Remco.ev

door | sep 11, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

België is een ronderenner rijker en kleurt volledig rood. Evenepoel maakt de hoge verwachtingen waar en wint de Vuelta. Daarmee heeft Evenepoel wielerhistorie geschreven. België heeft gek genoeg 44 jaar moeten wachten totdat er weer een Belg – Johan de Muynck  won in 1978 de Giro – een grote ronde wint. 

Na goede sprinters en alleskunner van Aert hebben de zuiderburen nu ook een echte ronderenner in huis. Echter Remco is geen typische Belg. De jonge Belg is niet perse een bescheiden Vlaming zoals van Aert. Door zijn relatief grote mond is hij Hollandser dan een doorsnee Vlaming. 

Roglic bleek nog een harde kluif te worden in de derde week maar de Sloveen schakelde zichzelf uit door een valpartij.  Voor Roglic  sloeg in etappe 16 wederom het noodlot toe. Na de onfortuinlijke val en opgave in de Tour viel hij hard in de rechte lijn naar de finish in Tomares. In een interview later toonde de ex-schansspringer zich een slechte verliezer. De Sloveen gaf medevluchter Wright de schuld van zijn val.

Ook in de voorlaatste etappe over vijf cols naar de Puerto de Navacerrada konden de concurrenten Mas, Ayuso en Lopez geen vuist maken. Op die berg overigens verloor Tom Dumoulin in 2015 de Vuelta. De ploeg van Evenepoel, Quick-Step, kreeg in de begin van de beslissende etappe dankbaar hulp van Bora die de top-tien klassering van Hindley verdedigde t.o.v. Meintjes die in de kopgroep zat. Al vroeg werd er een grote kopgroep met Gesink, Valverde, Nibali, Higuata en Carapaz gevormd. Gesink, de Condor, werd overigens in etappe 18 op de laatste beklimming naar Piornal in extremis nog voorbij gereden door Mas en Evenepoel die de etappe won.

Evenepoel kraakte niet  – ondanks verwoede pogingen van Mas en Ayuso op de slotklim, de Cotos, 10,3 kilometer a 5,7%. Het werd geen vlammende finale. Mas en de breedgeschouderde Ayuso waren niet bij machte het Evenepoel echt moeilijk te maken. De dagzege was uiteindelijk voor Carapaz die knap uit handen bleef van de favorieten. Even later kwam Evenepoel emotioneel in zijn rode trui over de finish. 

Mas en de pas 19-jarige Spaanse talent Ayuso vergezelden Evenepoel in Madrid op het Spaanse podium. Arensman werd knap 6e. Bergkoning werd Carapaz na wegvallen – letterlijk – van Jay Vine. Het groen was voor drievoudig etappewinnaar Mads Pedersen. Helaas kende Nibali en Valverde een kleurloos afscheid. 

Evenepoel wordt definitief toegevoegd aan het rijtje van de nieuwe generatie die een grote ronde kan winnen. Ik kijk nu al uit naar de Tour de France 2023 waar Evenepoel het hopelijk op gaat nemen tegen Vingegaard en Pogacar en natuurlijk Arensman, onze hoop in bange (klassements)dagen.

Annemiek van Vleuten won na de Tour en de Giro zoals verwacht, met grote overmacht, ook de mini-Vuelta. Tegelijkertijd down playde zij de trilogie want de Vuelta vond de bijna 40-jarige geen echte grote ronde. Ze had geen tijd voor een Spaanse fiesta en vertrok binnen no-time richting het WK in Australië.

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.