La Vuelta Holanda

door | aug 20, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De Spaanse hoogmis 2022 werd vrijdag geopend met een ploegentijdrit in Utrecht. Zelden wordt deze prachtige loodzware discipline verreden. Het ‘draften’ – in het wiel zitten – is key in een ploegentijdrit waar alles draait om aerodynamica. Het zoeken naar de juiste snelheid waar iedereen – hardrijders en klimmers – aan boord blijft is uiterst lastig hoewel je onderweg wel wat renners mag verliezen, de tijd van de vierde remmer telt immers. Fietsmerken pakken uit met de nieuwste snufjes op het gebied van aerodynamica. Ineos startte met gloednieuwe shining fietsjes – Bolide – van Pinarello. In de luwte verbeterde  hun performance engineer (!) Dan Bigham het werelduurrecord en won Pidcock het EK mountainbiken.

Voor een godsvermogen had Utrecht na de Tour en de Giro ook de Vuelta binnen geharkt. Den Bosch en Breda dragen als start steden hun steentje bij.

De Vuelta, die Joop Zoetemelk in 1979 in volledige anonimiteit won, kent dit jaar voor elk wat wils. De renners krijgen twee tijdritten, twee Nederlands vlakke etappes, vier Spaans vlakke etappes, vier heuvelachtige etappes en zeven bergetappes voorgeschoteld. De finish is na 3200 km zoals vanouds in Madrid. De Pyreneeën worden net als vorig jaar doodleuk overgeslagen. Spanje ligt immers bezaaid met bergen. Na de drie etappes in Nederland vervolgt het peloton naar het wielergekke Spaans Baskenland waar steile beklimmingen in Asturias op het programma staan. De Puco Jano – 12,6 tegen 6,6% – staat als nieuwkomer op de lijst in het noorden van Spanje. Ook het geitenpad naar Praeres de Nava is voor de klimmers een uitdaging.  

Het zwaartepunt ligt in de derde week in het zuiden van Spanje waar de renners enkele monsterlijke cols in de Sierra Nevada en Penas Blancas moeten bedwingen. De Sierra de la Pandera in Andalusië kan met zijn 22,5 kilometer (!) zomaar beslissend zijn in de strijd om de rode trui.

De ploegentijdrit van 23,3 kilometer door Utrecht werd een prooi voor het treintje van Jumbo-Visma. Ze namen hiermee revanche op de ploegentijdrit in de Vuelta van 2019 waar een leeggelopen kinderbadje (?!) spelbreker was. Good old Robert Gesink kwam als eerste over de streep in Utrecht en mocht daarmee –  zielsgelukkig – het rood aantrekken. Mooi gebaar van de ploeg naar Gesink die al jaren zijn ballen eraf rijdt voor Jumbo-Visma. Met de beste tijd deed Roglic, die jaagt op zijn vierde  achtereenvolgende zege, goede zaken. De concurrentie Ineos (Carapa) en Quick-Step (Evenepoel ) werden op ruim 10 seconden gezet. Yates verloor zelfs meer dan een halve minuut.

DSM met onze (klassements) hoop in bange dagen, Thymen Arensman, verloor al bijna één minuut. Hij sleurde wel op kop bij DSM toen de Nederlandse ploeg mij op de Rijksstraatweg in Utrecht tegen de 65 km/u passeerde. In het feestelijke Breda op zondag heb ik Arensman niet gespot. Of heb ik hem gemist? Ik en vriend Luit kregen namelijk een spontane stadstour down memorylane inclusief tapas van maten Ro en Mr. Breda Paul die eind jaren ’80 in Breda Toerisme studeerden. Maar Thymen gaan we deze Vuelta zeker nog een paar keer voorin zien.

Van 7 tot 11 September wordt overigens de vrouwen Vuelta verreden. Raad eens wie favoriet is?

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d