Onzekere prelude Tour de France

door | aug 16, 2020 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

De Dauphiné is de prelude van de Tour de France. De klassementploegen konden alvast vijf dagen aan elkaar snuffelen in het Franse hooggebergte tijdens de mini-Tour de France. In het voorspel ging het vooraf hoofdzakelijk over Ineos en Jumbo-Visma, Bernal vs. Roglic. 

In het post-coronatijdperk is nog veel onzeker. Hoe zijn de renners uit deze periode gekomen? Veel vragen waar we onder andere in de Dauphiné antwoord zouden krijgen. 

Het werd een onvoorspelbare en knotsgekke Dauphiné voor de Nederlandse ploeg. Wat begon als een zegetocht voor Jumbo-Visma eindigde in mineur. In de voorlaatste etappe moesten zowel leider van het klassement Roglic als Kruijswijk – met het oog op de Tour de France – opgeven na een val in een afdaling. 

Puncher van Aert won in een machtige sprint heuvel op de eerste etappe terwijl Roglic in de bergen de concurrentie – onder andere Bernal, Pinot en Thomas verpulverde. Echter in de voorlaatste etappe sloeg het noodlot toe. Klassementsrenners Roglic en Kruijswijk gingen onderuit tijdens een – volgens Dumoulin – belachelijk gevaarlijke afdaling. Met oog op de aankomende Tour de France stapten ze allebei niet meer op voor de laatste etappe. Bernal had het strijdtoneel in de Franse alpen toen al verlaten met pijn in de rug. Of strooide hij wat zout in de ogen van de concurrentie?

Het uitvallen van zoveel klassementsrenners opent wel perspectief voor Tom Dumoulin in de Tour de France. Hij reed – als vanouds – sterk. Of is dat mijn Nederlandse wielerhart dat spreekt?

De aan elkaar gelijmde Froome heeft de lakmoesproef in de Dauphiné niet doorstaan. Bergop stond hij regelmatig geparkeerd bij de eerste tempowisseling bergop. Het is afwachten of hij in de Tourselectie van Inoes plaats mag nemen. Net als Thomas die ook niet met de beste mee naar boven kon. 

Ook Belgisch wielertalent Evenepoel haalde het einde van een wielerwedstrijd niet. in de Ronde van Lombardije miste hij een bocht – onder druk van meesterdaler Nibali – en kukkelde een ravijn in. Een scheurtje in zijn bekken was het gevolg. 

Ondanks die morele tik door het uitvallen van Roglic en Kruijswijk in de voorlaatste etappe van de Dauphiné pakte de Amerikaan Kuss – in een mooi pokerspel met zijn medevluchters – de dagzege in de laatste etappe. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de afwezigheid van Roglic. Wel eens lekker zonder zo'n controlerend treintje naar boven, moet Kuss gedacht hebben. De Columbiaan Martinez en de Fransman Pinot streden in een spannend secondenspel om het overall klassement in de Dauphiné. Martinez trok uiteindelijk aan het langste eind. 

Al met al dus een generale met vallen en opstaan voor Jumbo-Visma en de andere world Tour teams. De Tour de France belooft – net als de Daphiné – een onvoorspelbaar spektakel te worden. 

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d