Rokjesdag in Roubaix

door | apr 18, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Ik dacht de dans te kunnen ontspringen, maar moest er toch aan geloven. Ik testte positief op corona. Gelukkig vielen de symptomen mee, maar de paaslunch met de familie Hoogland heb ik, uit voorzorg, overgeslagen. Geen straf overigens gezien één van de mooiste wielerklassiekers, Parijs-Roubaix, werd verreden. Vlak na het paasontbijt – noodgedwongen alleen in mijn mancave – begon op Eurosport al de uitzending. Ik was te opgewonden voor mijn ‘beautysleep’. Of kwam het door de eerste rokjesdag van het jaar?

Met nog 200 van de 250 kilometer voor de wielen was het al koers. Ineos 2.0 pleegde een onbedoelde coup. Er stond een beetje oostenwind van de zijkant en de voltallige Ineosploeg gooide de boel op de kant. Dan maar een harde koers moest Ineos gedacht hebben, die de laatste tijd opvallend veel het initiatief nam. Jumbo-Visma en Alpecin-Fenix hadden de slag gemist en kwamen in het tweede peloton terecht. Pas na 110 kilometer (!) werd het gat gedicht.

Op 50 kilometer van de meet kwam van Aert – deed gelukkig mee – uit zijn hok. MVDP was op de afspraak. De Sloveen Mohoric lag met twee nobodies toen al de hele dag op kop te malen. Echter toen hij naar een opwaaiend rokje langs de kant keek was het plots gedaan. De focus op de koers was helemaal weg. Ik was ook even afgeleid, maar na twee cafeïnegelletjes was ik weer op koers. Een lekke band bij de winnaar van Milaan Sanremo even later deed de rest. Hij werd bijgehaald door een groepje favorieten met onder andere van Aert, Lampaert, van Baarle en MVDP.

Op – weer zo’n – afgrijselijke kasseienstrook reed Mohoric, op zijn tweede adem en focus, met Lampaert weg bij de favorieten. De diesel van Baarle zag het gevaar en achterhaalde hen al snel in een stoffige editie van de hel van het Noorden. Op de kasseienstrook Camphin-en-Pevele op 19 kilometer van Roubaix reed de Nederlander vervolgens op de grote molen weg. Zelfs MVDP en van Aert konden het gat naar van Baarle niet meer dichten. Met ruim een minuut voorsprong kwam hij solo aan op de iconische wielerbaan in Roubaix met een record gemiddelde van 45,8 (!) kilometer per uur. Hiermee boekte de 29-jarige Nederlander de grootste zege uit zijn toch al imposante loopbaan.

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.