MvdP klopt van Aert in de RVV

door | okt 18, 2020 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Van opwinding schoot mijn 'beautysleep' er half bij in. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor de uitgestelde Ronde van Vlaanderen. 

In maart waren we er al helemaal klaar voor toen het coronavirus roet in het eten gooide. Vrienden eindelijk gemobiliseerd, verwachte heroïsche strijd tussen MvdP en van Aert, huisje geboekt op het Vlaamse platteland. Het coronavrius stak hier echter een stokje voor. Zoals zoveel sociale afspraken niet doorgingen dit jaar door dat kutvirus. RVV, Oerol, Pinkpop en vakantie naar Italië. 

Met al het coronageweld en beperkingen keek ik meer dan ooit uit naar de Ronde Vlaanderen. De RVV zou de apotheose van het bizarre wielerseizoen worden. De generale repetitie, Gent – Wevelgem, liep uit op een teleurstelling tussen wielerhelden MvdP en van Aert. Teveel oog voor elkaar, en verwijten heen en weer. Mads Pedersen was de lachende derde. 

Nog even met de gedachte gespeeld om alle corona waarschuwingen – net als half Nederland – in de wind te slaan, maar toch besloten me deze ene keer wel te gedragen als een verantwoordelijk burger en de koers voor de buis te volgen. Door oplopende besmettingen in heel Europa, maar zeker in Nederland en België wordt het afgeraden naar Vlaanderen af te reizen. 

Alle klimmetjes tijdens de RVV werden hermetisch afgesloten. Alleen de renners – coronavrij – kregen de ruimte. In startplaats Antwerpen was het griezelig stil. Langs de kant een handjevol toeschouwers, voornamelijk bewoners aan de route van de RVV.  De Hoogmis zie je toch graag anders. 

Vanaf 60 kilometer was het koers in Vlaanderen. Kemphanen MvdP – met witte broek – en van Aert gingen voorop in de strijd. Ook Alaphilippe, die zijn eerste ronde reed, was op de afspraak. Als ADHD-er Alaphilippe even niet oplet knalt hij tegen een stilstaande motor. Merde! De twee rivalen, MvdP en van Aert, moesten samen verder. Een droomfinale met de twee topfavorieten. Op één van de laatste klimmetjes de ander lossen of toch vertrouwen op de sprint? Wiel aan wiel reden ze over de laatste klim, de Paterberg. De twee, die elkaar van jongs af aan bestrijden, kozen allebei voor een sprint in Oudenaarde. Mijn hart klopte in mijn keel. Het  werd een bloedstollende sprint tussen de twee wielerhelden. MvdP ging van kop af aan en klopt in een korte heroïsche sprint Wout van Aert met een banddikte. Met de memorabele winst pakte MvdP zijn eerste monument en zeker niet zijn laatste. 

Ab+

Meer columns van Ab

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

Wielerfiesta

Wielerfiesta

Met de imposante startlijst in de Vuelta 2023 en het uitdagende parcours belooft de Vuelta een wielerfeestje te worden. Vamos!

CAPITAL MVDP

CAPITAL MVDP

Het was een atypisch WK parcours in Schotland. Een aanloop van rond de 120 km - één klimmetje, de Crow Road - en vervolgens 10 rondjes à 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow. Een veredelde kermiskoers als WK, het is weer eens wat anders. De kermiskoers was 271...

%d bloggers liken dit: