Met een gesoigneerd nieuw shirt – prachtig olijfgroen – maakte Mathieu van der Poel zijn opwachting in de Giro d’italia. De start was in Budapest in Hongarije. Mijn wilde plannen om met maten Luit en Werff af te reizen naar Hongarije sneuvelden helaas in een vroeg stadium. 

Het menu in huize Hoogland had ik op het Italiaanse wielerfeestje aangepast. Over Hongaarse Goulash nagedacht, maar naast dat het niet te vreten is, wilde ik toch niet ‘meewerken’ aan de sportswashing praktijken van idioot Orban. De rechtse president neemt het niet zo nauw met onder andere de rechtsstaat en lhbti-rechten. Op het menu stond wel Italiaanse pasta met zalm, spinazie en asperges overgoten met Hollandaise saus. Voor mijn zoon was het Hongaarse Goulash misschien toch beter geweest gezien het complete Italiaanse gerecht aan onze poes Saar werd opgediend. 

Een Cipressa light kenmerkte de finale van de eerste etappe in Budapest. Mathieu van der Poel was de ‘man to beat’ volgens de wielerkenners. Zoals zo vaak maakte MVDP die favorietenrol meer dan waar. Op de gelijkmatige klim van vijf kilometer naar de citadel van Visegrad bleef hij met een ultieme jump Girmay – de verrassende winnaar Gent-Wevelgem – voor. Hij mocht, na vorig jaar de gele trui in de Tour, la maglia rosa aantrekken. Weer een milestone in zijn imposante carrière. 

In de daaropvolgende tijdrit in Budapest verdedigde hij – net als vorig jaar het geel in de Tour – het roze met verve.  Op een vooraf gespoten (!) roze Canyon tijdritfiets werd hij op drie seconden tweede. De tienduizenden Hongaren en de vele miljoenen tv-kijkers vergaapten zich aan het roze fenomeen. De tijdrit werd enigszins verrassend gewonnen door Yates. Hij vloog het afsluitende klimmetje op. Dumoulin werd knap derde op vijf seconden. De laatste lijkt klaar om in het klassement een rol van betekenis te gaan te spelen. Toch? Helaas voor hem wel weinig tijdritkilometers in de 105e Giro. De klimgeiten komen meer aan hun trekken. Andere favorieten voor de eindzege van de Giro zijn Simon Yates, Carapaz, Almeida en Lopez. Zij gaan ondere andere de strijd aan op iconische passo’s als de Gavia, Blockhaus, Etna en de Mortirolo. Dark horses zijn Kelderman, Landa, Carthy, Bardet en ‘good old’ Valverde. Vanaf dinsdag is de Giro gelukkig weer thuis. Geniet. 

Ab+

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.