Onzekere prelude Tour de France

door | aug 16, 2020 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De Dauphiné is de prelude van de Tour de France. De klassementploegen konden alvast vijf dagen aan elkaar snuffelen in het Franse hooggebergte tijdens de mini-Tour de France. In het voorspel ging het vooraf hoofdzakelijk over Ineos en Jumbo-Visma, Bernal vs. Roglic. 

In het post-coronatijdperk is nog veel onzeker. Hoe zijn de renners uit deze periode gekomen? Veel vragen waar we onder andere in de Dauphiné antwoord zouden krijgen. 

Het werd een onvoorspelbare en knotsgekke Dauphiné voor de Nederlandse ploeg. Wat begon als een zegetocht voor Jumbo-Visma eindigde in mineur. In de voorlaatste etappe moesten zowel leider van het klassement Roglic als Kruijswijk – met het oog op de Tour de France – opgeven na een val in een afdaling. 

Puncher van Aert won in een machtige sprint heuvel op de eerste etappe terwijl Roglic in de bergen de concurrentie – onder andere Bernal, Pinot en Thomas verpulverde. Echter in de voorlaatste etappe sloeg het noodlot toe. Klassementsrenners Roglic en Kruijswijk gingen onderuit tijdens een – volgens Dumoulin – belachelijk gevaarlijke afdaling. Met oog op de aankomende Tour de France stapten ze allebei niet meer op voor de laatste etappe. Bernal had het strijdtoneel in de Franse alpen toen al verlaten met pijn in de rug. Of strooide hij wat zout in de ogen van de concurrentie?

Het uitvallen van zoveel klassementsrenners opent wel perspectief voor Tom Dumoulin in de Tour de France. Hij reed – als vanouds – sterk. Of is dat mijn Nederlandse wielerhart dat spreekt?

De aan elkaar gelijmde Froome heeft de lakmoesproef in de Dauphiné niet doorstaan. Bergop stond hij regelmatig geparkeerd bij de eerste tempowisseling bergop. Het is afwachten of hij in de Tourselectie van Inoes plaats mag nemen. Net als Thomas die ook niet met de beste mee naar boven kon. 

Ook Belgisch wielertalent Evenepoel haalde het einde van een wielerwedstrijd niet. in de Ronde van Lombardije miste hij een bocht – onder druk van meesterdaler Nibali – en kukkelde een ravijn in. Een scheurtje in zijn bekken was het gevolg. 

Ondanks die morele tik door het uitvallen van Roglic en Kruijswijk in de voorlaatste etappe van de Dauphiné pakte de Amerikaan Kuss – in een mooi pokerspel met zijn medevluchters – de dagzege in de laatste etappe. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de afwezigheid van Roglic. Wel eens lekker zonder zo'n controlerend treintje naar boven, moet Kuss gedacht hebben. De Columbiaan Martinez en de Fransman Pinot streden in een spannend secondenspel om het overall klassement in de Dauphiné. Martinez trok uiteindelijk aan het langste eind. 

Al met al dus een generale met vallen en opstaan voor Jumbo-Visma en de andere world Tour teams. De Tour de France belooft – net als de Daphiné – een onvoorspelbaar spektakel te worden. 

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.