#samenwinnen

door | sep 18, 2023 | Nieuws, Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo een unieke trilogie. Jumbo-Visma wint in één jaar alle drie de grote rondes. Ook nog met drie verschillende renners. Kuss is de eerste meesterknecht in de geschiedenis van het wielrennen die een grote ronde wint.

Alles wees er in het begin van de derde week nog op dat de Jumbo’s onderling de strijd mochten aangaan. Ook wekte de suprematie van de Jumbo’s de nodige irritatie op. Ex-wielrenner Pineau Jumbo-Visma beschuldigde van mechanische doping. De versnelling van op de Tourmalet kon niet zonder motortje.

In de 16e etappe naar het bergdorpje Bejes – stukken van 15% – demarreerde Vingegaard 3,5 kilometer onder de top. Hij werd blijkbaar bij Jumbo-Visma afgelopen dinsdag nog gezien als de beste troef gezien om de Vuelta te winnen. De Deen pakte één minuut op zijn (Jumbo-Visma) concurrenten en naderde Kuss op 8 seconden. Was dit afgesproken werk? De mondiale pers viel over Jumbo-Visma heen waarom Vingegaard zoveel tijd had gepakt op Kuss. Oeps, dacht de Deen die moeilijk in slaap kon komen die avond op zijn hotelkamer in Asturias. Superknecht Kuss heeft jarenlang zijn ballen voor mij (en Roglic) eraf gedraaid.

De dag daarop stond de monsterlijke Angliru op het menu. Op de mistige Angliru, het beest van Asturië, zou het verschil worden gemaakt. Wie van de drie?

Maar Evenepoel had andere plannen. In zijn eentje nam hij het op tegen de Jumbo’s. Tevergeefs, want 5 kilometer voor de top werd de Belg ingerekend. Waarom niet proberen mee te strijden om de dagzege? Zijn doel, punten verzamelen voor de bergtrui, was wel geslaagd. Ayuso moest even later ook lossen door het hoge tempo van Bahrein. Ja, je leest het goed. Jumbo-Visma werd in een zetel naar de top gebracht. In de finale ging Roglic er vandoor met Vingegaard in zijn wiel. Roglic mocht de etappe winnen. Na de etappe meer vragen dan antwoorden. Riep Vingegaard de gedemarreerde Sloveen tot de orde? Hield Vingegaard zich in? Kuss eindigde als derde en behield het rood.

De Jumbo-Visma leiding hield vol dat de drie om de zege mogen vechten. Maar in de etappe was te zien dat ze – of Vingegaard alleen? – hadden afgesproken Kuss niet uit het rood te rijden, tenzij hij zelf moest lossen. In een interview na de Angliru-etappe nam Kuss wel in woorden afscheid van zijn rode trui. Vreemd want hij moet toch gezien hebben dat Vingegaard en een op zijn tong bijtende Roglic zich in hadden gehouden. ‘Ik zou graag willen dat Kuss de rode trui behoudt’, zei Vingegaard na de etappe.
Ook in de laatste bergetappe – vijf gecategoriseerde cols! – kregen de renners het voor hun kiezen. Op de laatste col, la Cruz de Linares – 8,3 kilometer á 8,6% die twee keer beklommen zou worden werd het rood van Kuss niet meer bedreigd door zijn kopmannen. Roglic en Vingegaard ontpopten zich als superknechten. Misschien konden ze wel beter..maar de gunfactor voor Kuss was te groot. Roglic en Vingegaard – de beste renners – schikten zich, volgens stalorders, in een rol als superknecht.

Bijna 10 minuten (!) daarvoor kwam kanonskogel Evenepoel als winnaar binnen. Hij was al vroeg in de ontsnapping mee om zijn bergtrui veilig te stellen. Maar ook om zijn gekwetste ego te herstellen. Zal Lefevere nog eens achter zijn oor krabben om een ronde-ploeg om hem te bouwen? Toch liet hij in deze Vuelta weer zien hoe uitzonderlijk – drie etappezeges op de brommer – hij is. Maar zelfs Evenepoel is een mens.

Onze Wout – de Nederlandse Sepp Kuss van 10 jaar geleden – won de voorlaatste ‘klassieke’ etappe met een veel klimmetjes – 10 gecategoriseerd – van de derde categorie. Hij won slim de sprint voor Evenepoel uit de overgebleven kopgroep.

Wat een merkwaardige grote ronde was dit. Nog nooit streden er drie renners van dezelfde ploeg voor de winst. Het leek of ze mochten strijden om de zege, maar stiekem werd er toch een ‘deal’ – Kuss wint de Vuelta – gesloten. Dat de Amerikaan de Vuelta wint is ook beter voor de ‘likeability’ van Jumbo-Visma. Iedereen – publieke opinie en het peloton – ziet de ‘nice guy’ graag winnen. Ook is het goed voor Het ‘boring machine’ imago van Vingegaard. Als Vingegaard had gewonnen dan was Roglic helemaal not amused. Primoz had nu al gezegd, ‘I have my own thoughts’ over de beslissing dat Kuss de Vuelta mag winnen. Ik zie persoonlijk wel graag in topsport dat de beste wint. Of Kuss dat was waag ik te betwijfelen. Veelzeggend was dat bij het spelen van het Amerikaans volkslied Roglic en Vingegaard bij Kuss op het hoogste podium stonden.

We zullen op de docu van Amazon – voorjaar 2024 – moeten wachten wat er achter de schermen heeft afgespeeld. Wat waren de stalorders en was iedereen het daar mee eens? Roglic ‘had his own thoughts’ na de laatste bergetappe..

Zou jij een zege in een grote ronde kado doen?

Ab+

Meer columns van Ab

Jip en Mathieu

Jip en Mathieu

Voordat ik superheld MVDP op de betonnen wielerbaan in Roubaix als eerste zou zien finishen moest ik eerst zelf aan de bak. Jip van den Bos - cycling babe - herself had mij uitgenodigd om op Super Cycling Sunday mijn indrukwekkende wattages te laten zien op de...

Vlaams wielerfeestje

Vlaams wielerfeestje

Al maanden keek Vlaanderen en wij, wielerliefhebbers, uit naar het duel tussen Mathieu van der Poel en van Aert. Zou Wout, met een andere voorbereiding, het gat naar Mathieu kunnen dichten en zijn eerste monument winnen ? Maar tijdens Dwars door Vlaanderen sloeg het...

La Primavera!

La Primavera!

La Primavera. Waarschijnlijk het mooiste woord uit de Italiaanse vocabulaire. Het voorjaar is voor iedereen een kans - mocht dat nodig zijn - om opnieuw te beginnen. In de wielerwereld is het de dag van het eerste monument. Het was ook echt lente in omgeving Leiden,...

Gravelkoning

Gravelkoning

Pogacar had het in een interview vooraf aan de Strade Bianche aangekondigd. Op de gravel sectie ‘Monte Sante Marie' ga ik aanvallen. De beste allround renner van de wereld die zijn eerste koers reed van het seizoen hield woord. Op de 11,5 km lange gravel strook van...

Voorjaar. Tis Koers!

Voorjaar. Tis Koers!

Net als Mathieu heb ik een lekkere winter gedraaid. Iets minder aansprekende uitslagen dan Matje, maar goed. Ik was best tevreden met een top100-notering in de Beachraces Egmond en Scheveningen. Tussendoor wel wat KOMmetjes herovert op mijn favoriete parcours Leiden -...

Zandhappen

Zandhappen

Twee maanden in het jaar wordt de wielerdiscipline Beachracen beoefend. Naast het wegracen en het mountainbiken is dit een geweldige discipline. Zeker bij een ondergaand zonnetje, een verdwaalde zeehond en de sierlijke strandlopertjes. Wel is het zaak om speciale...