstormende groep waaronder MVDP, van Aert en Ewan kwam te laat. De Belg van Trek-Segafredo  wint voor alle topfavorieten zijn eerste monument op de via Roma in Sanremo.

MVDP en van Aert zullen op zoek moeten gaan naar revanche in de Vlaamse klassiekers. Stay safe.

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: