Tour 2021 Part II

door | jul 11, 2021 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na de krankzinnige eerste Tourweek, zou het peloton het in de tweede week van de Tour de France wel wat rustiger aan doen…Niets bleek minder waar.

De Mol deed er in de tweede week zelfs nog een schepje bovenop. Moest hij in de dubbele Mont Ventoux etappe nog zijn meerdere erkennen in de ontketende Wout van Aert in de veertiende etappe won hij op zijn Mollema’s. Op het juiste moment plaatste de Mol zijn beslissende demarrage vanuit een grote kopgroep. Niemand reageerde om hem terug te halen en al snel had hij een gat van een kleine minuut. Op de laatste klim, Col de Saint-Louis behield hij zijn voorsprong en mollemaalde in de afdaling naar de streep in Quillan. De eigenzinnige Groninger die zich van niemand wat aantrekt flikte het weer. Zijn karakteristieke stijl is niet mooi – gekozen tot de lelijkste renner 2021 – maar hij is de taaiste renner van het peloton. In Quillan kwam hij schokkend van links naar rechts solo aan en pakte op zijn 34ste glorieus de 14e etappe.

De tweede week werd ook de week van de – inmiddels – beste sprinter ooit. Mark Cavendish pakte zijn 33e en 34e tourzege en kwam op gelijke hoogte met de beste wielrenner ooit, Eddy Merkx. Onder leiding van Morkov leidde de Deceuninck-Quickstep trein Cav in een zetel naar de eindstreep in Valence en Carcassonne. Hij hoefde zich de laatste 150 meter ‘alleen’ maar uit te laten rollen naar de finish na het voortreffelijke voorwerk van zijn sprinttrein. Manager Lefevre haalde de afgeschreven Cavendish naar zijn ploeg en liet hem, na 4 jaar, weer los in de Tour. De rest van de sprinters heeft het geweten.

Ook het geplaagde Jumbo-Visma haalde zijn gewenste etappe zege binnen na het uitvallen van brekebeen Roglic. Twee zelfs. Wout van Aert beukte twee keer de Mont Ventoux op en reed Alaphilippe en Mollema de vernieling in. Het eerste succes voor Jumbo-Visma na zoveel tegenslag in de Tour. Zijwieltjes voor de Tour 2022 zijn inmiddels besteld na zoveel onkunde. Sepp Kuss zorge voor de tweede zege voor Jumbo-Visma. Op de dag voor de rustdag pakte hij na weg gesprongen te zijn uit een luxe kopgroep de zege in de klim etappe naar Andorra. Wout Poels heroverde overigens in dit geweld de bolletjestrui. Met twee vingers in zijn neus behield Pogacar zijn gele trui in de tweede week.

Volgende week zijn er voor zijn uitdagers – op ruim vijf minuten! – nog mogelijkheden in de Pyreneeën. Toch? Parijs komt steeds dichterbij.

Ab+

Meer columns van Ab

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielertochten.nl appeltaartjestest 2023

Wielrenners en appeltaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na of halfweg het fietsrondje genieten van een cappuccino en een appeltaartje - tegenwoordig zonder slagroom - zorgt bij deze gesjeesde cyclist voor een geluksmoment. Mijn energie- en endorfine level...

IL Lombardia

IL Lombardia

Voordat ik in het zwarte (wielren) gat zou vallen werd afgelopen zaterdag Il Lombardia gereden, de traditionele seizoenafsluiter in Noord-Italië.

#samenwinnen

#samenwinnen

Sepp Kuss, de superknecht van Jumbo-Visma heeft de Vuelta van 2023 gewonnen. Jumbo-Visma hinkte op twee gedachten in de laatste week maar besloot na veel media-gezeik de rode trui om de schouders van Amerikaan Kuss te houden. Met de winst van de Vuelta voltooit Jumbo...

Vuelta. Wie van de drie?

Vuelta. Wie van de drie?

In de Koninginnenrit naar de Tourmalet was de Vuelta met nog 89 kilometer te gaan naar de klote voor topfavoriet Evenepoel. Hij stond op de eerste col van de dag, d'Aubisque, al geparkeerd terwijl Jumbo fluitend naar boven reed. Dat de Belg hier al zou kraken had...

Chaotisch Spaans wielerweekend

Chaotisch Spaans wielerweekend

Het eerste weekend van de Vuelta was een chaotisch weekend. De organisatie is bijna traditiegetrouw een zooitje wat resulteerde in een bizarre ploegentijdrit de eerste etappe. Ook het weer hielp niet mee. Tijdens de Gran Salida in Barcelona regende het pijpenstelen en...

%d