Tour 2022 I

door | jul 11, 2022 | Wielercolumn Ab | 0 Reacties

Na het wielerfeestje in Denemarken en de ongoing Groenewegen – Jacobsen saga  ging de Tour verder op Franse bodem.

In rit 4 pleegde Jumbo-Visma een coup. ‘We kijken wel hoe de race zich ontwikkelt’, zei Jumbo-Visma ontwijkend vooraf. Maar ze hadden wel degelijk een plan. Op de laatste steile klim knalde het voltallige Jumbo-Visma team in dienst van geletruidrager Wout van Aert naar boven. Vervolgens reed de alleskunner iedereen uit het wiel en kwam hij alleen boven op de côte du Cap Blanc-Nez. Op de grote plaat en in tijdrit modus hield hij vervolgens 10 kilometer lang het jagende peloton achter zich. Solo kwam van Aert – na zijn drie (!) tweede plaatsen in Denemarken – als eerste fladderend over de finish in Calais na een ongekend straf nummer.

De vijfde etappe over de kasseien werd een gekkenhuis. De 11 kasseienstroken – totaal 20 kilometer lang zorgden voor spektakel voor de kijkers. De renners van Jumbo-Visma zullen hier anders over denken. Wout van Aert viel in de gele trui viel zonder erg, Vingegaard had even later materiaalpech – ketting eraf – maar kan nog geen band plakken. Hij nam uit paniek de fiets van van Hooydonck die veel groter is. Uiteindelijk reden vier renners (!) op een andere fiets na een fiets carrousel en liepen achterstand op. Vlak daarna struikelde Roglic over een losgeslagen strobaal. Arm uit de kom, zelf teruggezet, maar ook ver teruggeworpen.

Mathieu had wederom pap in de benen. De hele eerste week zat hij derriere du peloton. Poga daarentegen vloog zonder de hulp van zijn ploeg over de kasseien. Maar pakt uiteindelijk maar 13 seconden op Vingegaard. Wout van Aert zorgde voor de broodnodige damage control. Hij redde niet alleen het klassement voor Vingegaard maar ook zijn gele trui. Hij offerde zich op voor de ploeg terwijl hij gezien zijn benen voorin had mee kunnen doen. Roglic verloor ruim 2 minuten en een tourzege is daarmee onwaarschijnlijk.

Ontsnappingskoning Taco van der Hoorn miste de winst in de mini Parijs-Roubaix etappe op een paar millimeter. Hij zat de hele dag in de kopgroep maar werd in extremis geklopt door medevluchter Clarke in een prachtige sprint.

In de langste etappe van de Tour naar Longwy regende het demarrages in het eerste uur. In de heuvelachtige etappe  – gemiddelde snelheid 49,2 kilometer! – had Jumbo-Visma – lees Wout – het zotte en stompzinnige plan om van Aert in een grote kopgroep weg te laten komen en zo het team van Poga op te roken. Dit in plaats van rustig in de buik van het peloton mee te peddelen en de kaart van Aert pas in de finale spelen. Van Aert rookte zichzelf op in een – jammer genoeg – te kleine kopgroep. 10 kilometer voor de streep werd de Belg van Mars ingelopen door een ontketend peloton. Wel te prijzen dat Jumbo-Visma ieder scenario / truc uit de kast haalt om (straks) Poga pootje te lichten. In de sprint bergop bleek vervolgens Poga maar weer eens veel te sterk voor zijn ‘concurrenten’. Zeker omdat van Aert teveel met zijn krachten had gesmeten.

De volgende etappe met de steile klim naar La Super Planche des Belles Filles werd een prachtig duel tussen Vingegaard en Pogacar. Poga won uiteindelijk maar moet straks in het hooggebergte toch rekening houden met de frêle Deen. Poga verbeterde en passant het KOMmetje  – van Pinot – man van de streek – op La Planche.

De rit naar Lausanne bewees dat Jumbo-Visma wel een etappe kan controleren en van Aert te laten winnen in de finale. De Belg won de 8e heuvelachtige etappe in een sprint bergop.

De eerste Alpenetappe werd een duel tussen Pinot en Jungles. De Luxemburger Jungles was op de col de la Croix ontsnapt  uit een grote kopgroep. Pinot probeerde – bekken trekkend – hem tevergeefs op de laatste col nog te achterhalen, maar de tijdrijder Jungles hield stand en kwam solo over de finish in Châtel. Het peloton daarachter nam vast een voorschot op de rustdag morgen en rolde één minuut later met gele truidrager Pogacar over de finish.

Terwijl de mannen de eerste week achter de rug hebben, waren de vrouwen in Italië actief. ‘Good old’ Annemiek van Vleuten won met overmacht de Giro voor de derde keer. Straks ook de Tour feminin?

Ab+

Meer columns van Ab

Jip en Mathieu

Jip en Mathieu

Voordat ik superheld MVDP op de betonnen wielerbaan in Roubaix als eerste zou zien finishen moest ik eerst zelf aan de bak. Jip van den Bos - cycling babe - herself had mij uitgenodigd om op Super Cycling Sunday mijn indrukwekkende wattages te laten zien op de...

Vlaams wielerfeestje

Vlaams wielerfeestje

Al maanden keek Vlaanderen en wij, wielerliefhebbers, uit naar het duel tussen Mathieu van der Poel en van Aert. Zou Wout, met een andere voorbereiding, het gat naar Mathieu kunnen dichten en zijn eerste monument winnen ? Maar tijdens Dwars door Vlaanderen sloeg het...

La Primavera!

La Primavera!

La Primavera. Waarschijnlijk het mooiste woord uit de Italiaanse vocabulaire. Het voorjaar is voor iedereen een kans - mocht dat nodig zijn - om opnieuw te beginnen. In de wielerwereld is het de dag van het eerste monument. Het was ook echt lente in omgeving Leiden,...

Gravelkoning

Gravelkoning

Pogacar had het in een interview vooraf aan de Strade Bianche aangekondigd. Op de gravel sectie ‘Monte Sante Marie' ga ik aanvallen. De beste allround renner van de wereld die zijn eerste koers reed van het seizoen hield woord. Op de 11,5 km lange gravel strook van...

Voorjaar. Tis Koers!

Voorjaar. Tis Koers!

Net als Mathieu heb ik een lekkere winter gedraaid. Iets minder aansprekende uitslagen dan Matje, maar goed. Ik was best tevreden met een top100-notering in de Beachraces Egmond en Scheveningen. Tussendoor wel wat KOMmetjes herovert op mijn favoriete parcours Leiden -...

Zandhappen

Zandhappen

Twee maanden in het jaar wordt de wielerdiscipline Beachracen beoefend. Naast het wegracen en het mountainbiken is dit een geweldige discipline. Zeker bij een ondergaand zonnetje, een verdwaalde zeehond en de sierlijke strandlopertjes. Wel is het zaak om speciale...