Tour 2022 I

door | jul 11, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na het wielerfeestje in Denemarken en de ongoing Groenewegen – Jacobsen saga  ging de Tour verder op Franse bodem.

In rit 4 pleegde Jumbo-Visma een coup. ‘We kijken wel hoe de race zich ontwikkelt’, zei Jumbo-Visma ontwijkend vooraf. Maar ze hadden wel degelijk een plan. Op de laatste steile klim knalde het voltallige Jumbo-Visma team in dienst van geletruidrager Wout van Aert naar boven. Vervolgens reed de alleskunner iedereen uit het wiel en kwam hij alleen boven op de côte du Cap Blanc-Nez. Op de grote plaat en in tijdrit modus hield hij vervolgens 10 kilometer lang het jagende peloton achter zich. Solo kwam van Aert – na zijn drie (!) tweede plaatsen in Denemarken – als eerste fladderend over de finish in Calais na een ongekend straf nummer.

De vijfde etappe over de kasseien werd een gekkenhuis. De 11 kasseienstroken – totaal 20 kilometer lang zorgden voor spektakel voor de kijkers. De renners van Jumbo-Visma zullen hier anders over denken. Wout van Aert viel in de gele trui viel zonder erg, Vingegaard had even later materiaalpech – ketting eraf – maar kan nog geen band plakken. Hij nam uit paniek de fiets van van Hooydonck die veel groter is. Uiteindelijk reden vier renners (!) op een andere fiets na een fiets carrousel en liepen achterstand op. Vlak daarna struikelde Roglic over een losgeslagen strobaal. Arm uit de kom, zelf teruggezet, maar ook ver teruggeworpen.

Mathieu had wederom pap in de benen. De hele eerste week zat hij derriere du peloton. Poga daarentegen vloog zonder de hulp van zijn ploeg over de kasseien. Maar pakt uiteindelijk maar 13 seconden op Vingegaard. Wout van Aert zorgde voor de broodnodige damage control. Hij redde niet alleen het klassement voor Vingegaard maar ook zijn gele trui. Hij offerde zich op voor de ploeg terwijl hij gezien zijn benen voorin had mee kunnen doen. Roglic verloor ruim 2 minuten en een tourzege is daarmee onwaarschijnlijk.

Ontsnappingskoning Taco van der Hoorn miste de winst in de mini Parijs-Roubaix etappe op een paar millimeter. Hij zat de hele dag in de kopgroep maar werd in extremis geklopt door medevluchter Clarke in een prachtige sprint.

In de langste etappe van de Tour naar Longwy regende het demarrages in het eerste uur. In de heuvelachtige etappe  – gemiddelde snelheid 49,2 kilometer! – had Jumbo-Visma – lees Wout – het zotte en stompzinnige plan om van Aert in een grote kopgroep weg te laten komen en zo het team van Poga op te roken. Dit in plaats van rustig in de buik van het peloton mee te peddelen en de kaart van Aert pas in de finale spelen. Van Aert rookte zichzelf op in een – jammer genoeg – te kleine kopgroep. 10 kilometer voor de streep werd de Belg van Mars ingelopen door een ontketend peloton. Wel te prijzen dat Jumbo-Visma ieder scenario / truc uit de kast haalt om (straks) Poga pootje te lichten. In de sprint bergop bleek vervolgens Poga maar weer eens veel te sterk voor zijn ‘concurrenten’. Zeker omdat van Aert teveel met zijn krachten had gesmeten.

De volgende etappe met de steile klim naar La Super Planche des Belles Filles werd een prachtig duel tussen Vingegaard en Pogacar. Poga won uiteindelijk maar moet straks in het hooggebergte toch rekening houden met de frêle Deen. Poga verbeterde en passant het KOMmetje  – van Pinot – man van de streek – op La Planche.

De rit naar Lausanne bewees dat Jumbo-Visma wel een etappe kan controleren en van Aert te laten winnen in de finale. De Belg won de 8e heuvelachtige etappe in een sprint bergop.

De eerste Alpenetappe werd een duel tussen Pinot en Jungles. De Luxemburger Jungles was op de col de la Croix ontsnapt  uit een grote kopgroep. Pinot probeerde – bekken trekkend – hem tevergeefs op de laatste col nog te achterhalen, maar de tijdrijder Jungles hield stand en kwam solo over de finish in Châtel. Het peloton daarachter nam vast een voorschot op de rustdag morgen en rolde één minuut later met gele truidrager Pogacar over de finish.

Terwijl de mannen de eerste week achter de rug hebben, waren de vrouwen in Italië actief. ‘Good old’ Annemiek van Vleuten won met overmacht de Giro voor de derde keer. Straks ook de Tour feminin?

Ab+

Meer columns van Ab

Via Joop, via Roma

Via Joop, via Roma

Ik zag dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen waren vervangen door BoerBurgerBeweging-vlaggen. Achterin het groepje wielrenners had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Wel bleef ik op mijn hoede voor de boeren-dictatuur zeker na hun glorieuze winst van de...

Strade

Strade

Het was een heerlijk weekendje als je van sport houd. Mijn vrouw en zoon zochten hun heil in het theater. Als een straaljager vloog tiener Jordan Stolz zaterdag en zondag over het ijs van een vol Thialf. Op het open Nederlands kampioenschap blies het jonge Amerikaanse...

Trappen Trut!

Trappen Trut!

Met het mes tussen de tanden vloog ik in Meijendel een paar dames op de racefiets voorbij die lekker aan het keuvelen waren. In mijn gedachten maakte ik de opmerking 'Trappen Trut'. Klinkt denigrerend maar als de Belgische veldrijdster Julie Brouwers deze quote mag...

Beach modus

Beach modus

Beachclub Aloha op Scheveningen was zondag het verzamelpunt van de Nederlandse beachrace elite. Tussen de golfsurfers haalde ik met mijn afgetrapte Cube MTB mijn startnummer op. 401, ik had niets anders verwacht dan het kopmanschap. Ik viel met mijn oude Cube wel een...

Antwerpen Kriscross

Antwerpen Kriscross

Oranje kan mij, ondanks het perfecte catenaccio voetbal op het WK in Qatar, niet bekoren. Wat mij betreft liever in achtste finale eruit met attractief aanvallend voetbal dan wereldkampioen worden met het flauwe reactieve masterplan van Louis. Om mijn frustratie een...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij versturen eens per twee weken een nieuwsbrief met een overzicht van de komende tochten en allerhande nuttige informatie voor de toerfietser.

Je hebt je succesvol ingeschreven.