Na het wielerfeestje in Nederland werd de eerste week van de Vuelta vooral de week van Jay Vine. Wie?

Inderdaad die Aussie die door Alpecin-Deceuninck opgepikt werd in de Zwift-academie. De winnaar van de Zwift competitie in 2020 verdiende een profcontract bij de ploeg van Mathieu van der Poel. Jay Vine werd vorig seizoen de winnaar en maakt een jaar later furore in de Vuelta.

Zijn wattages bleken voor het echie nog indrukwekkender dan op de Zwift Hometrainer. Hij won twee bergetappes in Spaans-Baskenland met groots machtsvertoon. In beide etappes was de Australiër de sterkste uit de kopgroep die niet alleen uit koekenbakkers bestond. In de 8e etappe rekende hij af met onder andere Lutsenko, Soler, Landa en Pinot. De Australiër mocht na de etappe ook de bergtrui aantrekken.

Maar ook Evenepoel maakte indruk. Zijn meerdere Spartaanse hoogtestages (4),  stuurman lessen en kortere cranks werpen zijn vruchten af. In de zeiknatte 6e etappe met de zware slotklim Pico Juno reed hij alle klassementsrenners – behalve Enric Mas – op een hoop en pakte anderhalve minuut. De favorieten voor de eindzege konden het moordende tempo waarmee Evenepoel de slotklim op knalde niet volgen. Zijn bewijsdrang is levensgroot. In de daaropvolgende zware etappes hield ’the Wolfpack’ in dienst van Evenepoel stand. Zelfs wereldkampioen Alaphilippe reed in dienst van de talentvolle Belg. Ook op de steile Les Praeres – 3,9 kilometer, gem 12,9, max 24%! – in etappe 9 gaf Evenepoel fietsles aan de rest van de favorieten. Daar pakte hij weer bijna één minuut op de concurrentie. Die zondag in de duinen tussen Scheveningen en Noordwijk voelde ik wat Evenepoel voelde, goede benen. Met de individuele tijdrit volgende week dinsdag voor de boeg kan de jonge Belg de basis leggen voor zijn eerste zege in een grote ronde.

Maar kan hij zijn aanvalsdrift beteugelen in dienst van een zege in een grote ronde? Blijft een slechte dag hem bespaard? Heeft hij de leiderscapaciteiten om ’the Wolfpack’ te leiden?

Wat betreft de Nederlanders… Kelderman kan helaas geen potten breken terwijl Arensman na de TT op dinsdag knap de top 10 binnen gaat komen.

Ab+

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.